תהלוכה מסוכנת בחסות בג"ץ

במקום לסייע בריפוי הפצעים מאירועי אוקטובר 2000 בחרו השופטים להתיר לימין לצעוד באום אל-פאחם ולהעמיק עוד יותר את הקרע

דן רונן | 3/12/2008 5:42 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האירועים האלימים בעכו בערב יום הכיפורים הזכירו לנו שוב את הרגישות הרבה הטמונה במערכת היחסים בין יהודים וערבים בישראל. גם כאשר הם מתגוררים בשכנות טובה באותה עיר, די בניצוץ קטן כדי להבעיר אש גדולה. ועכשיו יש מי שמבקשים לייבא את המתיחות ואת שנאת האחר אל תוככי אום אל-פחם, עיר ערבית שהיא מעוז התנועה האיסלאמית, בדמות תהלוכת אנשי הימין הקיצוני שם - והכל באישורו של בג"ץ.

הדמוקרטיה מחייבת להעניק מרחב ביטוי לכל הקבוצות בציבור, לכל הדעות והעמדות, גם לקיצוניות יותר, ובלבד שהן פועלות במסגרת החוק. עם זאת, חובה על המשטר הדמוקרטי לאזן בין ערך חופש הביטוי לבין ערכים אחרים של החברה - הזכות לביטחון, למשל.

לרשות השלטון כלים חוקיים שמאפשרים לו לשמור על הסדר הציבורי ועל חיים תקינים, גם במחיר צמצום מסוים של הזכויות הדמוקרטיות של חלקים בציבור.

לשבחו של בג"ץ ייאמר שמאז הקמת המדינה ידעו שופטיו לשמור על האינטרסים הללו ולאזן ביניהם. אבל דומני שבהחלטה שתצעיד בעוד כשבועיים את אנשי הימין הקיצוני לתוך אום אל-פחם הוא טעה. בג"ץ הפר את האיזון העדין שחייב להישמר בין הערכים המתנגשים, והעדיף את חופש הדיבור על שמירת הסדר הציבורי.
התייפייפות מיותרת ומסוכנת

מהיכרות מעמיקה עם השטח מתקופת שירותי כמפקד המחוז הצפוני במשטרה אני משוכנע שמדובר בסיכון חיים ממשי. ההחלטה מסכנת את שלומם ואת ביטחונם של משתתפי התהלוכה, של המתנגדים לה ושל השוטרים, והכל ללא צורך ממשי. זכות הביטוי של אנשי הימין יכולה להינתן להם גם במקומות אחרים, לאו דווקא במקום שבו היא פוגעת קשה ברגשות ומעוררת תסיסה.

בהחלטתו השגויה העדיף בית המשפט את המאוויים של קבוצה קטנה וקיצונית-חבורה שערכים דמוקרטיים זרים לה ואף מגונים בעיניה - במחיר הסכנה למרקם היחסים בין המדינה לציבור הערבי.

גם בלי ההיתר הזה לנקר את עיניהם של התושבים הערבים המדינה טרם ריפאה את הפצעים שפערו אירועי אוקטובר 2000. אישור התהלוכה

רק מעמיק עוד יותר את הקרע ואת החשדנות, בלי לשרת שום צורך ציבורי אחר.

במקום ללכת שולל אחרי מניפולציות ליברליות מבית היוצר של תנועת כ"ך, טוב היה עושה בית המשפט אילו הורה למדינה להקצות את המשאבים הדרושים ליצירת שוויון בין האזרחים הערבים והיהודים. ערך השוויון איננו נחות מחופש הביטוי.

במקביל, חייבת הממשלה להמשיך במדיניות ההידברות עם האוכלוסייה הערבית וההיכרות עם המרכיבים הייחודיים שלה. צעדים כאלה עשויים להביא לתוצאות חיוביות, כפי שהוכח בתקופת כהונתי במחוז הצפוני, כאשר שמנו דגש על הידברות, התקרבות ומתן ביטוי הולם לאותו ציבור. אבל בג"ץ בחר לצעוד בכיוון ההפוך ובחר בהתייפייפות מיותרת ואף מסוכנת.

ניצב בדימוס דן רונן היה מפקד המחוז הצפוני במשטרה ועתה הוא יו"ר חברת האבטחה ח.א.ש

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דן רונן

צילום:

ניצב בדימוס, לשעבר מפקד מחוז צפון ומ"מ מחוז מרכז. כיום יו"ר מועצת המנהלים של חברת אבטחה ח.א.ש

לכל הטורים של דן רונן

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים