בקרוב בישראל? בש"ס רוצים חבר מושבעים
ח"כ נסים זאב מנסה לקדם הצעת חוק המבקשת לייבא ארצה את שיטת המושבעים. המטרה: להגביר את האמון במערכת המשפט
- זימון לחבר מושבעים: המטלה שמעיקה על האמריקאים

חבר מושבעים אמריקאי בפעולה. תשעה חברי כנסת חתומים על ההצעה. איור: ג'נט המלין / אי-פי
חברי הכנסת שהגישו את ההצעה למחלקה המשפטית במשכן מציעים כי חבר המושבעים הישראלי ימנה שישה חברים ולא 12, כמקובל בארצות הברית ובבריטניה, אך השימוש בו לא יהיה חובה אלא רשות: במשפטים פליליים וגם במקרים מסוימים במשפט האזרחי יהיה הנאשם רשאי לבקש שהמשפט יתנהל בפני חבר מושבעים.
יחד עם זאת, הזכות לבחור להישפט בידי מושבעים תעמוד לזכות הנאשם רק במקרים שבהם ייוחסו לו עבירות חמורות, כגון עבירות מין, אלימות ושוחד. המושבעים המיועדים ייבחרו מתוך מאגר שיעודכן בכל שנה, ובהצעת החוק נאמר כי המועמדים יהיו גברים ונשים "אשר ייצגו את כל שכבות העם, לרבות כל עדה דתית ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות".
בית המשפט יוכל לבודד את המושבעים מהחברה
מי לא יוכל להיות בחבר המושבעים? אדם בעל עבר פלילי, עורך דין או סטודנט, או צעירים מתחת לגיל 21. בנוסף לאלה, הצעת החוק מגדירה שורה ארוכה של מגבלות שעשויות לפסול מתנדבים מלכהן בחבר המושבעים. בשלב ההכרעה, עם סיומו של המשפט, אמור חבר המושבעים להתכנס ולהגיע להכרעה פה אחד אם הנאשם אשם או זכאי.
כדי למנוע מהמושבעים להיות מושפעים מדיווחי התקשורת לפני תחילת המשפט או במהלכו רשאי יהיה בית
המשפט לצוות עליהם להתגורר הרחק מבני משפחותיהם. לצורך כך תממן המדינה שהייה הרחק ממקום ניהול המשפט.
מאחורי היוזמה עומד ח"כ ניסים זאב (ש"ס), והצטרפה אליו קבוצה גדולה של חברי כנסת, ובהם חבריו לסיעה דוד אזולאי, אברהם מיכאלי ואמנון כהן, ח"כ אריה ביבי (קדימה), ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי), ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) וח"כ אברהים צרצור (רע"ם-תע"ל).
"רבים מהאזרחים חשים שבית המשפט לא משקף את העם"

ח"כ זאב בכנסת. "ההצעה תגביר את האמון בבתי המשפט". צילום ארכיון: פלאש 90
ח"כ זאב, למשל, משוכנע כי חבר מושבעים המורכב מ"עמך" היה מזכה או לפחות מקל בעונשו של ח"כ לשעבר שלמה בניזרי, לא היה שולח לכלא את "השוטרים הנוקמים מנהריה" או את השוטר לשעבר שחר מזרחי, לא היה מטיל קלון על צחי הנגבי וגם לא היה מעז לשלוח לכלא את הורי התלמידות החרדיות מעמנואל.
"הצעת החוק שלנו תגביר את האמון בבתי המשפט ותמנע תופעה שבה אזרח מיידה נעל על נשיאת בית המשפט העליון מתוך תסכול", אומר ח"כ זאב.
"רבים מהאזרחים חשים כיום שבית המשפט לא משקף את העם, שיש נתק בין השופטים לבין 'עמך', שלעתים נגרם אי צדק בגלל רקע תרבותי, דתי ואחר של השופטים. "חבר מושבעים המורכב מאנשים מן היישוב יוכל לייצג מגוון של דעות בכל חלקי העם", הסביר.