ארדן דורש: הגדלת התמלוגים ממפעלי ים המלח

השר להגנת הסביבה מבקש לבחון שינוי בגובה התמלוגים בגין הפקת אשלג. ארדן דורש שהכסף יועבר לשיקום הנזקים הסביבתיים במקום

nrg מעריב | 18/11/2010 10:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המשרד להגנת הסביבה והעומד בראשו, גלעד ארדן, דורשים לדון בהגדלת התמלוגים שמעבירים למדינה מפעלי ים המלח. במכתב שהעביר ארדן לשר האוצר, יובל שטייניץ, ממליץ השר להגנת הסביבה לבחון מחדש את גובה התמלוגים הנגבים בגין כרייה במחצבי ים המלח ולשלב בבחינה זו היבטים סביבתיים.

מזיזים את סוכת המציל אתמול עקב עליית מפלס ים המלח. מפעלי ים המלח יפעלו לשיקום הנזקים?
מזיזים את סוכת המציל אתמול עקב עליית מפלס ים המלח. מפעלי ים המלח יפעלו לשיקום הנזקים? צילום: יהודה לחיאני
מפעלי ים המלח פועלים על פי חוק זיכיון ים המלח, משנת 1961, המסדיר את הקשר בין המפעל למדינת ישראל. על פי החוק גובה התמלוגים עומד על חמישה אחוזים בגין הפקת אשלג, ברום ומגנזיום, ומתוקף החוק העבירו מפעלי ים המלח בעשור האחרון תמלוגים בהיקף כולל של מיליארד שקל למדינת ישראל. תמלוגים אלו מועברים לשימוש ממשלת ישראל ואינם חוזרים לאיזור, לשם תיקון הנזקים הנגרמים לים המלח בגין השימוש במשאביו.

בין הנזקים הסביבתיים במקום, הנסיגה המדאיגה בחלקו הצפוני של הים בקצב של יותר ממטר בשנה. מצד שני, החלק הדרומי - שהוא, למעשה, בריכות אידוי מלאכותיות המשמשות לכריית האשלג מפעלי ים המלח - צומח לגובה בקצב שנתי של 20 סנטימטר ומאיים לפגוע ברצועת המלונות. 
"אנחנו לא פוגעים בסביבה"

בין המדינה ובין חברת כימיקלים לישראל מתנהלים מזה מספר שנים דיונים שונים ביחס לגובה התמלוגים על פי שטר הזיכיון לתקופת הזיכיון הבאה. בהמשך לעבודת ועדת ששינסקי (שבחנה את המדיניות בנושא משאבי טבע וגז טבעי) סבור ארדן כי "יש לבחון כימות הנזקים הסביבתיים שנגרמים כתוצאה מהכרייה".

ארדן, כאמור, מבקש לבחון אפשרות לקשור את גובה התמלוגים למידת הנזק הסביבתי שנגרם כתוצאה מפעולות הכרייה אלו. המשרד להגנת הסביבה מבצע בימים אלה עבודה שמנסה לאמוד את הנזקים הסביבתיים שנגרמים כתוצאה מהכרייה. העבודה תסתיים בתחילת דצמבר 2010.

ממפעלי ים המלח נמסר בתגובה: "מפעלי ים המלח לא זו בלבד שאינם פוגעים בים המלח אלא להפך; בזכות השאיבה שלהם מהחלק הצפוני לדרומי, יש מים ליד בתי המלון בים המלח. אלמלא המפעלים, היה כל השטח שליד המלונות שטח של חול יבש. צריך לזכור שאורחי המלונות שמשתכשכים במים, אינם טובלים במי ים, אלא במי בריכת אידוי של מפעלי ים המלח, שכאמור, אלמלא היו שם לא היו כלל מים ליד המלונות. ירידת מפלס ים המלח הינה תוצאה של שאיבת

המים מהכנרת למוביל הארצי, שמזה 50 שנה גורמת לכך שאין זרימת מים מהכנרת דרך הירדן לים המלח.

"מעבר לכך שבזכות מפעלי ים המלח יש תיירות בים המלח, כי בלעדיהם לא היו מים ליד המלונות, מספקים מפעלי ים המלח אלפי מקומות עבודה בנגב וחשיבותם הכלכלית הן לנגב, הן למדינת ישראל והן לציבור הרחב המחזיק במרבית מניות כיל, בעיקר באמצעות קרנות הפנסיה וקופות הגמל- היא עצומה".



כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->