למרות העלייה בדגה, הדיג בכנרת יופסק
בשבת ייאסר הדיג בכנרת. נתונים שנחשפים כאן לראשונה מגלים כי הדגה דווקא נמצאת בעלייה. חוקרים מזהירים: האיזון האקולוגי בסכנה
ההחלטה לאסור את הדיג התקבלה בעקבות הירידה הדרסטית בהיקף הדגה בכנרת תוך התמקדות באוכלוסיית דגי אמנון הכנרת. מתחילת העשור ועד לשנת 2008 ירדה אוכלוסיית האמנונים באופן דרסטי ובאותה שנה התרסקה להיקף של שמונה טונות בלבד. אולם נתונים חדשים שנחשפים כאן לראשונה מצביעים על כך שבשנת 2009 עלה השלל השנתי ל-20 טון ובשנת 2010 העומדת להסתיים חלה התאוששות נוספת והשלל השנתי עלה ל-30 טון דגי אמנון.

"מחקרים שנעשו בעבר הראו שקיימת מחזוריות רב שנתית טבעית של אוכלוסיית האמנונים. כל 12-11 שנים היא יורדת באופן טבעי", מסביר פרופ' גופן. לדבריו, תקופות שפל כאלו היו גם בשנים 1974- 1975, אחר כך ב-1985- 1986, יותר מאוחרב -1996 ולאחרונה בשנים 2007 ו-2008. "כמו במחזורים הקודמים גם במחזור הזה אחרי השפל בהיקף אוכלוסיית הדגה חלה התאוששות", טוען פרופ' גופן היום מרצה במכללה האקדמית תל חי ומדען במכון מיג"ל שבקריית שמונה.
ממה נובע השפל?
"הסיבות לירידה הדרסטית בדגה נובעות בין היתר מצמצום דרסטי באכלוס הדגיגים לחמישית מההיקף שאוכלסה הכנרת בעבר, מאוזלת היד בטיפול במכת אלפי הקורמורנים המכלים כמויות אדירות של דגים מהאגם ומהיעלמות הפרדיניום מהכנרת בסוף שנות התשעים ששימש כאוכל לאמנונים. עם השנים האמנונים למדו להסתדר עם מקורות מזון חלופיים, אבל אלו משמשים כמזון גם לסרדינים. ידוע שהסרדינים נמצאים היום בכנרת בכמויות גדולות מאוד והם במצב גרוע כי אין להם אוכל.
מה כן ניתן לעשות?
"צריך לדלל את הסרדינים כדי להקטין את הלחץ על מקורות המזון המתדלדלים וצריך לדלל גם את דגי האמנון הגדולים כדי לאפשר לדגים הקטנים להתפתח, להגיע לבגרות מינית ומכאן לאפשר להם גם להתרבות. זה נכון שבמחזורים הקודמים אוכלוסיית האמנונים הצטמצמה מכ-400 טון ל-70 טון ועכשיו מדובר בהיקפים קטנים בהרבה, אבל לא יתכן שאלה שגוזרים גזירה כל כך גורלית גם על האיזון האקולוגי של האגם וגם על הדייגים, יסתירו עובדה כל כך משמעותית ורלוונטית לויכוח: אוכלוסיית האמנונים באגם גדלה בכ-400% ביחס לשפל שהיה בשנת 2008. לאור ההתאוששות אני קורא למקבלי ההחלטות לפחות לעכב את מועד החלת האיסור כדי לראות האם המגמה הזאת נמשכת ובאיזה היקף".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי: "ההחלטה על ההשבתה התקבלה לאור מחקר ומעקב מתמיד שעורך משרד החקלאות כבר למעלה מ- 25 שנה אחר הכנרת, ומתוכו עולה כי כמות הדגה בכנרת ירדה בעשור האחרון, ובייחוד בשנתיים האחרונות, בעשרות אחוזים מדי שנה עד לרמה קריטית. הנתונים עוררו חשש ממשי לאסון אקולוגי שיתרחש בעקבות אובדן משאב הדגה בכינרת והפיכתו לאגם ללא דגים. הנתונים בשנים האחרונות מצביעים על כמות אמנונים בכנרת סביב ה-20 טון. לפני כעשור הכמות היתה פי 20(!!), סביב ה-400 טון. הנתונים המוצגים אינם מדויקים,
עוד נמסר ממשרד החקלאות כי ההחלטה נועדה גם כדי לאפשר פרנסה סבירה לדייגים בשנים הבאות. "החלטה זו תיטיב עם הדייגים האמיתיים, שעוסקים במקצוע לפרנסתם, כיוון שבזכותה תאושש אוכלוסיית הדגים בכנרת, ותאפשר להם פרנסה גם בשנים הבאות. כדי למזער את הנזק לדייגים בתקופת ההשבתה, הדייגים יפוצו על פי החלטת הממשלה".