הסכם שלום – אינטרס צרפתי

נתניהו לא רק שמע מסרקוזי להחליף את שר החוץ שלו, אלא גם איך הסכם עם הפלסטינים יכול להציל את צרפת

שלום ירושלמי | 6/7/2009 6:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
במשך שעה שלמה דיבר הנשיא ניקולא סרקוזי ביום חמישי לפני שבוע וחצי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ואנשי צוותו. ההתייחסות השלילית שלו לשר החוץ אביגדור ליברמן שגנבה באופן טבעי את הכותרות בארץ עלתה במשך כמה דקות בסוף הישיבה, ואי אפשר לנתק אותה מן ההקשר הגלובלי המרתק והחשוב שעשה הנשיא הצרפתי. גם האמירה הנועזת של בנימין נתניהו אתמול בישיבת הממשלה על שתי מדינות לשני עמים קשורה קשר הדוק לפגישה המכוננת ההיא.

סרקוזי מדבר על שלום במזרח התיכון, אבל דואג לצרפת. הוא הגיע לפגישה עם נתניהו שלושה ימים אחרי שנאם בפרלמנט נגד לבישת הבורקה, הגלימה השחורה שמכסה נשים מוסלמיות מכף רגל ועד ראש. הוא סיפר בגאווה על הנאום שנועד להציל את הרוח החילונית והרפובליקאית של צרפת.

ההרצאה הרגשנית שלו בפגישה עם נתניהו באה מתוך חרדה אמיתית לגורלה של צרפת, ולוותה בתנועות ידיים נמרצות ובהרמת קול. הוא גם היה קצר רוח לתגובות של אורחיו, בעיקר של שני השרים שליוו את נתניהו, יובל שטייניץ וגלעד ארדן.

המסר היה ברור. הבעיה העיקרית של העולם הוא התפשטות האיסלאם הקיצוני. הסכנה הזו מרחפת היום מעל צרפת, שמחזיקה תחת ידיה שמונה מיליון מוסלמים, ועל אירופה כולה, שמאכלסת 30 מיליון מוסלמים. הסכסוך במזרח התיכון הוא האם הפונדקאית של האיסלאם הקיצוני. הקונפליקט אצלכם, אמר סרקוזי, הוא דלק הבעירה למתחים הבין תרבותיים בצרפת. כמה מן הנוכחים בחדר לא הצליחו עד לרגע זה להשתחרר מן התחושה כי בארמון האליזה התקיימה ועידה נוצרית-יהודית מול אויב משותף.
"קום, תעשה היסטוריה"

שר החוץ ליברמן הוא סמל החיכוך בעיניו של סרקוזי, מי שמחרחר ריב ומדון, בעוד ציפי לבני היא רודפת שלום שמדברת בגלוי על פתרון של שתי מדינות. השלום בין הישראלים והפלסטינים ישנה את פני העולם, אמר סרקוזי. אסור לתקוע את הגלגלים, הוא כמעט התחנן. מראות קשים בעזה או בשטחים מזעזעים מיד את הרפובליקה. "כל אירוע אצלכם רק תורם להקצנה הדתית, לתסכול במסגדים. ההשלכות קשות גם על החברה, על העוני".

"אני דווקא עשיתי הקלות והסרתי מחסומים בזמן האחרון", ניסה נתניהו להסביר. "כן, אבל באל-ג'זירה לא מראים את זה", חתך סרקוזי.

נתניהו לא נפל מהכיסא כאשר הנשיא הצרפתי הציע לו להחליף את ליברמן, ולא רק בגלל נימוסיו האמריקאיים הידועים. ראש הממשלה ביקש להשתלב באופי המתון והידידותי של השיחה, שהתנהלה בגוף שני יחיד, בניגוד לכללי הפרוטוקול.

נתניהו הלך

כבר אז עם הרעיון של המדינה הפלסטינית צעד אחד קדימה. הוא דיבר בגלוי על שתי מדינות ואפילו נגע בגבולות העתידיים, אם כי שלל לחלוטין את זכות השיבה ("אני איתך בעניין הזה", הבטיח לו סרקוזי). לא מפתיע שהשר ארדן יצא מתוך הפגישה חיוור ומודאג.

"קום, תעשה היסטוריה", אמר סרקוזי לנתניהו, ועוד שנייה היה קם ומנער אותו בדש המקטורן. נתניהו ניסה להסביר, אולי בצדק, שהפלסטינים הם הסיבה לחוסר ההתקדמות. "אתה צריך להתאמץ. כל העולם יידע אז שעשיתם את הכל", ענה סרקוזי. "אם תביא שלום, תשנה את פני כדור הארץ ותעשה טוב לעם שלך. אם זה לא יילך לא תפסידו. העולם יכיר לכם טובה. יהיו לכם יחסי ציבור מצוינים".

בישיבת הממשלה אתמול, כאמור, אמר נתניהו כי "הגענו להסכמה לאומית על שתי מדינות לשני עמים". בפריז יש מי שמחייך היום חיוך רחב. המסר עבר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שלום ירושלמי

צילום: .

פרשן פוליטי ב"מעריב", נשוי ואב לשלושה, תושב ירושלים. בוגר האוניברסיטה העברית במדע המדינה. מרצה על פוליטיקה בארץ. אוהד הפועל י-ם בכדורסל

לכל הטורים של שלום ירושלמי

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים