המצלמה הנסתרת חושפת: כך חיות התרנגולות בכלובים
ארגון בעלי חיים אמריקאי ערך חקירה סמויה בלול תרנגולות מטילות. הממצאים קשים: התרנגולות תקועות בכלובים כשאינן מסוגלות להגיע למזון או למים. חלק מהתרנגולות מתו, חלקן נרקבו בבורות זבל. ובישראל? עם רוח גבית מבג"ץ, פעילים למען בע"ח ממשיכים במאבק
לארגון HSUS תפקיד פעיל במאבק נגד כלובי הסוללה בשנים האחרונות. תמונות שנאספו על ידי הארגון בפברואר ובמרס תיעדו את התרנגולות תקועות בכלובים כשאינן מסוגלות להגיע למזון או למים. חלק מהתרנגולות מתו, חלקן נרקבו בבורות זבל ובקרב עופות חיים ולפחות במקרה אחד גופה של תרנגולת לא נוקתה במשך שנתיים. "אני לא חושב שמישהו יכול לראות את הסרט וגם להרגיש טוב עם המערכת הייצור הזו", אמר וויין פאסלי, נשיא ארגון HSUS, וקרא לשר החקלאות האמריקאי, טום וילסאק, לצפות בסרטון.
המאמצים של ארגון זה וארגונים אחרים נוספים בארצות הברית להסיט את תעשיית הביצים לכיוון ביצי חופש צוברים תאוצה לאחרונה. זאת בזמן שבמספר מדינות הנרתמות למאבק, ביניהן קליפורניה ומישיגן הוטלו הגבלות על ייצור ביצים ונאסר על הפעלת כלובי סוללה. במקביל הארגון מנהל קמפיינים לשכנוע רשתות של מסעדות לעבור לביצי חופש.
ביצי חופש הן ביצים של תרנגולות מטילות שאינן חיות בכלובים. התרנגולות גדולות בסביבה חופשית בה הן יכולות לנקר באדמה, לפרוש את כנפיהם או להתפלש בחול. תרנגולות הסוללה לעומתן מעולם לא דרכו על אדמה וודאי שלא ניקרו בה. תרנגולות הגדלות בכלובי סוללה מוחזקות על רשת ברזל משופעת, דרכה הביצים יכולות להתגלגל החוצה, הרשת לעיתים פוצעת להן את הרגליים. הן חיות במבנה סגור עם תאורה מלאכותית הפועלת יום ולילה במטרה להגדיל את ייצור הביצים.
בכלובי הסוללה נהוגה "ההנשרה המלאכותית" - מטבעה התרנגולת פורשת כל תקופה מסוימת מהטלת ביצים, כדי לחדש את הפלומה ומפסיקה לאכול במשך אותה תקופה, כדי להאיץ או לתזמן את פסק הזמן הזה ולהחזיר אותן מהר למעגל ההטלה, מנשירים את התרנגולות באופן מלאכותי, על ידי הרעבה של שבועיים. ארגון HSUS פועל, כאמור, לשינוי המדיניות בארצות הברית. באירופה לעומת זאת ביצי כלובי הסוללה הוצאו מחוץ לחוק וצפויות להיות מוסרות מהמדפים עד לשנת 2012 והמודעות לעניין גבוהה, באנגליה למשל כמעט 50% מהאוכלוסייה צורכת רק ביצי חופש.
ובישראל? בשבוע שעבר חלה התקדמות חשובה בנושא כאשר בג"ץ דחה את בקשת משרד החקלאות להסרת צו הביניים המקפיא את רפורמת הלולים. במסגרת הרפורמה מתכנן משרד החקלאות להעביר את הלולים בגליל מהאזורים המאוכלסים של המשקים אל שטחים פתוחים, אחת האופציות העומדות על הפרק היא כלובי סוללה.
לעומת אופציה זו עומדת האופציה אותה מקדמים ארגוני בעלי החיים - לולים ללא כלובים, כלומר לולים ללא החובה לחצר ולתנאים נוספים הדרושים בשביל שהביצים יקראו ביצי חופש. הכוונה ללולים המוכנים לולי מעוף, כשלמעשה הכוונה לאסם בלי חצר בו קיים מבנה סגור בו מוחזקות התרנגולות על הקרקע ויש להם כמה מפלסים שהם יכולים לעבור אליהם.
שופטי בג"ץ קבעו כי הלולים החדשים שיוקמו בקרוב, במסגרת רפורמת הלולים של משרד החקלאות, יצטרכו לעמוד לפחות בתקן האירופי, שנחשב לתקן הנמוך ביותר באשר לכלובי סוללה. התקן האירופי אוסר כלובי סוללה, אבל מתיר כלובים מאובזרים או מועשרים. במדינות אחרות ברחבי
רונן בר, מנהל קמפיין "ישראל יוצאת מהכלוב" בעמותת אנונימוס, מבהיר שהדיון עוד רחוק מלהסתיים. "משרד החקלאות מעכב את הגשת התקנות להחזקת התרנגולות לאישור ועדת החינוך של הכנסת, טיוטת התקנות הנוכחית מתירה הקמת כלובי סוללה", מסביר בר. "אנחנו ננסה לשכנע את ועדת החינוך של הכנסת להתנגד לכל סוגי הכלובים, ולתמוך רק בתקנות הקובעות שהתרנגולות יוחזקו בלולים ללא-כלובים, שהם גם הרבה יותר זולים להקמה", מוסיף בר.