ורוד עדין: סתוונית היורה
היא נמוכה, בעלת פרחים זקופים ונוהגת למשוך אליה חרקים. הגן הבוטני ממליץ לצאת אל הגליל, החרמון והכרמל בעקבות הצמחים. פריחה מקומית

למרות שהיורה כבר ירה לפני חודש ויותר, סתוונית היורה עוד פורחת. זהו צמח עדין ויפה המקשט בגושי פריחה ורדרדים את הארץ. הפרחים הראשונים של סתוונית זו מגיחים כבר בסוף אוקטובר, לפני הופעת העלים, אולם עם בוא גשמי נובמבר מלווים אותם גם עלים ירוקים. כך נראה כל צמח כזר
הפרחים זקופים ומאוחר יותר נוטים הצידה, פתוחים כגביעים. בכל פרח יש שישה עלי כותרת שאורכם שלושה - ארבעה סנטימטרים. מהפרחים מתפתחים מאוחר יותר פירות עם זרעים, אולם גם מתחת לקרקע מתרחשת רביה, זוהי רביה אל-מינית בה מתפתחים בצלצולים ליד הפקעת.
מדוע הסתוונית כה נמוכה? פרחי הסתוונית מושכים אליהם חרקים, המבקרים בפרחים, שותים צוף ואגב כך מאביקים את הפרחים. בעונה זו העשבייה בשטח עוד נמוכה, לכן לא "כדאי" לצמח להשקיע אנרגיה בגבעול גבוה, החרקים רואים גם פרחים נמוכים. לעומת זאת, באביב העשבייה גבוהה יותר, אז רוב הפרחים נישאים על גבעולים גבוהים, וכך הם בולטים ומאותרים על ידי החרקים.

איפה נמצא אותה? סתוונית היורה היא פרח נפוץ, נוכל ליהנות ממנה לאורך כל החבל הים-תיכוני בארץ מהגליל והחרמון ועד להרי יהודה ולשפלה. ריכוזים יפים במיוחד יש ברחבי הכרמל, בגולן במצוק האון ליד כפר חרוב ומבוא חמה (כאן תוכלו ליהנות גם מרקפות וכרכומים), בשמורת פולג דרומית לנתניה, ביער ירושלים ובחלקת הים התיכון בגן הבוטני בגבעת רם בירושלים.
הידעתם? פקעת הסתוונית רעילה ומכילה חומר בשם קולכיצין. חומר זה פוגע בהתחלקות התאים ולכן משמש בריפוי מחלות הסרטן. בסוג סתוונית יש בארץ עוד כמה מינים, רובם סתוויים, אולם חלקם חורפיים, עליהם נכתוב בשבועות הבאים.
הכותב, ד"ר אורי פרגמן-ספיר, הוא המדען הראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם, ירושלים