המהפך האיטי: ממחצבות נטושות לפנינות נוף
ברחבי ישראל יש כיום מאות מחצבות נטושות. מתוכן שוקמו עד כה כ-200. הליך השיקום דורש שורת אישורים, זמן יקר בו המחצבות הופכות למוקדי ריכוז אשפה וזיהום סביבתי

גם גני בוצ'רט הקנדיים הוקמו במחצבה שהכרייה בה הסתיימה, והיא הראשונה ששוקמה על פי תפיסת שיקום בראייה המודרנית, ומשמשת דוגמה עולמית לשיקום מחצבות. כיום מדינות רבות בעולם מקפידות על תהליכי שיקום, המובילות ביניהן יוון, רומניה והונג קונג.
ובישראל? מדינתנו משופעת מחצבות שרק משוועות לשיקום. ברחבי הארץ יש כיום מאות מחצבות נטושות, מתוכן שוקמו עד כה כ-200 מחצבות, אשר תורמות לאיכות הסביבה הנופית והפונקציונאלית. גוף יחיד ובודד מתמודד עם המשימה – הקרן לשיקום מחצבות.
הפרויקט הגדול ביותר בשיקום מחצבות, על שטח כולל של 5,000 דונם, התקיים במחצבות מכתש רמון.בין היתר הושלמו בשנה האחרונה העבודות במחצבות הקאולין הסמוכות לכביש 40, מחצבת נחשונים שליד ראש העין הפכה לאזור תעשיה, מחצבת חפציבה שוקמה בעלות מיליון שקלים והוקם בה מצפור תיירותי, ומחצבת כרמיאל הפכה ל"פארק המחצבות" ולגן הורדים. בנוסף התקבל אישור לשיקום מחצבת אביטל שברמת הגולן, אשר צפויה להפוך לשטח ציבורי פתוח ולאתר טיולים חינוכי בדגש גיאולוגי-וולקני.

הקרן ממשיכה לפעול אל מול הכמות הרבה של המחצבות שדורשות שיקום. התקציב עבור כל מחצבה נטושה הוא עצום, ובבירוקרטיה כל הליך דורש הרשאות ואישורים, זמן יקר בו המחצבות הופכות למוקדי ריכוז אשפה וזיהום סביבתי.


מקור הכנסותיה של הקרן במימונם של בעלי המחצבות, המחויבים על פי חוק בהעברת סכום מסוים על כל טון כרייה לשיקום עתידי של המחצבות. כדי לקבל אומדן לעלויות: בשנת 2007 הכנסות הקרן מבעלי מחצבות עמדו על כ-11 מיליון שקלים, לעומת הוצאות שיקום שהגיעו לכ-23 מיליון שקלים – גירעון של כמעט 12 מיליון שקלים בשנה.
למרות שנדמה שאין תמיכה רצינית מצד המדינה בתהליך השיקום, לאור כמות המחצבות שעומדות שנים נטושות. עידוד מחזק הגיע בשנה שעברה מצד בג"ץ, שהורה למדינה להחזיר את תקציב הקרן שהולאם בשנת 2003, בסך 400 מיליון שקלים.
במסגרת התכניות העיקריות של הקרן לשנה הקרובה, צפוי שיקום של מחצבת נחל שחורות, בסמוך לכביש הערבה, שבה בור כרייה שיוצר מפגע סביבתי ובטיחותי, מחצבת חצרים שגורמת לשיבוש הניקוז במקום, ומחצבת חול ערד, המשתרעת על שטח של 100 דונם.
בעקבות החציבה במחצבת החול והכורכר שתולים, נוצר אגם בשטח 11 דונם בו צמחיה טבעית שהקרן מעוניינת לשקם ולשמר, וגם השיקום של מחצבת בנימינה מייעד את שטח המחצבה לפארק טבע המתמקד בהשבת נופי הכרמל, הצמחייה הטבעית, בעלי החיים והעופות למקומם הטבעי. אליהן תצטרף גם מחצבת ברניקי, דרומית לטבריה, שיושבת נטושה על שטח של 400 דונם בעל ערכים ארכיאולוגיים והיסטוריים.
בנוסף, לשמחת תושבי עמק יזרעאל, רק לפני כחודש התקבל האישור לתחילת השיקום של מחצבת דבוריה הנטושה, שעבודות הכרייה בה הסתיימו. במסגרת השיקום יוקם במקום פארק שישתרע על שטח של 35 דונם וישתלב ביער קק"ל הסמוך. בדומה לגרסה הפריזאית הותיקה והמשובחת, גם הפארק הזה צפוי ליהנות משבילי טיול, תצפיות נוף ובריכות מים
