דוח

יישובים מבוססים קיבלו מיליונים ללא הצדקה

משרד הפנים העביר מענקים כספיים לרשויות חזקות שלא היו זכאיות לכך, ללא בדיקה ובניגוד לנהלים. המבקר: "יש לעשות בדק בית בתקצוב"

יובל גורן | 12/12/2011 16:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
משרד הפנים העביר מיליוני שקלים לרשויות מקומיות רבות שלא היו זכאיות לתקצוב עודף, זאת בלא כל בדיקה של המגיע לרשויות ובניגוד לנהלים – כך עולה מדוח מבקר המדינה המתפרסם היום (ב'). "על משרד הפנים לעשות בדק בית בתקצוב הרשויות", אמר המבקר על הממצאים הבעייתיים.

אזור התעשייה ברמת גן. העירייה קיבלה מיליונים
אזור התעשייה ברמת גן. העירייה קיבלה מיליונים צילום: נאור רהב
מענק שר הפנים, המיועד למימון בעיות שאינן כלולות במענקי האיזון הניתנים לרשויות, נוצל למטרות אחרות. הוא שימש כמענק כללי אותו העניקו שרי הפנים כראות עיניהם במשך שלוש שנים.

בשנים 2007-2008 ניתן הסיוע הכלכלי לרשויות רבות שהינן חזקות ומבוססות ואינן זכאיות למענקי איזון. עיריית רמת גן, למשל, הידועה בחוסנה הכלכלי, קיבלה בשנת 2008 מענק על סך 10 מיליון שקלים. הסיבה – "פיצוי" על כך שצורפו לתחום שיפוטה שני יישובים מהמועצה האזורית אפעל. בפועל, תושבי המועצה האזורית משתייכים למעמד סוציו-אקונומי גבוה, והיא  מחזיקה בשטחים יקרים במרכז הארץ.

עיריית בת ים קיבלה גם היא מענק מיוחד, על סך כולל של 28 מיליון שקלים. גם במקרה זה לא ניתן הסבר ראוי להקצאה. "הפיזור העצום של הכספים בתקנות תקציביות רבות ובמספר גדול של מענקים המשולמים לרשויות המקומיות מחייב את משרד הפנים ומשרד האוצר לקיים בדק בית בכל הקשור לתקצוב ולהקצאה של תקציבים לרשויות המקומיות", קבע המבקר.
רוב הכספים הוקצו לצרכים שלא נועדו לממן

הדוח, שבחן את התנהלות שרי הפנים בין השנים 2007-2008, מגלה כי המשרד הממשלתי אישר בקשות של רשויות לסיוע כלכלי בלי שהגישו את המסמכים הנדרשים לשם כך. בנוסף, ההחלטה על מענק לחלק מהרשויות התקבלה בלא שניתנה חוות דעת של הדרג המקצועי במשרד על תפקודן. רשויות מסוימות זכו לחוות דעת שניתנה באופן חלקי בלבד "שאינו די בו לשם ביסוס על החלטה להקצאת כספים".

"שרי הפנים לא קבעו את רשימת הנושאים שמענק השר יועד לטפל בהם, אף שהדבר נדרש לפי נוהל מענק השר", נכתב בדוח. המבקר הדגיש כי חלק הארי של המענק הוקצה במשך שנים לצרכים שלא היה אמור לממן.

 "המענק ניתן לשם ביצוע פעולות שתקצובן אמור להיעשות באמצעות תקציבים ייעודיים כגון ביצוע

תכניות הבראה, תכנון בניין עיר וצורכי פיתוח", פירט המבקר. לדבריו, הרשויות הצליחו לעקוף את הנהלים ולקבל תקציבים בלא שנדרשו להגיש מסמכים המצדיקים את זכאותן.

כמו כן, משרד הפנים נתן "מענק שר" לוועדה מוניציפאלית לניהול בתי היהודים בחברון בלי שפיקח על ניצול תקציבה ועל תפקודה, כפי שעשה כלפי רשויות מקומיות או גופים נתמכים אחרים.

דו"ח המבקר אינו חוסך ביקורת גם מהתנהלות משרד האוצר בתחום זה, שכן משרד האוצר הוא המתקצב מלכתחילה את המענקים ששר הפנים אמור להעביר לרשויות המקומיות. על פי הדו"ח, בשנים 2009-2010 תקצב משרד האוצר את תקנת 'מענק השר' בעשרות מיליוני שקל יותר ממה שסוכם במסגרת התכנית הכלכלית והחלטת הממשלה.

משרד הפנים: נקפיד לדרוש מהרשויות את המסמכים

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "בהתאם למצב הקיים לשר הפנים קיימת סמכות לחלוקת 5% ממענקי האיזון בהתאם לחוות דעת מקצועית במטרה לאפשר לתת מענה לצרכים דחופים של הרשויות המקומיות המצויות במצוקה תקציבית. הניסיון המצטבר לאורך שנים מלמד כי במקרים רבים גמישות זו מנעה את קריסתן של רשויות מקומיות, ומנעה הוצאות כספיות כבדות מהקופה הציבורית"

"המשרד פועל לתיקון נוהל הקצאת מענק שר (מאפריל 2005) לעניין פרסום הנושאים להם תיועד רזרבת השר, תוך הימנעות מריבוי תקנות תקציביות. כמו כן המינהל לשלטון מקומי יחדד את נוהל העבודה בכל הקשור לתהליך הגשת הבקשות לקבלת מענקי שר וכן יקפיד לדרוש מהרשויות את המסמכים התומכים בבקשה".

"משרד הפנים אף יקפיד בכל הנוגע לצירוף חוות הדעת של הצוות המקצועי במשרד לבקשות המגיעות מהרשויות המקומיות, יחד עם זאת יודגש שאין המדובר בתנאי סף לשחרור רזרבת שר. תכליתה העיקרית של חוו"ד הצוות המקצועי לתת לשר תמונה עדכנית על מצבה הכספי וההתנהלותי של הרשות המקומית".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים