תעלומה: מה הורג את העטלפים?

מעל לחצי מיליון עטלפים מתו בחודשים האחרונים בארצות הברית. העטלפים נמצאים מתים כשבקצה האף שלהם מופיעה אבקה לבנה. המדענים סבורים כי מדובר בפטרייה קטלנית ומזהירים מריבוי חרקים כתוצאה ממותם של המדבירים הטבעיים

אלכס דורון | 10/5/2009 12:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חצי מיליון עטלפים, על פי הערכה זהירה של מדעני אוניברסיטת מדינת אינדיאנה, מתו ב-18 החודשים האחרונים ב-33 ממדינות ארצות הברית. במערות רבות נרשם אחוז תמותה של  100-75% מאוכלוסייתם המקורית. אלפי מערות ומכרות זנוחים, שבהם חיים העטלפים, נסגרו בימים האחרונים על-פי הוראות "שירות היערות" האמריקני. 
עטלף.  תידרש שנה לפחות, כדי לספק תשובות רק לכמה מהשאלות הטורדניות בקשר לפטרייה הקטלנית
עטלף. תידרש שנה לפחות, כדי לספק תשובות רק לכמה מהשאלות הטורדניות בקשר לפטרייה הקטלנית צילום: SXC



המומחים סבורים כי המגפה שחיסלה את העטלפים נגרמת עקב פטרייה קטלנית חוטית ואוהבת קור, מקבוצת הפטריות החיות על האדמה וגם על פני המים ובאויר (קבוצת Geomyces). הפטרייה גדלה בקור הדומה לזה ששורר בפריג'ידר ביתי, הסביר אחד המדענים. היא זכתה לכינויה "תסמונת האף-הלבן" (או WNS).

התופעה זכתה לשם זה מפני שלעטלפים הנפגעים ממנה מופיעה אבקה לבנה בקצה האף. העטלפים נפגעים ממנה בעיקר במשך תקופת תרדמת החורף שלהם. חוקרי העטלפים ציינו שקצב ההשמדה של העטלפים מדאיג והביולוג דניס קרוסק ממדינת וירג'יניה סבור כי תידרש שנה לפחות, כדי לספק תשובות רק לכמה מהשאלות הטורדניות בקשר לפטרייה הקטלנית. 

המומחים חוששים כי הפטרייה תקטול מינים נדירים של עטלפים כמו העטלף האפור ועטלף אוזאק בעל האוזניים הגדולות, שחיים במדינות מסוימות בחוף המזרחי או במערב התיכון של ארצות הברית וגם מינים מסוימים בדרומה.

חשש: מוצרי המזון יתייקרו

לעטלפים תפקיד אקולוגי חיוני בעולם, הם ממונים על שמירת האיזון בתפוצת החרקים והיתושים ותורמים להאבקת הצמחים ולהפצת זרעים. בין החודשים אפריל לאוקטובר העטלפים זוללים את החרקים בכמויות עצומות - בכל לילה הם טורפים חרקים במשקל הזהה למשקל גופם. אבדן חצי מליון עטלפים עקב הפטרייה, פירושו 1.2 מיליון קילוגרם חרקים שלא נטרפים מדי שנה בידי העטלפים ונשארים לפעול בסביבה – לעקוץ ולהזיק, גם

לבני אדם.

החוקרים סבורים כי השלכות הפטרייה הקוטלת בעטלפים זהות לאלו שגרמו להכחדה מאסיבית של אוכלוסיית הדו-חיים בעולם, עקב פטריית עור קטלנית שפגעה בהם. אם תופעת "האף הלבן" לא תיבלם, עלולות להיות לכך השלכות חמורות אפילו מרחיקות לכת בכל הנוגע לצורך להגביר את השימוש בקוטלי חרקים כימיים במטעים. ביולוגים הזהירו שאין להוציא מכלל אפשרות שעקב זאת יתייקרו מוצרי מזון מהצומח.


הפטרייה נדבקת לנעליים

לראשונה אובחנה התופעה המוזרה לפני כשנתיים ומחצה בצפון מדינת ניו-יורק. עד מהרה היא התפשטה למערות ברוב אזורי המדינה. ההערכה המקובלת עתה היא שהתפשטות המגפה נעשית בהדבקה מעטלף לעטלף.

עד היום לא דווח על בני אדם שנפגעו מהפטרייה המזיקה. אם כי יתכן שבני אדם שביקרו במערות ועברו מאחת לאחרת – העבירו עמם גם את נבגי הפטרייה, או שתרמו להפצתה.

השאלה לגבי מעורבות בני האדם בהפצת הפטרייה שרויה במחלוקת. יתכן שהפטרייה נדבקת לסוליות נעלים או לציוד שנושאים עמם בני האדם בעת הביקורים במערות או במכרות הנטושים. בימים האחרונים נטלו מדענים דגימות מ-200 מערות ב-30 ממדינות ארצות הברית כדי לתת מענה לשאלות רבות שהתופעה מעוררת.

לפיכך, כל המערות ברחבי ארצות הברית ייסגרו מעתה ולמשך שנה, לביקורי אדם. גורמי אכיפת החוק בנושא זה כבר נכנסו לפעולה. אדם שייתפס בשנה הקרובה בפתח מערה או בתוכה, צפוי למאסר של עד ששה חודשים ולקנס מיידי בסך עשרת אלפים דולר. 

גורמי אכיפת החוק קראו לציבור להישמע מיד להוראות ולאזהרות. "לא יהיו פשרות, לא נפגין גמישות. נדרוש גם מגורמי החינוך השונים להצטרף למהלך חובה זה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים