קח לך קבוצה ושמר איתה בית
למקימי קבוצת בתים נכחדים נמאס שעיריית ירושלים לא מוכנה להגן על מבנים היסטוריים, אז הם החליטו להציב אלטרנטיבה

"התחושה שלנו, אנשים שמכירים את מצב השימור בירושלים, היתה שהעירייה מאכילה אותנו בלוקשים, שהיא פותחת לציבור 20 בתים שלא ברור אם עדיין יעמדו בשנה הבאה כי היא מסרבת לתת הגנה סטטורית לבתים היסטוריים בעיר", מספר איתי פישהנדלר, ממקימי קבוצת "בתים נכחדים", על מה שהפך לתמריץ להתארגנות.
פישהנדלר, שמשמש ראש התוכנית למדיניות הסביבה באוניברסיטה העברית, הבין אז שהעירייה עושה יחסי ציבור על חשבון המרחב הציבורי-תרבותי של העיר. ביחד עם עוד כמה חברים הם התחילו לשלוח מיילים ולגייס אנשים שמוכנים להשקיע מזמנם ולהילחם למען ההיסטוריה הארכיטקטונית והעתיד של ירושלים. כ-70 איש הצטרפו ליוזמה, שכולה התנדבותית, ביניהם דביר סורמלו, שהפך לדובר הקבוצה, והאדריכל יאיר אסף שפירא. כך הוקמה קבוצת "בתים נכחדים".
"מה שמאפיין אותנו", מסביר פישהנדלר, "הוא שההתארגנות הקהילתית הזו נוצרה מתוך תחושת הייאוש שלנו מהתנהלות העירייה. אפשר לומר שהעירייה היא שגיבשה אותנו לקבוצה. אנחנו פועלים מתוך רצון אמיתי לשנות את המצב הזה – של חוסר מענה מצד המערכת".
תוך כדי התארגנות, פנו אנשי "בתים נכחדים" למספר גופים כדי לקבל את תמיכתם. הם זכו למעט מימון מקרן של"י, קרן פילנתרופית שמקדמת מאבקים סביבתיים של התארגנות מקומית. סיוע משפטי התנדבותי ניתן להם על ידי הקליניקה למשפט סביבתי
קבוצת בתים נכחדים פועלת במספר מישורים: הם הקימו אתר אינטרנט מרשים ופעיל בו הם מציגים מידע רב על פעילויותיהם השונות ומעדכנים על מבנים היסטוריים שהעירייה הולכת להרוס, יזמו מספר פעילויות אלטרנטיביות בשנה האחרונה וממשיכים לפעול כל הזמן מול העירייה.
זוהי התארגנות קהילתית במלוא מובן המלה. מה שאומר שכל חבר שמצטרף יכול לקחת אחריות על כל נושא ולבחור לקדם אותו. הקבוצה לא נפגשת באופן סדיר, ורוב ההתקשרות נעשית דרך האינטרנט. עם זאת, מאחר שרוב חברי הקבוצה הינם אנשי מקצוע הפעילים בשטח, הם עוקבים כל הזמן אחרי הנעשה ומדווחים האחד לשני.
"האסטרטגיה שלנו זה שכל אירוע שעיריית ירושלים תארגן בנושא השימור אנחנו נגיע גם, כדי להציג תכנית אלטרנטיבית ולהראות את תמונת המצב העגומה בכל הקשור לשימור הבתים בירושלים", מסביר פישהנדלר, "באירוע 'בתים נכחדים' שעשינו, היינו בערך חמישים איש שלקחו כמה מאות אנשים לסיורים שמתחקים אחר מצב השימור האמיתי בירושלים".
כעת עומדת הקבוצה להגיש תביעה נגד עיריית ירושלים, שמסרבת לפרסם את כרטסת השימור של העיר בניגוד לחוק התכנון והבנייה. "אנחנו מרגישים שיש הרבה כוונות טובות מצד העירייה, אבל כמעט אפס מעשה. העירייה עדיין לא מוכנה להנהיג שימור מחמיר בירושלים לבתים עם חשיבות היסטורית ולא מוכנה לקדם שום תמריצים כלכליים בשביל לעודד אנשים לשמר. זה בניגוד לתל אביב, לדוגמה, שבה יש מגוון גדול של תמריצים כלכליים לנושא השימור".