פטנט ישראלי: הדברת מיקרוגל ללא כימיקלים

מכשיר חדש יאפשר הדברת מזיקים, עשבים שוטים וטפילים ללא חומרים רעילים. הפיתוח לא פוגע במי תהום ולא מסכן את בריאות בעלי החיים ובני האדם. החוקרים מהמרכז האוניברסיטאי אריאל הגישו בקשה לפטנט

אלכס דורון | 13/7/2010 11:17 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פיתוח ישראלי: הדברה ירוקה, נקייה, ללא שימוש בחומרים כימיים רעילים – באמצעות טכנולוגית הארה במיקרוגל המספקת מענה למגוון רחב של צרכים. מאחורי החידוש החשוב הזה, עומד צוות פיתוח מהמרכז האוניברסיטאי אריאל שבשומרון ובראשו ד"ר משה עינת ודני חרדון (מנהל פרויקט) בשיתוף מומחים לנושאי הדברה, הנדסה ואגרונומיה.

כיום מבצעים בעולם פעולות הדברה באמצעות כימיקלים ורעלים. הם משמשים לטיפול בפגעי צמחייה (עשבים שוטים, יבלית, עלקת), חרקים המזיקים לאדם ולרכוש (קרדית אבק הבית, מזיקים החודרים לרהיטי עץ, פרקטים), חרקים הניזונים מגידולים חקלאיים ומחסלים אותם, מכרסמים (עכברים, חולדות) וטפילי עופות (כמו יונים).

אבל בעת ביצוע ההדברה באמצעות הרעלים והכימיקלים השונים, עולה מיד גם בעיית הזיהום המתלווה להם. בעיקר החשש שהחומרים יחדרו למי התהום, למקורות מים, יפגעו בגידולים חקלאיים בבעלי החיים ובסופו של המסלול הזה ימצאו דרכם גם לבני האדם, יחדרו לגופם ויזיקו לבריאותם.

לאור כל זאת נולד במרכז למקורות קרינה ושימושים במרכז האוניברסיטאי אריאל, הרעיון לפתח את מכשיר ההדברה החדשני המתבסס על הארה אלקטרו-מגנטית בתדרי מיקרוגל. ההארה (בעוצמה של כ-1,000 וואט) תגרום לחימום יתר של האובייקט וכך תדביר אותו באמצעות אפקט תרמי. "ערכנו בנושא זה סדרת ניסויים במעבדה וגם במדשאות ובערוגות והצגנו היתכנות מדעית וטכנולוגית לשיטה הנקייה הזאת", מסביר ד"ר עינת.

השיטה פועלת באופן הפוך לשיטות המקובלות הקיימות: בעוד שבשיטות הקיימות פעולת ההדברה מתבצעת לאורך תקופה ארוכה ולאחר שהמדביר פיזר את הרעל החומר נספג או התפזר לתוך הסביבה. בשיטה החדשה פעולת ההדברה מתרחשת אך ורק בזמן שהמדביר (מפעיל המכשיר) נמצא בפועל במקום ומפסיקה לחלוטין כשהוא עוזב, כך לא נשאר שום זיהום בשטח.
צילום באדיבות ד''ר משה עינת
המכשיר החדש. הצלחה בהדברת רימות חרקים צילום באדיבות ד''ר משה עינת
ניסוי מוצלח

המכשיר החדש מבוסס על שפופרת מיקרוגל המזינה מקרן ייעודי שפותח במיוחד לשם כך. צורתו ניתנת לשינויי התאמה על פי הפעולה הדרושה. הצוות פיתח שני מקרנים – כזה שנדרש להארה מלמעלה ואחר הנדרש להארה צדית בגובה נמוך (עשרה סנטימטרים), כך שהוא יכול, למשל, להיכנס מהצד מתחת למבנה כמו לול.

המכשיר הוא קומפקטי, נישא (בדומה לחרמש) מיועד ליישומי הדברה בגינות ביתיות, גנים ציבוריים-עירוניים, משתלות וערוגות שדה. המכשיר עתיד לפעול גם גם כנגד רימות זבובים בלולים וברפתות וגם, כאמור, נגד

קרצית האבק ומזיקי העץ. צוות הפיתוח רשם הצלחה בניסויי הוכחת יעילותו גם בהדברת רימות חרקים החודרים ומשגשגים במזון יבש כמו עלי תה וטבק.

צוות הפיתוח מסר כי ליישומים מסוימים יש צורך להתקין את ה"מיקרוגל" על גבי עגלה כמו מכסחת דשא שהמפעיל יניע או ידחוף אותה. ליישומים בשטחים גדולים יהיה צורך בנגררת לטרקטורון כדי לכסות שטח נרחב. ההארה (ההדברה) מבוצעת בסמיכות של פחות מסנטימטר לצמח הרצוי לטיפול, מבלי לפגוע בו כלל. על הפיתוח הוגשה באחרונה בקשה לפטנט עולמי.

650 מיליארד דולר

ההכרה בנזקים של ההדברה הנוכחית כבר הולידה מגמה עולמית מתמשכת של הטלת מגבלות שימוש שונות. כך למשל איסור השימוש בבמטיל-ברומיד כחומר חיטוי לקרקע (אלא שבעקבות זאת נוצר גם מצב שבו נלקח מידי החקלאים כלי הדברה יעיל כנגד מזיקים רבים). כמו כן הוטל איסור להשתמש בחומרי הדברה מבוססי זרחן אורגני כיוון שקיים חשש שחשיפה אליהם תפגע קשה בנשים בהיריון ובעוברים. ואלו רק שתי דוגמאות הממחישות את הדרישה הגדלה והולכת לפתח חומרים וטכנולוגיות להדברת מזיקים, מבלי שיותירו שאריות רעלים שיפגעו בקרקע, במים, בפירות, ירקות, בעלי חיים ובאדם.

תעשיות הכימיקלים בעולם מגלות כיום, הרבה יותר מבעבר, נכונות לעבור ל"משטר ירוק" ולהתחשב בצרכי הסביבה המגוונים. בסוף השבוע שעבר אף התקיים בוושינגטון כנס מדעי בינלאומי בנושא. בכנס העריך ארגון ה-Bio – גוף-גג של תעשיות הכימיקלים לחקלאות המקדם חידושים ופיתוחים ביו-טכנולוגיים - כי בעשור הקרוב הכנסות התעשיות שייצרו חומרים ירוקים יזנק מ-170 מיליארד דולר (השנה) לכמעט 650 מיליארד דולר ב-2020.

אלא שאין בזה די, החיפושים אחר פתרונות ירוקים נוספים לפעולות ההדברה, שלא ייצרו נזקי-רעילות נמשכים. וזה כר נרחב לבעלי רעיונות יצירתיים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים