סרטן בנח"ל: הורי החיילים עתרו לבג"ץ בדרישה לפנות את בסיס הטירונים
בעתירה, בשיתוף "אדם, טבע ודין", דרשו גם להקים וועדת חקירה לבדיקת החשדות. אדם, טבע ודין: "על צה"ל מוטלת חובת ההוכחה כי האזור נקי מזיהום סביבתי ומאפשר שהיית חיילים במקום"

זאת, בעקבות החשיפה התקשורתית מהימים האחרונים שמצאה כי בין השנים 1994-2004 סבלו חיילי הנח"ל מעודף תחלואה ממארת במחלת הסרטן בהשוואה לחיילי חטיבות חי"ר אחרות.
כזכור, בדיקה שבוצעה באגף רשם הסרטן במשרד הבריאות העלתה את החשש כי חיילי הנח"ל, המתאמנים בבסיס החטיבתי בתל ערד, חשופים לסכנה מוגברת לחלות בסרטן הלימפומה. מתוצאות הבדיקה עלה כי - 17 חולי סרטן מסוג לימפומה אובחנו בחטיבה לאורך תקופה של עשר שנים (מ-1994 עד 2004), בהשוואה לשבעה מקרים בלבד בחטיבות הקרביות צנחנים וגולני.
תחילת הפרשה בשנת 2001, אז הבחינה קצינת הנפגעים של הנח"ל כי ישנו ריבוי מקרים של חיילים בחטיבה החולים בסרטן. לאחר שגילתה כי אחוז הנפגעים בנח"ל גבוה משאר החטיבות, פנתה במכתב לקצין רפואה של החטיבה וזה אישר כי אכן קיים חשש בנושא. כעבור חצי שנה הוקמה ועדת מומחים שבחנה את רמת התחלואה בסרטן בשנים 2001-1994 בקרב מתגייסי שלוש חטיבות חי"ר: נח"ל, גולני וצנחנים. ואולם, ועדה זו לא מצאה תחלואה בלתי סבירה דווקא בנח"ל.
בשנת 2005, לאחר פטירתו של חייל נח"ל מסרטן ולבקשת הוריו שדרשו לבחון את נסיבות מותו, התכנסה ועדת מומחים שנית וקבעה שוב: המספרים נמוכים מכדי להצביע על תופעה. בני המשפחה פנו למשרד הבריאות שקבע: בין השנים האמורות, 2001-1994, חלו 58 חיילים מחטיבת הנח"ל בסרטן לעומת 47 חיילים בחטיבת גולני ו-43 חיילים בחטיבת הצנחנים. עוד התברר: 17 חיילי נח"ל חלו בסרטן מסוג לימפומת הודג'קין.. לעומת שבעה בלבד בחטיבת הצנחנים ושבעה בגולני.
"לא ניתן להמשיך לסבול את המצב שבו חרף נתוני התחלואה העודפת בסרטן וחרף העובדה שלא נשללה האפשרות שהתחלואה נגרמה בשל זיהום סביבתי רעיל בבסיסי ההדרכה של הנח"ל ליד ערד, ממשיכים חייליה של חטיבת הנח"ל, לשרת בבסיסים אלה, מבלי שננקט ולו צעד אחד, אשר ימנע מהם את הסיכון הבריאותי הפוטנציאלי במקום", אמרה עו"ד ציפי איסר איציק, מנכ"ל "אדם, טבע ודין".

לדבריה, מזה כשבע שנים מצוי בידי רשויות הצבא מידע חד משמעי המצביע על עודף תחלואה במחלת הסרטן בקרב חיילי חטיבת הנח"ל. "נבצר מבינתנו להבין מדוע צה"ל בחר לגרור רגליים במקום לנקוט לאלתר בצעדי מנע לבדוק באופן יסודי ושקוף את המקור לתחלואה ובכדי להבטיח את בריאות החיילים המשרתים במקום. אנו מבקשים מבית המשפט להפסיק התנהלות נפסדת זו נוכח חומרת המחלה הנדונה ונוכח העובדה שמדובר בחיילי צה"ל בשירות סדיר".
על פי חוות הדעת של ד"ר אריה ונגר, מומחה לכימיה אטמוספרית ולאיכות אויר באדם טבע ודין, שצורפה לעתירה עולה כי מפעלי התעשייה באיזור ערד מהווים מקור סיכון פוטנציאלי לעודף התחלואה הממארת בקרב חיילי הנח"ל בבסיס הסמוך.
העתירה כוללת גם חוות דעת
על כך מוסיפה גם עו"ד נעמה אלעד, מאדם טבע ודין, שאמרה כי "למרות חומרת נתוני התחלואה הממארת, הסיכונים הסביבתיים המצויים בקרבת הבסיסים והחשש לקיומו של קשר בין נתוני תחלואה אלו לבין הסיכונים הסביבתיים, צה"ל לא בחן ולא קיבל נתונים באשר לשפכים שהוזרמו למכון טיהור שפכים ערד במהלך השנים ומה מכילים השפכים אשר גולשים מדי חורף אל עבר בסיס הטירונים".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "צה"ל מבין את מידת ההתעניינות שמביעים הורי החיילים ועוקב מזה מספר שנים אחר נתוני התחלואה של מחלת הסרטן בקרב חיילים ששירתו בחטיבת הצנחנים, גולני והנח"ל. רק לאחרונה עלה בניתוח חוזר של הנתונים כי יש עדות להצטברות חריגה של תחלואה ממארת בקרב חיילי הנח"ל.
כמו כן נמסר כי "לצורך המשך הבירור מינה לאחרונה קצין רפואה ראשי, תא"ל ד"ר נחמן אש, צוות מומחים חיצוני בראשותו של פרופסור עופר שפילברג, מנהל המחלקה ההמטולוגית במרכז הרפואי ע"ש רבין. יחד עמו, השתתפו בצוות מומחים ממערכת הבריאות האזרחית, ממשרד הבריאות ומצה"ל.
צוות המומחים התבקש לאסוף את כל הנתונים הנדרשים ולהסיק מסקנות באשר למאפייני התחלואה הממארת באוכלוסיית חיילי חטיבת הנח"ל, לבחון את גורמי הסיכון האפשריים לתחלואה זו ולגבש המלצות להמשך הטיפול בנושא בכדי להבטיח את בריאות החיילים. על הצוות להשלים את עבודתו ולהגיש המלצותיו תוך חודשיים. במקביל לכך צה"ל פועל בשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה ועם משרד הבריאות בכדי לבחון את כל גורמי הסיכון הסביבתיים האפשריים במרחב הבסיס".
בצה"ל מבקשים להדגיש כי "נכון לעכשיו, מבדיקות שקיימו גורמי הרפואה וגורמים נוספים, אין כל עדות למפגע סביבתי הקשור לתחלואה המדוברת או הפוגע אחרת בבריאות החיילים. לפיכך ניתן לקבוע כי אין מגבלה כלשהי על השהייה במרחב הבסיס ובשטחי האימונים הסובבים אותו. כמו כן אין צורך בביצוע בדיקות רפואיות כלשהן למשרתים בבסיס או למי ששירת בו בעבר, כפועל יוצא של תחלואה זו".