נתניהו הבהיר: כדאי לשכוח מירושלים

בנושא ירושלים, ארה"ב נכנסת לעימות עם רוב הציבור הישראלי. מי שחולם על שלום במכלול התנאים הללו – שימשיך לחלום

שלום ירושלמי | 20/7/2009 5:36 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בנאומו באוניברסיטת בר אילן ב-14 ביוני, הבטיח ראש הממשלה נתניהו להעניק לפלסטינים מדינה עצמאית מפורזת. הוא לא ציין היכן תהיה הבירה שלה. אתמול הוא הבהיר בישיבת הממשלה, אחרי שעיין בסקרים המתאימים, כי "הריבונות של ישראל בירושלים המאוחרת אינה ניתנת לערעור".

במלים אחרות: תשכחו מירושלים. הפלסטינים הגיבו במהירות. "מדינה פלסטינית לא תקום בלי ירושלים המזרחית, שתהיה בירתה", הצהיר סאיב עריקאת, חבר הצוות הפלסטיני למשא ומתן.

הסיבה להתלקחות החדשה היא הבנייה היהודית הצפויה במלון שפרד בשיח ג'ראח, שחשפנו במעריב בסוף מרץ השנה. במקום מתוכננות לקום 100 יחידות דיור על שטח פרטי, שרכש מיליונר ההימורים ארווין מוסקוביץ'.

אבל שיח ג'ראח הוא לא הבעיה, אלא רק חלק ממנה. הבנייה היהודית המאסיבית בשכונות הערביות במזרח העיר לא מאפשרות למעשה שום פתרון מדיני, שכרוך בחלוקת העיר. נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון, אהוד ברק, ולאחרונה גם אהוד אולמרט, היו מוכנים לאמץ פתרון לפיו כל השכונות הערביות בירושלים יהיו בריבונות פלסטינית וכל השכונות היהודיות יישארו בריבונות ישראל.
איום פינוי יומיומי

המציאות בשטח צוחקת על הרעיונות הללו. רוב השכונות במזרח העיר הן מעורבות ללא תקנה. בראס אל-עמוד יש שכונה יהודית שמונה 300 משפחות שנקראת מעלה הזיתים. באבו דיס נבנית שכונה שנקראת "קדמת ציון" ובג'בל מוכאבר השכונה היהודית המתאכלסת נקראת "נוף ציון".

שכונת סילואן למרגלות הר הבית נקראת מזמן עיר דוידל'ה, על שמו של דוד בארי מעמותת אלעד, שרכשה עשרות בתים במקום ומילאה אותם ביהודים. בשיח ג'ראח ממוקמים משרדי

הממשלה ליד בתים ערביים. לא הרחק ממלון שפרד, הלהיט הנוכחי, תמצאו שכונה יהודית קטנה ליד קבר שמעון הצדיק.

משפחות ערביות נתונות שם תחת איום פינוי יומיומי. אחדות מהן עזבו את בתיהן וגרות באוהלים ברחבה שמול הקבר. האמריקאים מעורבים חזק גם בעניין הזה. בעיר העתיקה גרות עשרות משפחות יהודיות בעומק הרובעים המוסלמי והנוצרי. האפשרות להעביר אותה לריבונות פלסטינית או לפיקוח בינלאומי נראית דמיונית.

אפשר לוותר על שכונות קצה

צריך תמיד לזכור כי התושבים שגרים בשכונות הערביות הגיעו לשם בעיקר מסיבות דתיות, וכל ניסיון לפנות אותם ייתקל בהתנגדות שכמוה לא הכרנו בעזה, בחומש או בעמונה. אני לא רואה מצב שבו מפנים את ישיבת "שובו בנים" או את "עטרת כהנים", שתיהן במרחק הליכה קצר מהכותל.

אפשר לוותר על שכונות קצה גדולות כמו קלנדיה, כפר עקב או וואלג'ה, ולהעביר אותן לריבונות פלסטינית, אבל מכיוון שכל תהליך השלום מדשדש, עוד תגיע לשם הבנייה היהודית שתהפוך גם את החלוקה הזו לבלתי אפשרית. במצב שנוצר אי אפשר לפנות יהודים מהשכונות הערביות, וגם לא את הערבים שקנו בתים בדרכים שונות בשכונות היהודיות.

כל מפלגות הימין - הליכוד, ישראל ביתנו, ש"ס, יהדות התורה, האיחוד הלאומי והבית היהודי - מתנגדות בכל הכח לחלוקת ירושלים. אתמול אמר לי ח"כ יואל חסון, יו"ר סיעת קדימה: "ירושלים לא יכולה להיות מחולקת גם במחיר של אי הסכם עם הפלסטינים". נשארנו עם חלקים מהעבודה, מרצ וחברי הכנסת מהמפלגות הערביות, שתומכים בחלוקת העיר. המשמעות ברורה: בנושא ירושלים ארצות הברית נכנסת לעימות עם רוב הציבור בארץ. מי שחולם על שלום במכלול התנאים הללו, שימשיך לחלום.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שלום ירושלמי

צילום: .

פרשן פוליטי ב"מעריב", נשוי ואב לשלושה, תושב ירושלים. בוגר האוניברסיטה העברית במדע המדינה. מרצה על פוליטיקה בארץ. אוהד הפועל י-ם בכדורסל

לכל הטורים של שלום ירושלמי

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים