אמונות תפלות: ההתפלה לא תפתור את משבר המים

כולם בעד חיסכון במים, עד שזה מגיע לברז הפרטי שלהם. תשכחו מהרעיון שההתפלה תפתור לנו את הבעיות. עם ישראל צריך להתרגל לתרבות אחרת של שימוש במים. לא עוצר בירוק, חלק א'

סופ
אביב לביא | 5/6/2009 19:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
השיח הציבורי הסוער שמתנהל לאחרונה סביב המים, ושהגיע לשיאו בעקבות התוכנית להיטל בצורת מכאיב, מוכיח שעם ישראל, והפוליטיקאים הפופוליסטים שמתיימרים להנהיג אותו לא למדו דבר. כולם בעד חיסכון במים, עד שזה מגיע לברז הפרטי שלהם. התמורות האקלימיות לא פוסחות על שום חלק של הכדור, אבל גברת ומר ישראלי מתייחסים אל הבקשה לצמצם בצריכת המים כאל עלבון אישי.

- לא עוצר בירוק, חלק ב': חלב אורגני עמיד
- לא עוצר בירוק, חלק ג':  נהר צחנה בנחל 
 
שאיבת מים בכנרת. הטכנולוגיה היא לא חזות הכל. אנו בפתחה של מאה שבה כמות המשקעים במזרח התיכון תלך ותפחת
שאיבת מים בכנרת. הטכנולוגיה היא לא חזות הכל. אנו בפתחה של מאה שבה כמות המשקעים במזרח התיכון תלך ותפחת צילום: יגאל לוי

נדמה שהפעם הטוקבקים הגועשים מייצגים נאמנה את הרוח השלטת: תראו את החצופים האלה-דורשים מאיתנו לקצר את המקלחת! שנים ניהלו את משק המים באופן כושל, ועכשיו אנחנו צריכים לשלם! כנסו, כנסו.

למען הסר ספק: את רוב דברי הביקורת שממשלות ישראל לדורותיהן סופגות בתקופה האחרונה הן הרוויחו ביושר. אבל הכישלון הגדול ביותר שלהן לא טמון באי יישום של טכנולוגיה זו או אחרת, אלא בכך שלא השכילו להבהיר לציבור הישראלי שמים אינם משאב לא מוגבל.

ממשלות ישראל לא הובילו, לא חינכו ולא כפו על הציבור תרבות של צניעות וחיסכון. הטענה כאילו אלה היו שנים שופעות מים, שבהן החיסכון היה מיותר, הן שקר היסטורי. היו אולי די מים בשביל הצריכה הביתית, הגינון והחקלאות, אבל את הטבע מדינת ישראל שודדת כבר עשרות שנים. את הנחלים והמעיינות ייבשנו בשנות המים הטובות ביותר, והבאנו אותם למצב העגום, המזוהם והלא-שמיש שבו הם נמצאים היום. ההנהגה מעולם לא התייצבה מול הציבור והבהירה לו שכשהוא מציף את הדשא זה בא על חשבון הנחל שבפאתי העיר, במחיר הרס מערכות אקולוגיות שלמות והכחדת תרבות של קיט ונופש.
מעגל קסמים מרושע

נכון, משק המים נוהל במהלך השנים ברשלנות מקוממת, אבל אין לזה קשר לעובדה שלכל ישראלי יש אחריות מלאה על חלקו באוברדראפט הלאומי. גם אם המים שלנו היו מנוהלים ביעילות מופתית, עדיין היינו צריכים להצטמצם. המודלים האקלימיים מצביעים על כך שחמש השנים השחונות שזה עתה חווינו הן רק תחילתה של מאה שבה כמות המשקעים במזרח התיכון תלך ותפחת, והטמפרטורות ילכו ויטפסו. מי שסבור שכל זה ייפתר אם כמה פקידים ידאגו לפחות חלודה בצנרת, שוגה באשליות.

בשלב הזה של הדיון נשלף בדרך כלל מהשרוול הקלף המנצח: מה הבעיה, יש התפלה. נעבור עוד שנה קשה או שתיים, והכל יסתדר. זו התפיסה המערבית-המודרנית הקלאסית: הטכנולוגיה היא חזות הכל, המהנדסים יהפכו מי ים למים מתוקים ואנחנו נוכל לחזור לחגיגה הרטובה שלנו. ההתפלה, כמובן, היא המצאה גאונית, שבאמת צפויה לספק קרש הצלה למשק הישראלי. רק שההתפלה היא תרופה למחלה אחת, ובו בזמן גורמת לשורה של מחלות אחרות.

עזבו רגע את השטח העצום בחופים שגדוד של מתקני התפלה עומדים לתפוס, ואת ההשפעות

הלא ידועות של הרכז האדום הנפלט מהם על הסביבה הימית; מתקני התפלה צורכים, 365 יום בשנה, כמות אדירה של אנרגיה. במשרד להגנת הסביבה מצאו שמתקני ההתפלה שנמצאים עכשיו בהקמה יצרכו כ-500 מגוואט-תחנת כוח שלמה. הרי לכם מעגל קסמים מרושע: מתקני ההתפלה, שנועדו לפתור את בעיית המים, יתרמו לזיהום האוויר ולהתחממות כדור הארץ, להפחתת המשקעים ולהחרפת המחסור במים. פעם חשבו שלכל מחלה יש תרופה; היום יודעים שהתרופה היחידה שאין לה תופעות לוואי היא הרפואה המונעת.

קשה להאשים את הציבור בכך שהוא רואה בהתפלה פתרון קסם: זה מה שמוכרים לו. אפילו רשות המים, שמגלה אומץ בניסיון להעביר את היטל הבצורת, משדרת מסרים שבהם ההתפלה מתפקדת כאור בקצה המנהרה: בואו נחזיק מעמד עוד קצת, אחר כך נוכל לחזור לשגרת הבזבוזים. כי גם קובעי המדיניות של היום, כמו קודמיהם, לא מעיזים להסתכל לציבור בלבן שבעיניים ולומר את האמת. והאמת היא, שאנחנו חיים על סף המדבר, והמדבר הזה לא עומד להיות מקום קריר ורטוב יותר בטווח הנראה לעין.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים