לומדים לקח: ראיון עם מייסד אתר הדף היומי
לרגל יום השנה לפטירתו של רבי מאיר שפירא מייסד "הדף היומי", כדאי להכיר את אתר האינטרנט שמאפשר ללמוד בקלות דף גמרא ביום
העיקרון היה פשוט – בש"ס יש 2711 דפי גמרא, לכן אם לומדים כל יום דף אחד, בתוך שבע וחצי שנים מסיימים את הלימוד של כל הש"ס. עם השנים נולדו מיזמים דומים – "משנה יומית", "הלכה יומית", לימוד שלושה פרקים ברמב"ם כדי להשלים את לימוד "משנה תורה" בתוך שנה ועוד, אבל פרויקט "הדף היומי, היה ונשאר המיזם המסובך, השאפתני והיוקרתי ביותר.
לאחרונה הושק אתר אינטרנט חדש, "פורטל הדף היומי". האתר מציג ממשק נוח לשימוש ובו שישה מדורים מרכזיים: ללמוד ולהבין, להעמיק, להתחדד, להרחיב, מאמרים על הדף וספרים על הדף. במדורים אלו מותקנים גליונות רבים שכבר התפרסמו באתרי אינטרנט מקבילים, בדפי פרשת שבוע, בעיתונות הדתית ובמקומות נוספים רבים. בניגוד למפעלים אחרים, שבהם מוטלת "צנזורה" על רבנים מחוגים שונים ("מאורות הדף היומי" למשל, מתעלמים כליל מרבנים דתיים-לאומיים), ב"פורטל הדף היומי", ניתן למצוא חידושים ורעיונות הן של הרב חיים קנייבסקי והן של הרב יובל שרלו.

בעזרת האתר ניתן להתעדכן היכן מתקיימים שיעורים ברחבי הארץ, למצוא חברותא, לצפות בלוח רב -שנתי ללימוד, לענות על סקר חודשי ולקבל רעיונות לדרשה בסיום המסכת. עוד ניתן למצוא באתר שאלות ותשובות בנושאי "הדף יומי", תיאור תולדות הדף היומי, כתבות על הדף היומי, מאמרים על חשיבות הלימוד וכלי עזר רבים נוספים. לאלו שסבורים שביידיש הכל נשמע יותר טוב, יש אפילו שיעור דף יומי ב"מאמע לוּשען". כלי חשוב
בפורטל פועל גם פורום ובו חידוש מרכזי ביחס לשאר האתרים המקבילים : כל הודעה בפורום מקוטלגת למסכת ודף, ו"ננעצת" בדף הגמרא אליו היא משויכת, כך שניתן לאתר דיונים רלוונטים על ידי בחירת הדף הנדרש. גם מורים או מגידי שיעורים שמעוניינים במסכתות אחרות בש"ס יוכלו למצוא חומרים טובים להרחיב את השיעור.
מאחורי הקמת האתר עומד הרב הראל שפירא (34), בוגר ישיבת הר עציון, ששימש בעבר כר"מ לגמרא בישיבת ההסדר "אור וישועה" בחיפה, ומשמש כיום כמרצה ב"מכללת שאנן" בקרית שמואל ובמכללה ירושלים בבית וגן.
לפני מספר שנים, בעקבות המלצה של חבר, הקים הרב שפירא, אתר אינטרנט קטן (http://rldaf.com) ובו קיבץ אוגדנים של דפי עזר לתלמיד, שהכין במהלך הוראת גמרא בישיבת ההסדר בחיפה והוראת הדף היומי בישיבת הר עציון.
במהלך השנים שחלפו מאז הקמת האתר, הוא זכה לשלל תגובות אוהדות ומעניינות מגולשים שהיו בעלי רגע וגיל מגוון והיו אפילו תגובות מחו"ל. רוב הפניות כללו דרישה לחומרי עזר נוספים, אך היו גם בקשות לאיתור טקסט ועזרה בלימוד הדף היומי (כגון: "היכן ניתן למצוא טקסט של משנה?; תסביר לי בבקשה את הסוגיה הבאה; איך הכי נכון ללמוד גמרא?").
בעקבות כך, חש הרב שפירא כי הוא הופך ל"כתובת לענייני דף יומי", וכך התבשל אצלו הרעיון להקמת אתר אינטרנט מרכזי, גדול ומושקע, שיהווה במה מרכזית עבור כל הפרסומים המיועדים ללומדי הדף-היומי ויכלול פונקציות נוספות ומגוונות לטובת לומדי הדף היומי. את האתר הוא הקים באופן פרטי ובמימון עצמי, ללא מטרות רווח וללא פרסומות, כמאמר התלמוד (נדרים לז.) "מה אני בחינם אף אתם בחינם". אגב, באתר יש קישור מאובטח לטובת מעוניינים לתרום לפיתוח האתר.
השאלה המתבקשת היא כמובן מה המטרה המרכזית של "פורטל הדף היומי", הרי גמרא נהוג ללמוד מול ספר ולא מול מחשב. ל'דברי הרב שפירא: ""האתר לא בא להחליף את הלימוד בבית הכנסת או בבית מתוך גמרא, אך למרות זאת יש לאתר תרומה ללימוד בכך שהוא מקבץ חומר איכותי הקיים על הדף היומי, כך שכל לומד שמתקשה בלימוד או לחלופין רוצה להתעמק ולהרחיב בנקודה מסויימת – סביר שיוכל למצוא התייחסות לכך בחומרים המותקנים באתר. האתר כמובן לא משמש רק את לומדי הדף היומי, אלא עשוי לשמש כל לומד גמרא באשר הוא, כאשר באמצעות מעבר באתר לדף הנבחר בש"ס, יוצג לפני הגולש כל החומר הקיים על אותו הדף. כבר קיימים חומרים מצוינים ללימוד גמרא בארץ ובעולם, אבל הם זוכים במקרה הטוב לפרסום מקומי בלבד. באמצעות אתר האינטרנט תפוצת החומרים תהיה גבוהה יותר ותחצה מגזרים, גבולות וזמנים".
יש גם תוכניות לעתיד?
"בעתיד הקרוב, האתר יעבור כמה שדרוגים קלים, ובכללם התקנה של טקסט של ש"ס עם רש"י ותוס' וכן "צורת הדף" של הש"ס מהוצאה משובחת, עם תפריט ניווט נוח ונעים לגולש, וכאמור אתר מקביל באנגלית. אוטוטו צריכה להתווסף חידת הגיון שבועית נושאת פרסים בסגנון חידות חמיצר. בטווח הרחוק יש לי עוד כמה רעיונות משמעותיים, גדולים וחדשניים מאוד, אך לשם כך יהיה צורך במשאבים משמעותיים, שכרגע לא אוכל לממש אותם... " .
מה שמעורר את השאלה - איך ניתן לקיים אתר מבחינה כלכלית ללא פרסומות?
"באופן מכוון האתר ללא פרסומות כדי למנוע הטרדה מהגולש עם פרסומות קופצות, מהבהבות ומבלבלות. המטרה היא שהגולש יקבל באתר את כל התוכן שבאתר נטו ללא הפרעות. היתה בכך כמובן התלבטות בתחילת הדרך מתוך רצון לסייע במימון האתר, אך הוחלט לבסוף להימנע מכך באופן מוחלט. לאחר לבטים, הוחלט בכל אופן, להקצות פינה אחת קטנה בתחתית האתר ובה יתאפשר להקדיש את השימוש והלימוד היומי באמצעות תמורת סכום סמלי, ובתקווה שכך יתקבל סיוע כלכלי מסוים. אגב, בימים הראשונים של הרצת האתר ברשת, פנה אלי גורם שהיה מעוניין לממן את מלוא עלות האתר, תמורת פרסומת קבועה ובלעדית לארגון שהוא עומד בראשו, אך לאור הרציונאל הנ"ל החלטתי לסרב להצעתו ".
האם אתה חש תחרות בין אתרי הדף היומי החדשים (סיני, נתיבות הש"ס, מערבא, פשיטא)?
"ראשית, ידוע מאמר חז"ל, שקנאת סופרים תרבה חכמה, כך שאם ישנה תחרות, הגולשים ודאי יכולים רק להרוויח מכך. שנית, כל אחד מהאתרים משמש כפונקציה אחרת, ולא נראה לי שאנחנו יושבים על אותה המשבצת. שלישית, אמנם כל אתר הוקם באופן עצמאי, אך לאחר מעשה התברר לנו שחלקנו חבשנו את ספסלי אותו בית המדרש, ויצרנו קשר מפרה זה עם זה. כך ששורר בינינו פרגון הדדי ושיתוף פעולה, ורצון בהצלחה משותפת של כולנו".