לאהוב, להתפלל, לאכול

אגם רודברג, בטי רוקאווי וזבולון מושיאשווילי הם רק חלק מתוך עשרות שמגיעים לשיעורי תורה ויהדות בביתו של ניר פלד מארסוף

מרב לונדנר ועינת טורס | 7/9/2010 8:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
אגם רודברג
אגם רודברג צילום: בייגל
ברחובות השקטים של היישוב היוקרתי ארסוף בחוף השרון אפשר היה לשמוע ביום רביעי בלילה רק את קול נביחת הכלבים. חדי השמיעה היו שמים לבם גם אל צליל אוושת הגלים שהגיע מחוף הים הקרוב. התושבים, רובם מבכירי המשק והכלכלה בישראל, היו מכונסים, כמדי ערב, בתוך בתיהם היוקרתיים ומוקפי החומות. חלקם כנראה טבלו בבריכות הפרטיות שבחצר הבית, מצננים את גופם לנוכח הימים החמים והלחות הנוראית של חודש אוגוסט, אחרים הביטו ברוגע ובנחת על הנוף הנשקף מהיישוב, השוכן בפסגתו של מצוק בגובה 35 מטר למרגלות הים התיכון.

אלא שהשלווה הזו הופרה בלילה, כשעשרות מכוניות נכנסו ליישוב המנומנם וקול המנועים הדהד ברחובות. כשמכונית אחת נושקת לאחרת עשתה השיירה את דרכה לעבר חניית הכורכר הסמוכה לביתו של אחד התושבים. סיירות הביטחון של היישוב, שבימים כתיקונם אינו שש לקבל זרים, מסמנות את הדרך למי שמגיע בפעם הראשונה ואיננו יודע את הדרך. מהמכוניות יצאו בזה אחר זה עשרות צעירים חובשי כיפה, חלקם חובש כיפה שחורה, ולצדם צעירות הלבושות בצניעות. כולם עושים דרכם פנימה, לתוך בית משפחת פלד.

המחזה הזה אינו זר לתושבי ארסוף. זה למעלה משלוש שנים שעשרות צעירים וצעירות עושים את דרכם, מדי יום רביעי בלילה, לעבר בית משפחת פלד בקצה רחוב הגלים. המטרה: עריכת מפגשים ליליים, הכוללים הרצאות מפי רבנים ידועים במסגרת שיעורי דת. לא בדיוק המקום שהייתם מצפים, אבל רחבת העפר המלאה במכוניות מעידה על העובדות. עשרות האורחים, שלמדו תורה, התפלפלו בגמרא ובשבועות האחרונים אף עסקו בסליחות, יעזבו את היישוב רק בחלוף כמה שעות וישובו אליו בשבוע הבא. ההרצאות, הניתנות בכל פעם מפי רב אחר, כמו גם הכיבוד, הכיסאות וכמובן המקום-הכל על חשבונו של בעל הבית, יהושע פלד. פלד, על פי הדיווחים, אינו אדם דתי. ההתכנסויות המיוחדות הנערכות בביתו הן ביוזמת בנו ניר ובתו זיו, המצויים בעיצומו של תהליך חזרה בתשובה, או אם תרצו "התחזקות", הנמשך זה כעשור. לדברי המבקרים הוותיקים, פלד עורך את האירועים בחצר ביתו ומממן אותם מתוך כוונה לרצות את ילדיו, ואולי אף להתחזק בעצמו. "יהושע פחות בקטע של יהדות, זה יותר הילדים שלו", אמר ביום רביעי אחד המבקרים הקבועים במקום.

אלא שלא רק לימודי דת ניתן למצוא במקום. עם הזמן, ולנוכח עשרות הצעירים והצעירות הגודשים את הווילה רחבת הידיים, החלו להיווצר בבית משפחת פלד גם זיווגים בין הרווקים והרווקות שהגיעו.
השמועה פשטה מפה לאוזן, ואט-אט החלו להגיע לכנסי הדת הללו גם דמויות ציבוריות ידועות. בין הסלבריטאים שקישטו בנוכחותם את בית משפחת פלד הייתה גם השחקנית והדוגמנית אגם רודברג, וסוכנת הדוגמניות בטי רוקאווי, תושבת ארסוף בעצמה.
ויש גם כיבוד

יהושע פלד היה בעבר אחד מבעלי חברת "אפק מערכות", חברה לייצור מערכות תוכנה ומידע, ששוויה נאמד בכ-22 מיליון שקל. פלד גם שימש כדירקטור בשבע חברות בורסאיות ופרטיות בשנים האחרונות. כיום, לדברי מקורביו, הוא עוסק, בין היתר, בעסקי ייבוא של עץ ובנדל"ן. סביר להניח ששמו של פלד אינו אומר לכם דבר. אכן, פלד אינו מאנשי העסקים המיוחצנים בתקשורת ולא מהמיליונרים הבולטים בתעשייה, אולם ביישוב הקטן, המכיל כ-150 תושבים בלבד, הוא דמות ידועה ואהודה.

התופעה, כאמור, החלה לפני כמה שנים. הבן ניר פלד, 25, החל להתקרב לדת ולהזמין לביתו מדי שבוע כמה חברים לשם לימוד תורה ושיח על יהדות. במשך הזמן עברו המפגשים לחצר הגדולה של המשפחה. וכך, מה שהחל כערב לימוד תורה כמעט אישי, הפך במהרה לצונאמי של חוזרים בתשובה, שהעבירו את דבר קיום הכנסים מפה לאוזן.

"אחותי ואני עוברים תהליך של חזרה בתשובה", סיפר השבוע ניר פלד. "כבר עשר שנים שאנחנו שומרים שבת. חבר שהגיע מחו"ל רצה שנלמד יחד וזה התחיל להדביק. הגיעו יותר ויותר אנשים והמספר גדל ל-200 במפגש . לפעמים זה יותר, תלוי ברב שנושא את ההרצאה. אני מזמין רבנים לערבים הללו ומחלק תוכניות למי שנרשם ברשימת התפוצה. בכל שבוע אנשים טובים חדשים מצטרפים, וגם חלק מהשכנים. יש לילות שאנשים נשארים פה עד שלוש לפנות

בוקר".

פלד הבן מתנסה גם הוא בעולם העסקי, אם כי בתחום מעט שונה. ניר הקים את חברת "פילפלד" לעיצוב חולצות ומחזיק באתר אינטרנט שבו מוצגות יצירותיו המרשימות. מקורבים מתארים בחור מוכשר ויוצא דופן. באתר "פילפלד" ניתן להבחין בלא מעט עיצובים לא צנועים, בלשון המעטה, הכוללים נשים עירומות ודימויים שלא עולים בקנה אחד עם עולם הדת, אם כי הכישרון והיצירתיות ניכרים בהם בהחלט.

"ניר הוא אמן, הוא מעצב חולצות ותפאורות בתעשייה, מעצב ל-MTV, מצייר ציורי קיר למועדונים, מוכשר בטירוף", אומרת אחת המבקרות הוותיקות בהרצאות. "זיו, אחותו, הייתה בשנה האחרונה רגע לפני תחילת לימודים והחליטה לעזוב הכל כדי ללמוד במדרשה סגורה בירושלים לחוזרות בתשובה. אף על פי שהיא מבית עשיר ובמדרשה הכל מאוד צנוע, היא בכל זאת מצאה את הדרך לשם".

המפגשים, כאמור, הנמשכים מדי שבוע ברציפות כבר שלוש שנים, הם עסק בפני עצמו. מלבד עלות הקמת אוהל חיצוני גדול בחצר משפחת פלד, מדי חורף, הנאמדת בכ-50 אלף שקל, משלם יהושע פלד לרבנים המגיעים להרצות סכומים שנעים בין כמה מאות שקלים להרצאה ועד לאלפי שקלים. פלד גם דואג לכיבוד המגוון, לסידורי הישיבה, לספרי לימוד, לסידורי הגברה ולכל דבר הכרוך באירוח מאות האנשים מדי שבוע. נראה כי הדבר היחידי שנדרש מהמוזמנים הוא להגיע.

מי זה דופק בדלת?

בטי רוקוואי
בטי רוקוואי יהונתן שאול
כבר בשעה עשר וחצי מתחילות שיירות של מכוניות להיכנס ליישוב. עובדי האבטחה נכנסים לתרגולת הידועה ומעמידים ניידת בקצה רחוב הגלים, כדי שהמבקרים לא ייכנסו לתוך הרחוב הקטן והצר. "בימי רביעי רכב סיור אחד מנוטרל לטובת זה. אנחנו עומדים וחוסמים את הכניסה לרחוב ופנימה עמוק יותר לתוך היישוב", מסביר אחד מעובדי האבטחה ביישוב. "בעבר האנשים שהגיעו לשיעור היו מחנים את המכוניות בתוך הרחוב במקום במגרש העפר, חוסמים את כל הרחוב וזה הפריע מאוד לשכנים. מאז שהתחלנו לחסום את הכניסה לרחוב, אנשים יורדים לדרך עפר וחונים שם, זה מונע הרבה בעיות".

השכנים לא מתלוננים על כניסות ויציאות של רכבים בשעות מאוחרות?
"השכנים לא מתלוננים כי זה בעצם יד רוחצת יד. היום פלד עושה שיעור, ומחר אחד השכנים עושה מסיבה בבית".

על אף שנדמה כי תושבי ארסוף חיים בשלום יחסי עם התופעה, לפני כמה שבועות נרשמה תקרית לא נעימה. "כמה מהאנשים שמגיעים להרצאות באופן קבוע התחילו לדפוק על הדלתות באמצע הלילה וביקשו להתרים כסף לצורכי דת", אומר אחד המאבטחים. "תוך כמה דקות הטלפון של האבטחה צלצל בלי סוף. ביקשו שנלך לפזר אותם, אמרו שזו הטרדה. ישנם תושבים שזה מפריע להם, אבל אין חוק שמונע מאדם לעשות כרצונו בתוך ביתו, וזהו שטח פרטי. יש שבועות שכל הכניסה ליישוב ולרחוב מלאה מכוניות, אבל פשוט אומרים לנו לפקוח עין בימי רביעי".

המבקרים עצמם לא מוצאים סתירה בין אופי היישוב היוקרתי, אשר תושביו נמדדים בכמות הכסף שלהם, ובין הרצאות על פילוסופיה יהודית ועולם הרוח. "מה שמשפחת פלד עושה זו הכנסת אורחים של ממש", אומרת אחת המבקרות שהגיעה עם שתי חברותיה. "הם תמיד שמחים שבאים. אנחנו כאן זו הפעם הרביעית וזה עובר מפה לאוזן. אף אחד לא מסתכל מי אנחנו ומה אנחנו, אפשר לשבת בשקט ולשמוע הרצאה, ואם מרגישים שזה יותר מדי מחזיר בתשובה אז אפשר לקום וללכת, ואף אחד לא יגיד כלום".

מי בא רק להציץ?

אלי לוזון
אלי לוזון  צילום: ראובן קסטרו
שתי החברות מדגישות כי הגיעו לכאן אף שאינן דתיות: "באנו לשמוע, להתחזק. העולם הזה מעניין אותנו, ואם יש מקום להתחזק בו ולקבל יותר מידע ותמיכה - זה המקום", הן אומרות. כמה דקות לאחר מכן מגיע בחור דתי, לראשו כיפה שחורה. "אני בא לבד מדי פעם. לפעמים ההרצאות טובות ולפעמים פחות. זו לא שטיפת מוח, אבל הרבה חוזרים בתשובה מגיעים לכאן".

מי שמצויה בעולם הזוהר, הדוגמנות והשואו ביזנס היא כוהנת הדוגמניות בטי רוקאווי. רוקוואי ובעלה לשעבר רוברט, מתגוררים בארסוף ומכירים את התופעה מקרוב. "באים לשם הרבה מאוד צעירים", מתאר רוברט. "אני הגעתי פעם אחת מתוך סקרנות, כי זה קרוב מאוד לביתי, ומהר מאוד הבנתי שהם באים לשם לשידוכים. ראיתי איך הבנות מתלבשות ומתאפרות והבנתי מה זה, לא באתי לשם שוב".
גם על דלת ביתם של הזוג רוקאווי נקשו בשבוע שעבר כמה צעירים וביקשו תרומות: "הם הגיעו לבית שלי ואמרתי להם שנה טובה. הם עושים את זה באופן נימוסי מאוד, לא מפעילים לחץ בשביל שיתרמו, מי שרוצה - תורם. הם לא דורשים", הוא אומר.
 
רוקאווי עצמה דווקא נחשבת לאורחת קבועה במקום. "אני הולכת מתי שמסתדר לי, תלוי מי המרצה. יש רבנים שאני לא מפספסת את ההרצאות שלהם", היא אומרת.

כאמור, בנוסף לשיעורי תורה, התחזקות ופנימיות, הרבה מגיעים גם בשביל למצוא חתן או כלה. "זה שוק הבשר הכי גדול שישנו היום", אומרת רוקוואי. "30 חתונות יצאו משם מאז שזה החל. אני חושבת שזו פעולה מבורכת, וזה מראה שהצעירים המסורתיים לא מחפשים שיעשו להם שידוך, הם רוצים למצוא אותו בעצמם. הם באים לשם למצוא אהבה, וגם לשמוע ולהתחזק על הדרך, וזה יפה מאוד בעיניי".
גם ניר פלד הופתע מכך שהמקום נתפס כזירת שידוכים. "התחילו להתקשר אליי ולומר לי'שלום, זה בקשר לפנויים-פנויות" הוא מחייך. "אני לא רוצה שזה ייתפס כך, רוב האנשים באמת באים לשיעורים ולהקשבה".

בין השאר נצפו באירועים הללו הזמר אלי לוזון, השחקן זבולון מושיאשוילי, ואפילו הדוגמנית ומגישת הילדים אגם רודברג, שסירבה להגיב על נוכחותה באירועים. "אני לא מעוניינת להתראיין על העניין הזה", אמרה השבוע.

תורם המון

זבולון מושיאשווילי
זבולון מושיאשווילי רפי דלויה, יחצ
מושיאשוילי לעומתה, השחקן הזכור לטוב מהסדרה "שמש", דווקא שמח לספר על ביקוריו. "שמעתי על זה לפני שנתיים מחבר שלי, אדם אמיד שנהג ללכת לשם, ורק לפני כמה חודשים הלכתי. אני הולך להרבה שיעורים בחיים, אבל דבר כזה עוד לא ראיתי, זה באמת חריג. מאות אנשים שמגיעים ויושבים כמה שעות בכל רביעי בלילה. השיעורים מתקיימים בחוץ, אבל יש אנשים שמורשים להיכנס לתוך הבית. גם שם קורים דברים. לרוב יהושע יושב עם הילדים שלו והם גם מדברים, לומדים תורה. יהושע נתן לניר לארגן את המפגשים האלה בביתו ועל חשבונו, כי הוא יהודי טוב שתומך בבן שלו, שהתחזק. אני חושב שהוא בעצמו התקרב לדת כתוצאה מכך".

בטי רוקאווי מאשרת כי מאז חזרתם בתשובה של הילדים, איש העסקים פלד התקרב מאוד לנושא. "יהושע הוא לא אדם דתי, אבל הוא תורם המון לכל מיני ארגונים דתיים ורבנים. בירושלים הוא נכנס עם האוטו עד לכותל, הוא מקושר חזק שם. לא הוא ולא הבן שלו הולכים עם כיפות או שטריימל או ציציות. הם מתחברים יותר לפילוסופיה היהודית, מקרינים את ההפך ממה שדתיים אחרים מראים לנו".
אף שרוקוואי מפרגנת, לא כל השכנים שמחים על התופעה. "אנחנו גרים קרוב לבית הזה ואני לא אוהב את זה שנכנסים לפה מאות אנשים בכל שבוע באמצע הלילה. זה כמו שיש חתונה, בלגן, מכוניות ורעש. אנחנו אוהבים את הפרטיות שלנו, ואני לא אוהב לראות פה את כל המכוניות והאנשים שמסתובבים", אומר אחד התושבים. "יש גם אנשים שבאים להסתכל כי הם קראו על המקום והם לא יודעים מה זה ארסוף. זה נראה להם מין מקום נשגב כזה. הם מתחילים להציץ על הבתים".

למרות זאת רוב התושבים בארסוף, המאכלס כמה מהמשפחות החזקות והמשפיעות במדינה, משלימים עם התופעה. "גם אני הייתי חשדן בהתחלה", מספר אחד המשתתפים הוותיקים בשיעורים. "התפלאתי איך זה שביישוב כזה מתקיים אירוע כזה ואין התנגדות. אבל האבטחה משתפת פעולה, ואנחנו מנסים לשמור על שקט. צריך לזכור שהמארגן הוא אדם שיש לו כסף ולא אכפת לו לשלם למרצים, לאבטחה ולמי שצריך. נכון, זה הכי מוזר בעולם שדווקא לארסוף מגיעים כל שבוע 200 איש כדי לשמוע שיעורי תורה כבר שלוש שנים, אבל זו לא כת, ואין פה הטפות. אלה שיעורים שבמקרה עוסקים בדת וביהדות".

"גישה חיובית"

הרבנים המגיעים להרצות במקום נחשבים למוערכים מאוד בקהילה הדתית. חלקם ראשי ישיבות אשר אינם מרצים מחוץ לישיבה בדרך כלל, אחרים מגיעים מערוץ "הידברות" או מארגון "ערכים". הרב יצחק פנגר, הרב זמיר כהן, הרב דודי ברוורמן, הרב מאיר שוורץ, והרב שלום הרוש, הם רק חלק מהשמות שנתנו הרצאה בעת האחרונה.

הרב אהרון לוי, שהגיע כמה פעמים לבית משפחת פלד, מודה כי ההתארגנות בארסוף חריגה לעומת הרצאות אחרות שאליהן הוזמן. "המארגן ניר פלד הוא אדם מיוחד שמארגן דברים מיוחדים. הוא מצליח למשוך אליו קהל רב בשעות מאוחרות, וזה לא דבר סטנדרטי".

לדעתו של הרב לוי סוד ההצלחה הוא בכנסים הנערכים בארסוף הוא בזכות "הגישה החיובית, מאור פנים, הכנסת האורחים והמטרה. החבר' ה שמגיעים לשם מאוד מגוונים, גם מבחינת השקפה דתית, חברתית, מצב משפחתי ומעמד סוציו-אקונומי. המכנה המשותף היחידי שאני מזהה בין אנשים שבאים לשם הוא שכולם צמאים ליהדות מעשית, מעניינת ועכשווית, ולכן הם מגיעים", הוא מסביר. "אני מאוד נהנה להרצות שם, בעיקר מפני שהציבור לא פרובוקטיבי, לא בא להתריס או להתנגח, אלא ללמוד ולהפנים".
מרב אבועזיז (24) מפתח תקווה הגיעה לארסוף כחילונית גמורה. היא מעצבת אופנה וחובבת מסיבות מושבעת. בעמוד שפתחה בפייסבוק בשם "השיבני", שאליו היא מעלה סיפורים קצרים הקשורים בחזרה בתשובה, היא מרבה לספר על "הבית בארסוף", שמהווה תחנה בחייה החדשים.

"זה מקום שאליו מגיעים אנשים שהקשר היחידי ביניהם ובין תורה, מצוות ויהדות זה מה ששמעו בשיעורי תנ"ך בבית הספר. רבים מגיעים לשם דרך חברים. קורה הרבה פעמים שבחור יוצא עם מישהי והוא נמצא בתהליך התחזקות אז הוא מביא איתו את הבחורה וגם היא מתחזקת", מספרת אבועזיז, "אני חוזרת כל יום בתשובה. בעבר הייתי מעצבת אופנה לקהל החילוני, והייתי הולכת לשם בג'ינס.

מפה לשם התקרבתי לעולם הזה והתחלתי לבוא עם חצאיות. אנשים מתחזקים שם ביחד, מכירים שם, וחלקם מתחתנים. עוברים שם תהליך פנימי. אני הייתי משועבדת לאופנה, לחיי המסיבות, רדפתי רק אחרי החומר, אבל הבנתי שאני רוצה להיות בנאדם טוב יותר. אין ספק שארסוף הפך להיות אתר בילוי חדש, עם משמעות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''יהדות''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים