זהירות, תסמונת הבית החולה
שנים שאתם חולמים על הדירה המרווחת בפינת הרחוב, והנה סוף-סוף השגתם את המימון לפנטזיה. השכנים נאים בעיניכם, הדשא מטופח והצנרת תקנית - אבל האם בדקתם את הגג והקרקע? המדריך המלא לתחלואות הנסתרות של הבית שלכם

תוכנית הדוקו-ריאליטי "בית לא בריא" שעלתה ב"ערוץ הבריאות" באחרונה (ימי א' בשעה ,(21:00 מתיימרת לענות על השאלה הזו בדיוק. התוכנית היא מעין גרסה אקולוגית של אחותה המוכרת והמצליחה "אקסטרים מייקאובר," שבה מפונים דיירים מוכי גורל מבתים שנשרפו, התמוטטו או פשוט אינם מתאימים לצורכיהם המיוחדים של בעלי הבית. אבל בניגוד ללהיט האמריקאי, שמביא דמויות וסיפורים כמעט דמיוניים, "בית לא בריא" מביאה משפחות שהסיפור הטרגי שלהן יכול היה להיות באותה מידה גם זה שלנו. מתברר שמשפחת טאסקר ומשפחת אסקובר, שמשתתפות בתוכנית, נפלו קורבן למטרד יומיומי - גג אסבסט מתפורר.
שמו הרע של האסבסט הולך לפניו כבר שנים, אבל דווקא בגלל שהנזקים הבריאותיים שלו מוכרים כל כך, נדמה שהשאננות השתלטה על כל דירה טובה. רבים יופתעו לגלות שלמרות שהשימוש באסבסט אינו נפוץ כפי שהיה בעבר, ועל אף שייצורו של החומר המסוכן בארץ נאסר לפני שנים, יש מי שעדיין מייבא אסבסט לארץ באופן חוקי.
האסבסט מוגדר כמסוכן רק כאשר הוא במצב של התפוררות. במצב כזה משתחררים לאוויר סיבי אסבסט קטנים מספיק בכדי להיכנס לריאות ולגרום לנזקים בדרכי הנשימה, ובמקרים קשים לסרטן. אבל לאסבסט יש גם יתרון - מראה מובחן שקל לזהותו, ולהימנע, בהתאם, משהות בסביבתו.
אבל לא רק נזקי אסבסט פגעו במשתתפי "בית לא בריא". עשר המשפחות שפנו לתוכנית פונו מבתיהן בשל בעיות בריאותיות שונות. בספרות המקצועית קוראים לזה "תסמונת הבית החולה," והצרה היא שרובם המכריע של הגורמים למחלות אלו הם בלתי נראים. חלקם של הגורמים למחלות מוכרים ומאיימים כמו גגות אסבסט או גז רדון, ואחרים יומיומיים ובלתי מאיימים לכאורה, כמו קיר צבוע בצבע המכיל עופרת או שטיח חדש המפיץ גזים רעילים.
אז איך הפך הבית שלנו למסוכן? הכול התחיל, מתברר, בשנות ה-:70 הבנייה הלכה והפכה לאטומה יותר, בכדי לאפשר חימום או קירור נוח וזול יותר. הבנייה הישנה אולי לא הצטיינה בבידוד, אבל סיפקה משהו חשוב לא פחות - אוורור. 30 שנה אחר כך, רובנו מבלים 90 אחוז מהזמן שלנו בחללים סגורים וממוזגים. הניתוק של מערכת האוויר בתוך הבניין מזה החופשי שבחוץ, מגיע לשיא בבנייני המשרדים המודרניים, שברבים מהם לא ניתן אפילו לפתוח חלון. בנוסף, חל גם מעבר משימוש בחומרים טבעיים כמו אבן ועץ, לשימוש בחומרים רעילים כמו אסבסט ועופרת.
ואם חשבתם שבזה נגמר העניין - טעות בידיכם. לחות ואבק מהווים בית גידול נפלא לטחב ולקרדית האבק - שניהם גורמים ידועים למחלות, חלקן קשות. אפילו כשאנחנו מנקים אנחנו למעשה ממלאים את הבית ברעלים - חומרי הניקוי וההדברה ואפילו מטהרי
בארצות הברית מעריכים כי שישה מתוך כל עשרה בתים עונים להגדרה של "בית חולה" - כלומר מעון המסכן את בריאותם של הגרים בו. הנזק נע החל מגירויים בעיניים, בגרון ובאף, דרך פריחות בעור, כאבי ראש, בחילות ותסמינים דמויי שפעת, ועד למחלות כמו אנמיה, סינוסיטיס, אסתמה, עייפות כרונית ואפילו סרטן, נזק מוחי ומוות - במקרים של נזק מצטבר. אם אתם סובלים מהתסמינים שצוינו, ובעיקר אם אלו חולפים כשאתם יוצאים מהבית או מהמשרד - יש לכם סיבה טובה לדאוג. אז מה הן הסכנות העומדות לפנינו וכיצד ניתן להתמודד איתן?
חומרי הבנייה שכיכבו בשנות ה-70 וה-80 מורכבים מסיבים מיקרוסקופיים קטנים. כאשר הם מתיישנים ונשחקים, הסיבים הללו משתחררים לאוויר, נכנסים לריאות וגורמים לנזקים בלתי הפיכים.
אם יש אסבסט במקום המגורים שלכם, הזמינו עוד היום איש מקצוע מוסמך שיסיר את המפגע בצורה בטיחותית. השימוש בעופרת בבתי מגורים נאסר בסוף שנות ה-.70 לפני כן בתים רבים נצבעו בצבעים המכילים עופרת - חומר שעלול לגרום לאנמיה חמורה, נזק מוחי מתמשך ובעיות בריאותיות נוספות.
אם יש לכם חשש שאחת משכבות הצבע הישנות של הבית מכילה צבע עם עופרת, צבעו מעליה שכבה עבה או הדביקו מעליה טפט או פאנלים. אל תנסו להסיר את הצבע בעצמכם, אבק עופרת הוא רעיל ומסוכן ביותר.
רדון
אם ביתכם בנוי מעל אדמה הפולטת באופן טבעי את הגז הרעיל הזה, הוא בהחלט יכול לחדור לבית דרך חריצים ברצפה ובקירות או דרך מערכות המים. כיוון שהרדון כבד מהאוויר, הוא שוקע באזורים הנמוכים של הבית, שנוטים להיות לא מאווררים - מה שמגדיל את הסיכון להרעלה. חומרי בנייה רבים הנמצאים בשימוש בארץ פולטים את הגז הרדיואקטיבי - כמו גבס כימי ובטון, המכיל אחוז גבוה של אפר פחם. ניתן להזמין בדיקת מומחה לנוכחות הגז.
טחב, עובש ורטיבות
מעטים יודעים עד כמה הימצאות רטיבות, טחב או עובש בקירות הבית יכולה להיות מסוכנת. די אם תשמעו את סיפורם של זוג אמריקאים שהחליטו לצפות את קירות ביתם בטיח דקורטיבי. איכותו הנמוכה גרמה להיווצרות רטיבות והתפשטות סמויה של עובש בקירות, מה שהביא לבעיות בריאות חוזרות ונשנות: נזלת של הבן, כאבי ראש של הבת ואשפוזים חוזרים ונשנים של האם.
לבסוף, המשפחה נאלצה לעזוב את הבית הנגוע על כל תכולתו. הפתרון? הקפידו לאוורר מקומות מועדים לרטיבות כמו המטבח וחדר האמבטיה. בידקו שאין הצטברות של מים במרזבים, בצינורות, במזגנים ובאגן הניקוז של המקרר. השילוב של חום ולחות מהווה בית גידול נפלא לעובש, בקטריות, וירוסים ושאר טפילים שעלולים לגרום למחלות ואלרגיות.
מזהם ביולוגי מוכר נוסף הוא קרדית האבק, אותו יצור זעיר שחי לו בשלווה באזורים חמים ולחים וגורם לאנשים רבים לאלרגיות ולאסתמה. ניגוב ושאיבה קפדניים של האבק אינם מספיקים בכדי להיפטר מהקרדית. למי שסובל מאסתמה או אלרגיה אחרת מומלץ ביותר להשקיע מאמץ: הקפידו להחזיק רק שטיחים שניתן לכבס. מזרנים העשויים מלטקס טבעי עמידים בפני קרדית האבק יותר ממזרנים אחרים, ולכן נחשבים לבחירה טובה לסובלים מאלרגיות.
תרכובות נדיפות
חומרים ביתיים רבים מכילים גזים רעילים המשתחררים בהדרגה לחלל הבית. הגזים האלו קיימים בכימיקלים הנמצאים בדבקים, צבעים, חומרי גימור ובנייה, חומרי הדברה ניקוי ועוד. אם אתם אוהבים את הריח החדש הנודף משטיח או מבגדים שחזרו מניקוי יבש - דעו לכם שעליכם להיזהר - הריח הזה הוא ריחם של כימיקלים מסוכנים היכולים לגרום לכאבי ראש, בחילות וגירויים בעיניים, באף ובגרון. ריכוזים גבוהים של החומרים הללו עלולים לעודד התפתחות גידולים סרטניים.
היזהרו במיוחד אם אתם מריחים ריח יוצא דופן כשאתם פותחים את הארונות בבית - יש מקום להניח שמדובר בפורמלדהיד - גז רעיל ביותר שנמצא בין השאר בקרשים ודיקטים. אם פליטת גזים רעילים מריהוט וחומרי ניקוי נשמעת לכם תופעה זניחה, הקשיבו היטב לסיפור של זוג יפנים, שלאחר שבוצעו עבודות איטום בביתם החלו לסבול מהידרדרות בראייה ומשיתוק. לאחר שנתיים של סבל אובחן הזוג כסובל מבעיות במערכת העצבים המרכזית - האשם הוטל על אותו גז רעיל. לאחר פרסום המקרה ב"דיילי ניוז" היפני, נרשמו ביפן מעל ל-400 תלונות דומות.
בשלוש מילים - אוורור, אוורור, אוורור. המצב האידיאלי הוא שכל נפח האוויר בבית יתחלף כל שעתיים־שלוש. בבית דחוס, רמות הפחמן הדו-חמצני גבוהות פי שניים עד שישה מהכמות הנמצאת באוויר החופשי. פחמן דו-חמצני הוא חלק מהאוויר הבריא אותו אנו נושמים, אבל כשהרמות שלו באוויר עולות, הוא עשוי לגרום לתחושת ישנוניות, וברמות גבוהות יותר הוא אף רעיל.
אם אתם מחממים את הבית עם גז או דלק, חשוב להשאיר חלון פתוח. וכשמגיע הקיץ - ואין ספק שקשה להימנע ממיזוג הבית במשך שעות ארוכות - אם אינכם יכולים לאוורר פעם בכמה שעות, שיקלו להתקין בבית מערכת לניקוי אוויר.