איראן: השיחות יהוו מבחן עבור המעצמות
הנציג האיראני הבכיר לשיחות עם הקהילה הבינלאומית אמר כי המשלחת שלו מגיעה עם רצון טוב למו"מ שייפתח מחר בז'נבה וכי מדובר בהזדמנות

הנציג האיראני, סעיד ג'לילי. צילום: רויטרס
לפני המראתו מטהרן לז'נבה – שם ייפתחו מחר השיחות בין איראן לבין נציגי ארצות הברית, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה – אמר ג'לילי כי הדיונים הם "הזדמנות ומבחן" עבור מעצמות העולם.
"אנחנו נכנסים לשיחות עם רצון טוב", אמר ג'לילי בשדה התעופה הבינלאומי על שם האימאם חומייני. "היכולות הלאומיות, האזוריות והבינלאומיות של איראן יכולות להיות הזדמנות ליצירת עולם המבוסס על שלום, צדק והתקדמות".
ארה"ב ובנות בריתה הבהירו כי השיחות צריכות לעסוק בתוכנית הגרעין האיראנית, אולם בטהרן דחו זאת וטענו כי הם מוכנים לדבר על הסוגיה באופן כללי וכי "זכותם" לפתח תוכנית גרעין. אתמול גם הודיע ראש הסוכנות האטומית של איראן, עלי אכבר סאלחי, כי המתקן החדש להעשרת אורניום שנחשף ליד קום לא יהווה חלק מהדיונים.
וושינגטון איימה כי היא עשויה לנקוט בסנקציות קשות על המגזר הבנקאי ועל תעשיות הנפט והגז של איראן אם טהרן לא תפיג את החששות סביב תוכנית הגרעין. אולם סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריאקוב, אמר כי השיחות עשויות להוות בסיס לדיאלוג נרחב וכי העיצומים הם סוגיה נפרדת "שעדיין לא נתנו עליה את הדעת".
הביון הבריטי: איראן מרכיבה ראש נפץ
במקביל נמשכים הדיווחים על המחלוקת בקרב שירותי הביון במערב סביב ההתקדמות בתוכנית הגרעין של איראן. היום דיווח העיתון פייננשל טיימס כי המודיעין הבריטי סבור כי האיראנים החלו לעצב ראש נפץ גרעיני כבר "בסוף 2004 או תחילת 2005".
לפי הדיווח בעיתון, המנהיג הרוחני של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, הורה על חידוש התוכנית הצבאית הגרעינית לפני ארבע שנים. זאת בניגוד להערכת המודיעין
האמריקאית מ-2007, לפיה חמינאי עצר את התוכנית ב-2003.
אתמול דיווח הניו יורק טיימס כי קיימת מחלוקת בין גופי הביון של ישראל וגרמניה לאלה של ארה"ב בשאלת תוכנית הגרעין הצבאית. לפי הדיווח, בעוד שבישראל סבורים שאיראן חידשה את פיתוח התוכנית הצבאית לפני ארבע שנים והגרמנים סבורים שהתוכנית מעולם לא הוקפאה, האמריקאים מעריכים שהתוכנית הופסקה כבר לפני שש שנים.