מצעד הערים המחממות: ת"א ואשדוד מובילות

דוח מיוחד בחן במשך שנתיים את היקף פליטת גז החממה בעשר ערים בישראל. במקום הראשון: תל אביב, בעיקר בגלל התחבורה הסואנת. ראשי העיריות כבר מחפשים פתרונות

אביב לביא | 18/11/2010 8:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
העיר תל אביב תורמת יותר מכל עיר אחרת בישראל להתחממות כדור הארץ ואשדוד היא סגניתה. אלה חלק מהתוצאות המעניינות שהניבה עבודת מיפוי מקיפה שנערכה בשנתיים האחרונות על ידי "פורום ה-15" - ארגון בו חברות הערים הגדולות בארץ. זו הפעם הראשונה שבה מחושבים היקפי פליטות גזי החממה בערי ישראל.

לתוך תל אביב נכנסות מדי בוקר יותר מחצי מליון מכוניות המגבירות את פליטת גזי החממה
לתוך תל אביב נכנסות מדי בוקר יותר מחצי מליון מכוניות המגבירות את פליטת גזי החממה צילום: נאור רהב
תוצאות הסקר, חשוב לציין, אינן מעידות בהכרח שהתל אביבים או האשדודים מנהלים אורח חיים פחות ידידותי לסביבה מתושבי ערים אחרות. אחת הסיבות לריבוי הפליטות בתל אביב, למשל, היא התחבורה הסואנת. לתוך תל אביב נכנסות מדי בוקר יותר מחצי מליון מכוניות של תושבי ערים אחרות, והעשן שהן פולטות בתחומי העיר נכנס לשקלול הסופי "על חשבון" התל אביבים. כשמחלקים את כלל גזי החממה שנפלטים בעיר במספר התושבים, עולה שכל תל אביבי אחראי מדי שנה לפליטת 11.65 טון פחמן דו חמצני, שהוא גז החממה העיקרי. תופעה דומה מתרחשת באשדוד, שם פעילותם של המפעלים המרובים באיזור התעשייה מנפחת את חשבון הפליטות העירוני.

גזי חממה הם גזים שנפלטים במהלך הפעילות האנושית המודרנית - כמו שימוש בחשמל או נסיעה ברכב - וגורמים להתחממות כדור הארץ. כדי להפיק חשמל בישראל שורפים פחם או גז טבעי. במהלך השרפה נפלטות לאוויר כמויות גדולות של פחמן דו חמצני, שהוא גז החממה הנפוץ ביותר.
  
הפחמן מתמקם בכיפת האטמוספירה, מצטבר לשיכבה עבה והופך את כדור הארץ למעין חממה שהחום בתוכה הולך וגובר. דוח של סוכנות האנרגיה העולמית שפורסם לאחרונה, חוזה כי אם קצב פליטת גזי החממה לא יואט, הטמפרטורה הממוצעת על פני כדור הארץ תעלה ב-3.5 מעלות צלזיוס במהלך 25 השנים הקרובות - דבר שייצור עולם חם יותר עבור כולנו.
בטיפול

 פורום ה-15 הוקם ב-2008, אז חתמו ראשי הערים הגדולות, בראשות היו"ר רון חולדאי, על "אמנה להפחתת זיהום האוויר ולהגנת האקלים", שהיא גירסה ישראלית לאמנה של הארגון הבינלאומי,ICLEY בו חברות כאלף ערים בעולם. במסגרת האמנה מתחייבת כל עיר לצמצם את פליטות גזי החממה בשיטחה ב-20% עד שנת 2020. בשנתיים האחרונות פעלו צוותים מקצועיים בערים, בליווי מנכ"ל הפורום עו"ד איתן עטיה, ובימים אלה הושלמה מלאכת המיפוי בעשר הערים הראשונות. בכמה ערים נוספות ביניהן חיפה, באר שבע, פתח תקווה וחולון העבודה עדיין לא הסתיימה.

מדוח הפליטות הראשון המתפרסם היום, עולה שעיקר הפליטות של גזי חממה בערים נובעות מצריכת האנרגיה הבזבזנית של המבנים, מהתחבורה המזהמת ומריבוי

הפסולת. אחד המימצאים המפתיעים הוא הדירוג הנמוך של ירושלים, שמשתרכת בתחתית טבלת הפליטות: למעשה, ירושלמי ממוצע אחראי לפליטת כמחצית מגזי החממה לעומת תושבי רוב הערים האחרות.

לאחר שתסתיים מלאכת המיפוי, ייגשו הערים למשימה הקשה באמת: צמצום הפליטות. "הסקר לא נועד לתת לערים ציונים", אומרת עו"ד לינור שגיא, מנהלת הפרויקט. "המיפוי הוא כלי, שבאמצעותו ניתן לראות איפה אפשר לצמצם".

פוטנציאל גדול לצמצום הפליטות נמצא בתחום הטיפול בפסולת, ואחד האמצעים עליהם ממליץ הדוח כבר החל להתבצע בחלק מהערים ובהובלת המשרד להגנת הסביבה: הפרדת פסולת בבתים לאשפה יבשה ואורגנית (שאריות מזון). צעד מומלץ נוסף: החלפת המוניות בערים במוניות היברידיות.

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->