חיים בזבל: המצב הקשה של חתולי הרחוב

בישראל שני מיליון חתולים חסרי בית. שני-שלישים מהם מתים בשנה הראשונה והשנייה לחייהם. דוח החתול של עמותת תנו לחיות לחיות חושף את החיים הקשים של דרי הרחוב. הם מתים מרעב, מקור, מחוסר יחס ומהתעללויות מזעזעות. הדוח סוקר גם את הפסיקות מקלות הדעות של בתי המשפט בעניין התעללות בבע"ח

nrg מעריב | 27/12/2010 14:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פנדה, חתול חסר בית בצבעי שחור-לבן, בן 16, הוא זקן חתולי השכונה בה הוא מתגורר. פנדה כבר לא שומע כל כך טוב, אך עדיין מתנהל ביעילות יחסית לגילו. פנדה ראה וחווה רבות בחייו. כעת, בעת זקנה, יש לו עדנה: ניתן לו שם - כלומר מתייחסים אליו אישית - יש עבורו אוכל ומים בשפע, והוא מקבל הרבה אהבה. אבל, רוב חייו של פנדה היו מרים. הוא נולד ברחוב לאם חסרת-בית, ובקשיים רבים שרד את מלחמת הקיום היומיומית הקשה. הוא חווה ימים רבים של רעב, צמא, קור וחום. ימים של חולשה וחולי. ימים של צער וכאב ומעט רגעים של ביטחון והגנה.

פנדה ראה את חבריו נדרסים או מתים בייסורים מחולשה, כתוצאה מהחיים הקשים ברחוב ומהתנהגות אכזרית של בני-אדם. חברתו, טריו, חתולה בצבעי טריקולור, מצאה את מותה כשחצתה את הכביש לחפש מזון כדי שתוכל להמשיך ולהניק את גוריה. אפורי, חברו הטוב והקרוב, אליו היה צמוד ימים ולילות משך שנים, גם בלילות החורף הסוערים והגשומים, נדרס למוות על ידי מכונית שנסעה לאחר ברגע שאפורי לא היה מספיק מרוכז.

סיפור חייו של החתול פנדה מופיע (בזו הלשון) בדוח שמפרסמת היום (ב') עמותת תנו לחיות לחיות. הדוח מציג את תמונת המצב של חתולים דרי-רחוב בישראל. לדברי מחברי הדוח, סיפור חייו של פנדה ראוי להיות סיפורו של כל חתול חסר בית הדר ברחוב בישראל. "יש מאות אלפי 'פנדות' בכל רחבי הארץ. כולם ראויים לנס, שאותו אנחנו צריכים לחולל עבורם", הם כותבים בדוח שיוגש מחר (ג'), יום הזכויות לבעלי החיים, לכנסת ולשר החקלאות, שלום שמחון.

הדוח הוא תוצר של עבודת מחקר שנמשכה שנתיים. במחקר לקחו חלק מומחים מהשורה הראשונה, אשר ריכזו ובנו את תמונת המצב המלאה והמקיפה ביותר על חתולי הרחוב בישראל. בין חברי הוועדה המייעצת הווטרינר ד"ר רפי קישון ובין החותמים על הדוח שר הפנים לשעבר אברהם פורז.
צילום: פלאש 90
חתול רחוב. נדרסים או מתים בייסורים מחולשה צילום: פלאש 90
מתים לאחר סבל מתמשך

לסיפורו של פנדה יש סוף טוב. לפני כמה שנים הוא זכה לפגוש צוות של מאכילי חתולים. הפגישה שינתה את חייו לבלי היכר: פנדה קיבל שם, עבר ניתוח עיקור - שהרגיע מאוד את רוחו ושם קץ למריבות עם זכרים אחרים באזור - ולתדהמתו, החל לקבל אוכל ומים באופן סדיר ויומיומי, יחד עם יחס של כבוד ואהדה. אבל ההווה והעתיד של רבים אחרים שונה לגמרי.

על פי הדוח, יותר ויותר חתולים דרי רחוב מתים מרעב, הם אינם זוכים להאכלה קבועה, גם באזורים של חברת שפע, כיוון שאינם מסוגלים למצוא לעצמם מקורות מזון. "החתולים נמצאים

ברחובות בעל כורחם ולא מבחירה. הם עצמם, הוריהם, או הורי הוריהם הושלכו לרחוב מבתים בידי בני-אדם משיקולי נוחות אישית, שינויים במבנה המשפחה או באורח החיים, או מסגירות לב", נכתב בדוח.

החתולים הללו נאלצים לחיות ברחובות חשופים לקשיים עצומים, עמם הם נאלצים להתמודד. תנאי מזג האוויר חושפים אותם לסכנת חיים בחורף ובקיץ. הקור והרטיבות בחורף גורמים למחלות כגון דלקת ריאות או דלקות בשלפוחית השתן, ובהיעדר טיפול רפואי הם מתים לאחר סבל מתמשך. בקיץ הם מתייבשים למוות בשל היעדר מי שתייה.

התעללויות קשות עד מוות

על פי ההערכות של מחברי הדוח, חיים בישראל כשני מיליון חתולים חסרי בית. כ-60% מהם בגוש דן ובשרון, 20% בצפון הארץ ועשרה אחוזים בדרום הארץ. הריכוזים הגדולים ביותר של חתולים דרי רחוב נמצאים באזורים צפופי אוכלוסין, כלומר בין גדרה לחדרה.

שני-שלישים מהחתולים הללו מתים בשנה הראשונה והשנייה לחייהם. השליש הנוסף שורד שנים בודדות, לרוב בין שנה לארבע שנים. לשם השוואה, תוחלת החיים של חתולים שחיים מוגנים בבתים היא כ-15 שנה בממוצע.

על פי הדוח, בכל המקרים, הגורם העיקרי למצוקתם של החתולים הוא בני אדם. "חתולים דרי רחוב חשופים להתאכזרות של בני אדם בכל רגע מחייהם הקשים", נכתב דוח. לדברי מחברי הדוח, גורי חתולים סובלים מהתעללויות קשות עד מוות של ילדים, בני נוער ומבוגרים. הם מוצאים את מותם בשיטות מחרידות באכזריותן, שכוללות חניקה, שריפה, הכאה למוות, שבירת אברים, דריסה מכוונת, הרעלה, שחיטה ותקיפה. מספר מקרי ההתעללות המחרידים הוא רב, ומונה מאות רבות של מקרים בשנה וייתכן שאף אלפים. למרות זאת, רק מיעוט מהמקרים נחשף לציבור או לעמותות לרווחת בעלי-חיים.

כמו כן, בנוסף לחתולים הנאלצים לחיות ברחובות, מעריכים שבבתים בישראל יש עוד כ-300 אלף, חתולים. חלקם נאספו מהרחוב, אן גם מתוכם נפלטים לרחוב בקביעות, בעל-כורחם, חתולים נוספים, בעקבות טיפול לא אחראי או הפקרה בידי אותם האנשים, שלכאורה אימצו אותם לבתיהם ולחייהם.

הפשעים אינם חמורים בעיניו

הדוח מציג גם שורה של אירועים החושפים את יחס מערכת המשפט לבעלי חיים. על אף ההסמכה המפורשת המוקנית לבתי המשפט על ידי החוק - הטלת מאסר בפועל של עד שלוש שנים בגין עבירות של התעללות בבעלי-חיים - המלמדת על כוונת המחוקק להחמיר בענישה בגין עבירות אלה, לרוב נמנע בית-המשפט מהטלת עונשי מאסר בפועל. "עם השנים אנחנו עדים למספר רב של מקרים מחרידים באכזריותם כלפי חתולים וכלבים, שאינם משכנעים את בית המשפט לנקוט ענישה הולמת, שתשמש גם אמצעי הרתעה", נכתב בדוח.

מגמה נוספת, המשקפת את קלות דעתו של בית המשפט בעניין התעללות בבעלי חיים, היא התחשבותו הגדולה והבלתי נתפסת בקשיים, לכאורה, בנסיבות חייהם של הנאשמים בהתעללות וברצח חתולים וכלבים. זאת, אף על פי שנסיבות אלה כלל אינן קשורות לביצוע מעשי הזוועה.

מחברי הדוח טוענים כי "נדמה שבהתנהלותו הקלילה כלפי העבריינים המתעללים בחתולים (וגם בכלבים) רומז בית המשפט כי הפשעים המבוצעים נגד בעלי חיים אינם חמורים בעיניו, כל עוד אין הוא למד מהם על סכנה מוחשית ומיידית הנשקפת מצד העבריינים האלו כלפי בני-אדם". אנשי תנו לחיות לחיות סבורים כי על העובר עבירת התעללות או הרג בלתי מוצדק של בעל חיים, לשאת באחריות מלאה למעשיו ולשלם על הסבל הכבד שהוא גרם לבעל החיים וגם לבני האדם הסובבים אותו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->