דוד המלך – היסטוריה מוכחת ולא אגדה
יותר ויותר ארכיאולוגים מצאו הסבר למחסור בממצאים פיזיים מתקופת בית שני: החשמונאים חפרו שם לפנינו

ד''ר יצחק מייטליס יח''צ
בכנס בנושא ההיסטוריה של ירושלים, שהתקיים השבוע במכללת אורות ישראל, הארכיאולוג ד"ר יצחק מייטליס תקף את הארכיאולוגים מאוניברסיטת תל אביב, הטוענים כי ספק אם מלכות בית דוד הייתה קיימת. לטענת חוקרי אוניברסיטת תל אביב, באזור עיר דוד בו אמורים היו להימצא שרידים רבים ומשמעותיים מתקופת המלכות, כמעט שלא התגלה כלום.
ד"ר מייטליס אמר בכנס כי החוקרים הללו מתעלמים מעבודות החפירה הנרחבות אשר ביצעו החשמונאים מאות שנים לאחר מלכות דוד. עבודות אלו למעשה הרסו את רוב הממצאים שנותרו בירושלים מתקופת הבית השני.
"כמעט בכל מקום מדרום להר הבית ניכרים סימני חציבה", מסביר ד"ר מייטליס. פעולות החציבה של החשמונאים באזור 'החקרא', היא עיר דוד, מתוארות בכתבי יוסף בן מתתיהו, בן תקופת הבית השני, כמבצע אדיר שנמשך כשלוש שנים.
ירושלים של תקופת בית שני - עיר ענקית
ד"ר מייטליס מוסיף: "לשמחתי, מצטרפים חוקרים נוספים לדעתי כי החציבות החשמונאיות הסירו שרידים מתקופות קדומות. נראה כי הקהילה הארכיאולוגית בישראל חוזרת לאט לאט לתפיסתה הישנה על ייסוד ממלכה מאוחדת בארץ ישראל שבירתה ירושלים כבר במאה העשירית לפני הספירה, ומספר הארכיאולוגים השוללים את קיומה של ממלכה זו הולך ומתמעט".
במהלך הכנס ד"ר מייטליס גם הציג תמונה מרתקת על ירושלים של סוף תקופת
בית המקדש הראשון. לדבריו, ירושלים המקראית היתה עיר מפותחת ששטחה הלך והתפשט עד לכ-1,000 דונם. זו היתה עיר גדולה מאד במושגי הימים ההם וסביבה התפתחה מערכת יישובים עניפה, שנשאה את הכינוי המופיע לראשונה בספר ירמיהו: "סביבות ירושלים".
"למעשה", טוען ד"ר מייטליס, "הגיעה ירושלים לשיאים התיישבותיים בשלוש נקודות זמן - בסוף הבית הראשון, בסוף הבית השני, ולאחר מלחמת ששת הימים".