"הרפורמה תהרוס את שירותי בריאות הנפש"
אכזבה קשה בקרב בעלי המקצוע בתחום בריאות הנפש בעקבות החלת דין הרציפות על הרפורמה, אותה הם מכנים: "הפרטה מסוכנת"

על פי הרפורמה, שעבורה מבקש סגן שר הבריאות תוספת של ארבע מאות וחמישים מיליון שקלים לתקציב, יועברו כל שירותי בריאות הנפש מאחריות משרד הבריאות לידי יזמים פרטיים באחריות קופות החולים.
חוק הרפורמה עבר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, ולפני כחודשיים הוחל עליו דין הרציפות בוועדת השרים לענייני חקיקה. היום הוא עבר שלב נוסף בדרך לאישורו, כשהכנסת אישרה גם היא להחיל עליו דין רציפות, וכעת הוא יעבור לטיפולה של ועדת העבודה הרווחה והבריאות.
יוזמי הרפורמה, ובראשם שר הבריאות הקודם יעקב בן יזרי, טוענים שהמעבר לקופות החולים יגדיל את הנגישות לשירותי בריאות הנפש. לטענתם, הרפורמה תסייע בקיצור התורים שעומדים כעת על חודשים.
הרפורמה עוררה התנגדות עזה בקרב אנשי המקצוע בבריאות הנפש וכמה מהארגונים החברתיים, שטוענים שהיא תמיט אסון על מערך הטיפול הנפשי הציבורי בישראל. לדבריהם, ניתן לקצר את התורים בתוספת תקציב של 80 מיליון שקלים בלבד, ולהשאיר את שירותי בריאות הנפש בידי המדינה.
עוד טוענים אנשי בריאות הנפש, שהרפורמה תשלול טיפול נפשי מרבים שכעת זוכים לו. על פי הרפורמה, יזכו לטיפול רק אנשים שזכו לאבחנה פסיכיאטרית רשמית, ואילו אנשים שסובלים ממצוקה שאינה נחשבת להפרעה נפשית ידחו.
משמעות המהלך: רוב האוכלוסיה לא תזכה לטיפול, כיוון שהרוב הגדול של הפונים לתחנות בריאות הנפש אינם עומדים בקריטריונים. כך למשל , 90% מילדי הגיל הרך, הילדים והנוער המטופלים בתחנה לבריאות הנפש בירושלים לא יהיו
דפנה אזרזר, מנכ"ל אהב"ה, טוענת כי אנשי מטה מאבק הנכים תומכים ברפורמה מתוך שיקולים זרים. "אני חושבת שהמצב הזה יגרום לשלילה של טיפולים נפשיים שכיום קיימים בסל הבריאות. אינני יודעת מדוע מטה מאבק הנכים תומך במהלך הזה, שללא ספק יפגע באוכלוסיית נכי הגוף והנפש".
ממשרד הבריאות נמסר כי "משרד הבריאות רואה חשיבות גדולה בשיפור השירות ובתוספת תקציבית לשירותי בריאות הנפש. משפחות נכי הנפש וארגוני החולים והנכים תומכים ברפורמה".
כמה ארגונים ובהם האגודה לזכויות האזרח, אנוש - העמותה הישראלית לבריאות הנפש, ארגון "בזכות" ואחרים דווקא שמחו על התקדמות הרפורמה.
"התקווה היא כי הרפורמה בבריאות הנפש תחולל מהפך של ממש ביחסה של מדינת ישראל לאנשים עם מוגבלות נפשית, ולאנשים הזקוקים לטיפול נפשי" - הודיעו הארגונים.
"עד כה סבלו עשרות אלפי אנשים, וחמור מכך – ילדים, מתורים ארוכים לקבלת טיפול, ומהעדר מענה מרפאתי, בעיקר בישובי הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל. הרפורמה, שתעגן את הזכות לטיפול ותעביר את האחריות להענקת השירותים לקופות החולים, במסגרת חוק בריאות ממלכתי, תהפוך את ישראל למדינה שוויונית יותר, המכבדת את זכויותיהם הבסיסיות של חבריה לקבלת שירותי בריאות איכותיים וזמינים."