"הרפורמה תהרוס את שירותי בריאות הנפש"

אכזבה קשה בקרב בעלי המקצוע בתחום בריאות הנפש בעקבות החלת דין הרציפות על הרפורמה, אותה הם מכנים: "הפרטה מסוכנת"

nrg מעריב | 21/7/2010 16:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אכזבה בקרב אנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש בעקבות החלת דין הרציפות על הרפורמה בבריאות הנפש, היום (רביעי) במליאת הכנסת. חנה שטרום כהן, פסיכולוגית קלינית בכירה העומדת בראש מאבקם בעלי המקצוע ברפורמה, זעקה על מה שהיא מכנה "הרס השירותים הציבוריים". לדבריה, "הרפורמה תגרום להרס חסר הגיון של השירות הציבורי לבריאות הנפש, ויזיק לבריאות הנפשית של החברה הישראלית כולה, רק כדי לאפשר לבעלי ההון להרוויח יותר על חשבון הציבור".

בית חולים אברבנאל. למצולמים אין קשר לכתבה
בית חולים אברבנאל. למצולמים אין קשר לכתבה צילום ארכיון: נאור רהב
שטרום כהן הוסיפה: "לקופות יהיה חופש מוחלט לקנות שירותים מיזמים פרטיים, שגם יקבלו את הבעלות על התחנות הממשלתיות שכבר פועלות עשרות שנים".

על פי הרפורמה, שעבורה מבקש סגן שר הבריאות תוספת של ארבע מאות וחמישים מיליון שקלים לתקציב, יועברו כל שירותי בריאות הנפש מאחריות משרד הבריאות לידי יזמים פרטיים באחריות קופות החולים.

חוק הרפורמה עבר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, ולפני כחודשיים הוחל עליו דין הרציפות בוועדת השרים לענייני חקיקה. היום הוא עבר שלב נוסף בדרך לאישורו, כשהכנסת אישרה גם היא להחיל עליו דין רציפות, וכעת הוא יעבור לטיפולה של ועדת העבודה הרווחה והבריאות.

יוזמי הרפורמה, ובראשם שר הבריאות הקודם יעקב בן יזרי, טוענים שהמעבר לקופות החולים יגדיל את הנגישות לשירותי בריאות הנפש. לטענתם, הרפורמה תסייע בקיצור התורים שעומדים כעת על חודשים.
"רוב האוכלוסיה לא תזכה לטיפול"

הרפורמה עוררה התנגדות עזה בקרב אנשי המקצוע בבריאות הנפש וכמה מהארגונים החברתיים, שטוענים שהיא תמיט אסון על מערך הטיפול הנפשי הציבורי בישראל. לדבריהם, ניתן לקצר את התורים בתוספת תקציב של 80 מיליון שקלים בלבד, ולהשאיר את שירותי בריאות הנפש בידי המדינה.

עוד טוענים אנשי בריאות הנפש, שהרפורמה תשלול טיפול נפשי מרבים שכעת זוכים לו. על פי הרפורמה, יזכו לטיפול רק אנשים שזכו לאבחנה פסיכיאטרית רשמית, ואילו אנשים שסובלים ממצוקה שאינה נחשבת להפרעה נפשית ידחו.

משמעות המהלך: רוב האוכלוסיה לא תזכה לטיפול, כיוון שהרוב הגדול של הפונים לתחנות בריאות הנפש אינם עומדים בקריטריונים. כך למשל , 90% מילדי הגיל הרך, הילדים והנוער המטופלים בתחנה לבריאות הנפש בירושלים לא יהיו

מטופלים כיוון שהם לא עומדים בקריטריונים לאבחנה פסיכיאטרית. אנשי ארגון הנכים בישראל המיוחד אהב"ה, שמוחה על מה שהוא מכנה "הפרטת בריאות הנפש" התעמתו במסדרונות הכנסת עם מטה מאבק הנכים, שלקח על עצמו לייצג את כלל הנכים ופועל לקידום הרפורמה.

דפנה אזרזר, מנכ"ל אהב"ה, טוענת כי אנשי מטה מאבק הנכים תומכים ברפורמה מתוך שיקולים זרים. "אני חושבת שהמצב הזה יגרום לשלילה של טיפולים נפשיים שכיום קיימים בסל הבריאות. אינני יודעת מדוע מטה מאבק הנכים תומך במהלך הזה, שללא ספק יפגע באוכלוסיית נכי הגוף והנפש".

ממשרד הבריאות נמסר כי "משרד הבריאות רואה חשיבות גדולה בשיפור השירות ובתוספת תקציבית לשירותי בריאות הנפש. משפחות נכי הנפש וארגוני החולים והנכים תומכים ברפורמה".

"הרפורמה תעגן את הזכות לטיפול"

כמה ארגונים ובהם האגודה לזכויות האזרח, אנוש - העמותה הישראלית לבריאות הנפש, ארגון "בזכות" ואחרים דווקא שמחו על התקדמות הרפורמה.

"התקווה היא כי הרפורמה בבריאות הנפש תחולל מהפך של ממש ביחסה של מדינת ישראל לאנשים עם מוגבלות נפשית, ולאנשים הזקוקים לטיפול נפשי" - הודיעו הארגונים.

"עד כה סבלו עשרות אלפי אנשים, וחמור מכך – ילדים, מתורים ארוכים לקבלת טיפול, ומהעדר מענה מרפאתי, בעיקר בישובי הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל. הרפורמה, שתעגן את הזכות לטיפול ותעביר את האחריות להענקת השירותים לקופות החולים, במסגרת חוק בריאות ממלכתי, תהפוך את ישראל למדינה שוויונית יותר, המכבדת את זכויותיהם הבסיסיות של חבריה לקבלת שירותי בריאות איכותיים וזמינים."

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים