אורגני, קונבנציונאלי ומה שבניהם

מפעם לפעם עולה הטענה כי "מזון אורגני אינו בריא יותר". חן גולן השתתפה בקורס יסודות חקלאות ביולוגית-אורגנית והיא עושה סדר

חן גולן | 14/7/2010 12:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מעת לעת מתפרסמות כתבות שונות בעד ונגד מזון אורגני. "מזון אורגני אינו בריא יותר", "ההבדל בין קונבנציונאלי לאורגני הוא שבקונבנציונאלי מרססים ביום ובאורגני בלילה" ושלל אמירות וכתבות שונות. דברים שונים מתפרסמים מטעם גופים שונים המעוניינים לתמוך או לסכל מגמות צרכניות שונות. הרוב הגורף של החקלאות בעולם בכלל ובמדינת ישראל בפרט היינה חקלאות קונבנציונלית והעוסקים במלאכה זאת מחזיקים בידם כסף רב. כך שבידם לממן מחקרים שונים ולשפוך אור על הממצאים שברצונם להדגיש ללא קשר למידת הרלוונטיות שלהם.

המונח "אורגני" מתייחס לתהליך הגידול ומנחים אותו העקרונות הבאים המהווים בסיס מוסרי לפעילותה של החקלאות האורגנית (מתוך אתר הארגון האורגני הבינלאומי IFOAM):

עקרון הבריאות: חקלאות אורגנית חייבת לשמר ולטפח את בריאות הקרקע, הצמחים, בע"ח, בני האדם ואת העולם כמערכת אחת בלתי ניתנת לחלוקה.

עקרון הסביבה: חקלאות אורגנית חייבת להתבסס על מערכות סביבתיות חיות ומחזורי חיים, לפעול להשתלבות בהם, לטפח אותן ולשמרן. העיקרון קובע כי ייצור חקלאי חייב להתבסס על תהליכים סביבתיים ומיחזור.

עקרון ההוגנות: חקלאות אורגנית חייבת לבנות יחסי הוגנות עם הסביבה הכללית והזדמנויות החיים. הוגנות מאופיינת ביושר, שקיפות, הערכה הדדית וצדק בעולמנו המשותף, בקרב בני האדם ובקשריהם עם שאר הגורמים החיים.

עקרון האחריות: חקלאות אורגנית חייבת להיות מנוהלת בצורה זהירה ואחראית, כדי להגן על הבריאות ואיכות החיים של הדורות הנוכחיים, הדורות הבאים והסביבה. חקלאות אורגנית היא סיבת ייצור חיה ודינאמית המגיבה לתנאים פנימיים וחיצוניים.
צילום באדיבות שדה שפע-חוקוק
חקלאות אורגנית חייבת להיות מנוהלת בצורה זהירה ואחראית צילום באדיבות שדה שפע-חוקוק

כיצד נדע שפרי או ירק הוא אורגני?
על תוצרת אורגנית מן הצומח חייב להופיע הסמל האורגני האחיד, סמל של גוף אישור ובקרה ושם המגדל (במקרה של תוצרת בתפזורת לבית העסק יש אישור מיוחד לסמלים הללו, בתוצרת ארוזה הם יופיעו על גבי האריזה) .

האם אפשר לגדל גידולים אורגנים על כל שטח?
תוצרת אורגנית היינה תוצרת שגדלה בחלקה אורגנית. והגדרתה: חלקה שלא עובדה תקופה ארוכה או שעברה תקופה של בין שנתיים לשלוש (כתלות בגידול) של גידול בתנאים אורגנים תחת פיקוח, לפני שיווק התוצרת כאורגנית והמרוחקת מרחק מסוים מחלקות מרוססות. בחלקה האורגנית חשוב למחזר את החומר האורגני ולהחזירו לקרקע בצורה של קומפוסט/רסק גזם/זבל ירוק ( העשבים או הקטניות מוצאים מן האדמה ומוחזרים אליה) כך שבונים את האדמה ומטייבים אותה.

באילו חומרי הזנה (החומרים העיקריים שיש צורך להוסיפם בחקלאות אינטנסיבית הינם חנקן, זרחן ואשלגן ) משתמשים?
חומרי ההזנה שהצמח מקבל הינם חומרים טבעיים - קומפוסט, זבל בעלי חיים, קטניות המגודלות בין מחזורי הגידול או לחילופין בין העצים ומינרלים ממקורות טבעיים בלבד. חשוב מאוד שלא יהיה חלחול של חומרים למי התהום כדוגמת חנקן שמגיע למים בצורת

חנקות. ריכוז חנקות גבוה במים עלול לגרום למטהמוגלובינמיה אצל תינוקות (תופעה הידועה בכינויה "תסמונת התינוקות הכחולים"), שהיא הפרעה בקשירת החמצן בדם העלולה לגרום למוות. רמת חנקות גבוה עלולה גם ליצור גורמים מסרטנים בגוף.

וכיצד מונעים מזיקים?
בשביל למנוע מזיקים משתמשים בשיטות מניעה הכוללות שימוש במחזור גידולים, זנים עמידים, חיפוי קרקע, אויבים טבעיים, רשתות או חממות, מלכודות, סניטציה, ממשק גידול אופטימאלי ובמידה והללו אינם מספיקים משתמשים בתכשירים שמקורם בצמחים או בבעלי חיים וכן בחומרים שמקורם טבעי.

ומה לגבי תוצרת מן החי?
לדעתי, הגדרות האורגני לתוצרת מן החי אינן מחמירות כלל ועיקר ושימוש בתווית אורגני לתוצרת מן החי הינה סוג של מרמה ציבורית. בכל הנוגע לצער בעלי חיים. ההבדל בין מוצרים מן החי בעלי תווית "אורגנית" למוצרים רגילים הינו שמוצרים אלו הוכנו מבעלי חיים שקיבלו מזון אורגני ולא קיבלו אנטיביוטיקה והורמונים.

מלבד זאת ישנן תקנות החזקה מינימאליות ביותר שבהן "שטחים מזעריים" הגדולים מעט יותר להחזקת בעלי החיים. לדוגמה בלולי חופש את כל התרנגולים  הזכריים הורגים בעודם בני יום בחנק או בשיטות שונות ולתרנגולות קוטמים את המקור. התרנגולות אומנם אינן בכלובים ובחלק מן המקומות הן יכולות לצאת לחצר אך מלבד זאת הן צפופות מאוד והן מזן שעבר ברירה מלאכותית כך שקצב ההטלה שלו גבוה מאוד דבר שגורם להידלדלות העצם, בריחת צינור ההטלה מן הגוף ולהיחלשות ומוות מאוד מוקדם. לכן לבוחרים אורגני בשל צער בעלי חיים אני ממליצה שלא לצרוך מוצרים מן החי כלל.

שימור הקרקע 
בגידול הקונבנציונאלי (הרגיל) והאינטנסיבי אין חשיבות לשמירה על הקרקע  ולכן הקרקע הולכת ונהיית הדוקה ודלה בחומר אורגני וחל סחף של הקרקע. ישנו חלחול מאסיבי של חומרים כימיים - דשנים וחומרי הדברה וכן של חנקן למי התהום - חומרים מסוכנים מאוד לאדם, לבעלי החיים ולכל המערכת האקולוגית. בחקלאות הקונבנציונאלית אין איסור על שימוש בהנדסה גנטית ובמדינת ישראל לא חלה חובת סימון תוצרת שעברה הנדסה גנטית ( בהשפעת ארה"ב), ומלבד זאת מוספים לירקות ולפירות הורמונים ומים בשביל לנפחם ולגרום להם להיראות גדולים ועסיסיים.
  
אין ויכוח על כך שתוצרת אורגנית אינה מכילה שאריות של חומרים כימיים שהוכח כי להם קשר ישיר לסרטן, לירידה בפוריות ולבעיות רבות נוספות. מלבד זאת תוצרת אורגנית לא מנפחים על ידי הוספת הורמונים/ מים, וכן אסור השימוש בהנדסה גנטית (GMO).
  
חן גולן היא תושבת קיבוץ מלכיה ובוגרת הקורס יסודות חקלאות ביולוגית - אורגנית של משרד החקלאות

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים