האמת? אין לנו מושג באיראן
הבה נודה על האמת: אין בידינו מידע מודיעיני שיכול לומר לנו מראש לאן יתגלגל המצב באיראן
מקורות המודיעין מסוגלים לספק לנו - באמינות - רק עובדות: מה קורה בשטח? מה אנו יודעים על האישים המוזכרים כראשי תנועת המחאה? מה הם צעדי הכת השלטת? ומי נמנה עם מקבלי ההחלטות שם? אילו כוחות עומדים לרשותה? מה שמקורות האיסוף אינם יכולים לדעת ואינם יכולים לומר לנו וזה מה שבאמת מעניין אותנו - כיצד יתפתחו הדברים.
אפילו יעמוד לרשותנו, בדרך נס, מקור מדווח מתוך הצוות המצומצם ביותר של אחד הצדדים, כל שיוכל הוא לבשר לנו את ההחלטות שהתקבלו באותו צד. זה מידע חשוב, ללא ספק, אולם בלתי מספיק, שהרי לא נדע כיצד מתורגמת ההחלטה שהתקבלה במבחן הביצוע ומה תהיינה התוצאות אל מול מבחן העימות עם הצד השני. אין מידע מודיעיני שיכול לומר לנו מראש מה תהא מידת הנאמנות של משמרות המהפכה ושאר יחידות שמירת הסדר לשלטון או אם יפתחו כוחות אלה באש חיה על אחיהם.
לפני 19 שנים תקף צבאו של סדאם חוסיין את איראן. היו אז לאמ"ן הנתונים העובדתיים על יחסי הכוחות הכמותיים שבין שני הצדדים. ועל בסיס נתונים אלה הסתכן ראש אמ"ן והשמיע את הערכתו כי יעלה בידי העיראקים לחסל את הכוחות האיראניים בתוך שבועיים-שלושה. המלחמה נמשכה שמונה שנים, והפסקת האש הושגה רק לאחר שעיראק הפעילה בצורה מאסיבית טילי קרקע-קרקע על מרכזי האוכלוסייה האיראניים וכן את הנשק הכימי שברשותה.
בעת כתיבת שורות אלה דומה כי צדקו מי שהעריכו כי המחאה באיראן תדעך בתוך ימים ספורים. אולם באותה מידה יכלו התוצאות להיות גם הפוכות. היום אנו שוב עומדים בפני ויכוח והערכות מנוגדות. יש הטוענים כי משטר האייתוללות יציב, וכי אין גורם המאיים מבפנים על השלטון בטווח הנראה לעין. לעומתם, מושמעת הערכה כי גל המחאה הנביט את זרע ההתקוממות והוא מנבא את תחילת סופו של המשטר.
הבה נודה על האמת, לאלה ולאלה אין מקורות מודיעין המסוגלים לאשש את הערכותיהם. אלה תחזיות והערכות המבטאות יותר את תפיסתם המדינית של המעריכים מאשר את נתוני האמת.
לכאן או לכאן, במוקדם או במאוחר, ייקבע גורלו של המשטר הקיים באיראן. ההערכה של אחד הצדדים תימצא ככל הנראה נכונה. מה שיוכח ללא ספק הוא שהערכה זו כמעט נטולת יסוד ולא מבוססת על המידע המודיעיני העומד לכאורה היום לרשותנו.
הכותב היה ראש אמ"ן