אם מעמנואל: ביהמ"ש לא מעל הרבנים
בבג"ץ נערך דיון בדלתיים סגורות בשאלה אם לבטל או לדחות את צו המאסר נגד אמהותיהן של התלמידות מעמנואל. טרם כניסתה לאולם, אמרה יהודית וינברג, אחת האמהות האשכנזיות, כי "אנו לא נסכים בכל מקרה לאיחוד המגמות בביה"ס 'בית יעקב'". מנגד, במהלך הדיון הבהירו השופטים לאמהות: "המפתחות לכלא בידיכן"

יחד עם האמהות גם הגיעו כמה אבות המבקשים לבטל את מאסרם. עמי ברבר הגיע לבית המשפט עם עגלת ילדים ובה בנו הפעוט. "בית המשפט ביקש ממני להגיע עם הילד. הוא סובל ממום בלב, ועבר ניתוח בבית החולים תל השומר. אשתי אמנם פטורה מן הכלא, אך לא יכולה לטפל בו ואני צריך לעשות זאת", סיפר ברבר.
"מדוע לא התייצבתי למאסר? כי חזרתי ביום ה' מההפגנות הביתה והחלטתי שאנו לא ברמת פשיעה כזו גדולה כדי שאני אלך למאסר. אני לא חושב שהפשע שלי מצדיק התנתקות מבני לשבועיים ימים. אני עוד לא יודע מה אגיד לשופטים. אני לא מצפה להבנה מהם", הוסיף.
לדברי ברבר, פרשת עמנואל גרמה ל"עליהום" נגד הציבור החרדי בישראל. ברמיזה לרוחות שנשבו בגרמניה לקראת מלחמת העולם השנייה אמר ברבר: "קיימת כיום אווירה נגד ציבור שונה, המזכירה את הרדיפה של אבותינו לפני 70 שנה". "אין שום גזענות בעמנואל. גם לאשכנזים לא נתנו להיכנס לבית הספר שלנו. מה, לשלוח את הבת שלי לבית ספר יותר טוב - זו גזענות? בכל מקרה, רבותינו קדמו לפסק הדין, ואנו נעשה מה שרבותינו יורו לנו".
מגיש העתירה המקורית לבג"ץ, יואב ללום, הגיע גם הוא לבית המשפט. בטרם נכנס לאולם אמר ללום: "אנו נכנסים היום לדיון קשה. יש כאן נשים
יו"ר מרכז החינוך העצמאי, הרב אברהם ליזרזון הגיע אף הוא לדיון. "הציבור לא יודע מה מתרחש בקרב באמהות הסובלות שמצבן קשה", אמר. "האבות כלואים מאחורי סורג ובריח, ואנו מתפללים לאלוהי ישראל שיעלה רוח ממרום על מי שצריך להחליט פה. שיחוסו וירחמו ולפחות שיחזירו את האמהות לילדיהן".
במהלך הדיון היום שבו שופטי בג"ץ והבהירו ל-22 האמהות מעמנואל כי אם יקיימו את הפסיקה שהורתה להן ולבעליהן להפסיק את האפליה העדתית בבית הספר שביישובן, לא ייאלצו להיאסר. "המפתחות לכלא בידכן", אמרו השופטים לאמהות, והדגישו בפניהן כי אם לא יעשו כן, יהיו לכך השלכות על יכולתם של ההורים החסידיים לממש את תוכניתם לפתוח בית ספר חדש בהתנחלות. החלטתם הסופית של השופטים צפויה להתקבל בהמשך היום.

"היה דיון רגוע וענייני", העיד עו"ד גרין. "נוצר הרושם שהשופטים מתחשבים במצב האמהות, וההערכה שלי היא שהן ישוחררו. אם לא ישוחררו – אופתע מאוד-מאוד. בית המשפט שמע את טענותינו ואת עמדת גורמי הרווחה והמועצה לשלום הילד ביחס למקרים פרטניים שמצדיקים פטור ממאסר".
מוקדם יותר טען עו"ד גרין כי השימוש במאסר נגד מפירי פסק הדין מוגבל לתקופת שנת הלימודים. לדבריו, המאסר במקרה זה אינו מהווה עונש, אלא אמצעי כפייה לקיום צו בית המשפט המורה על החזרת את הבנות החסידיות ללימודים בבית הספר "בית יעקב" במגמה אחת, עם חברותיהן הספרדיות. "לכן, מרגע שמסתיימת שנת הלימודים, הצו לא רלבנטי יותר", גרס גרין.
עו"ד הכהן, המייצג את העותרים, הוסיף: "בית המשפט אמר לאמהות שאם ימלאו את פסק הדין - ישוחררו. אנו חזרנו על עמדתנו שאין לאסור את ההורים כי הדבר ממילא לא הביאם לכבד את פסק דין בית המשפט. הכוונה היא לא להעניש את ההורים, אלא לכפות עליהם לבצע את פסק הדין. לשם כך ניתן להשתמש באמצעים אחרים כמו שלילת תקציב ומניעת פתיחת בית ספר חדש וכד'".