שיבת פליטים אינה כלכלית

זכות השיבה איננה הבעיה של הסכם השלום העתידי, אלא השוק הכלכלי שמעודד מאות אלפי מסתננים פלסטינים לעבוד בישראל

שלמה גזית | 4/6/2009 14:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
השוטרים עצרו את מכונית הטרנזיט הלבנה. בזה אחר זה החלו להשתחל החוצה 13 שב"חים, פועלים ערבים-פלסטינים שבאו לחפש עבודה ופרנסה למשפחותיהם בשוק העבודה בישראל. לאחר בדיקה וחקירה שטחית, גורשה החבורה חזרה ליישובים שמעבר לקו. אינני יודע כמה מהם היו פליטים פלסטינים או בני פליטים. זה כלל לא חשוב. הם לא ניסו לממש את זכות השיבה. הם בסך הכל באו לשבור שבר. וזו הבעיה האמיתית, לא שאלת השיבה.

יש הסכמה ישראלית, מקיר אל קיר, שלא להכיר בשום פנים בהסכם עתידי שיתיר את שיבת הפליטים הפלסטינים לתחומי ישראל, לא היתר כללי ואף לא היתר מזערי. מעבר לשיקול המדיני ולסירוב הישראלי להכיר באחריות להיווצרות בעיית הפליטים, אנו רואים בכך, ובצדק, איום אמיתי על זהותה היהודית של ישראל. גם המנהיגות הפלסטינית מבינה שאין סיכוי שישראל תיעתר לתביעה זו, ורק בימים אלה הצהיר אבו מאזן כי אין הם מצפים לכניסת חמישה מיליון פליטים פלסטינים לתחומי ישראל.

אלא שסעיף זה בהסכם העתידי איננו פותר את הבעיה. הסכנה האמיתית נובעת מאופיו של קו הגבול שבין שתי המדינות. במשך 19 שנה, למן הסכמי שביתת הנשק ועד למלחמת ששת הימים, היה הקו הירוק קו סגור לחלוטין, קו שלא איפשר חדירה, הסתננות וכניסת ערבים לתחומי ישראל. ב-42
השנים שחלפו מאז, קו ההפרדה פרוץ הן במעברים המוכרים והן להסתננות קלה. והתוצאה - מאז 1967 הסתננו ונוספו לנו בתחומי ישראל כמה מאות אלפי פלסטינים.

למאות האלפים הללו לא הייתה מטרה פוליטית לממש את זכות השיבה. המציאות האזורית שלנו היא של משק ישראלי שבו ההכנסה השנתית לנפש מתקרבת ל-30 אלף דולר, כאשר במרחק מטרים ספורים, בתחומי הגדה המערבית, ההכנסה השנתית לנפש היא כ-1,200 דולר לנפש, וברצועת עזה - אף מתחת ל-1,000 דולר.

מי שמעודדים את ההסתננות אינם רק העובדים החלכאים מחפשי הפרנסה, שותפים להם המעסיקים הרבים בישראל המחפשים עובדים זולים. אם איננו מוכנים להתיר הצפה של ערבים וזרים אחרים, אין לנו ברירה אלא לקיים קווי גבול סגורים הרמטית, והמעבר והחצייה חייבים להיות מבוקרים לחלוטין.

הבעיה איננה קיימת בגבולנו עם רצועת עזה. לאורך קו ההפרדה ברצועה אנו מקיימים חסימה מוחלטת, ואין סכנה של הסתננות כלכלית לתחומנו. מצב דומה חייב לשרור בגבול שבין המשק הישראלי למשק הפלסטיני שממזרח לנו, וכמובן גם לאורך הגבול הארוך בין חצי האי סיני לנגב. מי שרואה בכך איום קיומי לא יוכל להשלים עם הסכם מדיני החותר לשוק כלכלי חופשי ומשותף בינינו לבין שכנינו. גדר טובה היא תנאי לשכנות טובה.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שלמה גזית

אלוף במילואים וראש אמ"ן לשעבר, מלוחמי הפלמ"ח במלחמת העצמאות וממייסדי המכללה לביטחון לאומי של צה"ל, לשעבר נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומנכ"ל הסוכנות היהודית ומכהן כיום כיו"ר המרכז לתולדות כח המגן ע"ש ישראל גלילי. מחבר "המקל והגזר"

לכל הטורים של שלמה גזית

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים