הפסקת אוכל: הארוחות של הכלבים והחתולים

בליעת המזון על ידי חיות המחמד הוא תהליך מורכב ומשתנה בהתאם למין, לגזע ולגיל. וטרינרית הבית, ד"ר סמדר טל, מסבירה. שיחות על ארבע

ד''ר סמדר טל | 10/1/2011 16:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

חלק א' - ארוחת ארבע: חיות המחמד מחפשות מזון

כלבים וחתולים אוהבים לאכול. בעליהם חייבים לדעת מה הדרך הנכונה להזינם - חלק ב': בליעת מזון הינה מנגנון מורכב. ניתן לחלקו לשלבי שונים: בחירתו, ספיגתו, לעיסתו וטעימתו – על מנת להבין מנגנון זה. עוצמת ומשך השלבים השונים עשוייה להשתנות בהתאם לסוג, גזע, מין, גיל ומצב פיזיולוגי של חיית המחמד.
בחירת המזון

בחירת המזון מתחילה בחוש הריח. הריח הינו תוצאה של אינטרקציה בין ניחוחות המזון ומולקולות סביבתיות נדיפות. בגורי חתולים יכולת ההרחה הופכת יעילה בגיל 21 ימים, בעוד שיכולת ההרחה של גורי כלבים יעילה כבר מלידה. גורי כלבים וחתולים יכולים לעקוב ולזהות את רוח אימם, אפילו כשבעלי חיים אחרים בסביבה.

בכלבים נדרשת הסתגלות לריח של כשלוש-ארבע דקות. זמן הסתגלות זה גדל לאחר מספר גירויים. עלייה בעובי או הרכב שונה של השכבה הרירית באף הכלב גורמת לשינוי זה. יכולת ההרחה יורדת לאחר עיכול ועולה במקרים של צום.

חוש הריח קשור ישירות לאיזור הלימבי במוח, בשונה מחושים אחרים. לחושים אחרים, כמו ראיה, שמיעה ומישוש, יש צורך הזיהוי לפני עיבוד. בחוש הריח – הרגשות מקדימים את הניסיון בשל הקישור הישיר לאיזור הלימבי במוח.

יכולת הרחה תלויה בכמות הרירית שבאף, במספר הקולטנים ובמבנה הפנים, המשתנה מגזע לגזע.

כיוון ועוצמת זרם האויר שונה בגזעים בראכיצפליים – פחוסי אף. כמו כן, נקבות יותר רגישות לריחות מאשר זכרים, אולם הרגישות משתנה עם מחזור המין ורמות האסטרוגן בו. עם הגיל, חוש הריח הינו הראשון להתדרדר. חיות מחמד זקנות עלולות לאכול פחות ככל שחוש הריח שלהן יורד. תנאי סביבה עלול להפריע ליכולת הרחה ותרופות רבות מפריעות להרחה.

חתולים מריחים ריחות על ידי תנועת Flehmen  - הרמת השפה העליונה כך שנחשפים תחתיה קולטני ריח. קיימים קשרים עצביים בין איבר יעקובסון (Jacobson) הממוקם גבוהה בגג הפה, לההיפותלמוס במוח ומעביר את המידע למקומות הרלוונטיים במוח. תנועת ה Flehmen משפיעה על התנהגות מינית גם כן והינה מפותחת יותר בזכר מאשר בנקבה. חתולים מעדיפים מזון בטמפרטורה של 35 - 40 מעלות. טמפרטורה זו מקבילה לטמפרטורת גוף של טרף שניצוד. מזון שנאכל בטמפרטורות נמוכות או גבוהות יותר הינו מועדף פחות.

צילום: יגאל לוי
השיניים החותכות תופסות את המזון, הניבים חותכים אותו והטוחנות – כשמן כן הן – טוחנות את המזון צילום: יגאל לוי
ספיגת מזון

ספיגת מזון תלוייה במאפיינים הפיזיקליים של המזון. צורה וגודל חלקיקי המזון נקבעים על ידי תהליך הייצור. צבע המזון לא משפיע על ההעדפות התזונתיות.

תהליך הלעיסה

השיניים החותכות תופסות את המזון, הניבים חותכים אותו והטוחנות – כשמן כן הן – טוחנות את המזון. הרוק הינו הכרחי לליחלוח ושימון המזון. בכלבים וחתולים, הפעילות האנזימטית של הרוק הינה חלשה.

בחתולים משמעות הצייד הבודד משמעו פירוק אישי של הטרף. התוצאה האנטומית של זה הינה שלחתול יש ניבים חזקים וכן יכולת תנועה חשובה של החלק הקדמי של הפה.

בכלבים, צייד נעשה בקבוצות ולכן פעולת הטוחנות היא העיקרית. החלק האחורי של הגוף חזק יותר והתפתח כתוצאה ממשיכה וקריעה קולקטיבית של מספר כלבים יחד.

תחושת הטעם

ריחות מעוררים את חוש הטעם. דבר זה מעביר שדר למוח. עוצמת תחושת הטעם מושפעת ממצב הורמונלי, גיל ובריאות הכלב או החתול. גיל מתקדם גורם להתקרנות רקמת הלשון, דבר הגורם לירידה בתחושת הטעם. מחלות מסויימות (תת פעילות בלוטת התריס, סוכרת, טראומת ראש וסמים) עלולים לשנות את פירוש סימני הטעם.

חתולים נמשכים במיוחד לטעמים חומציים חזקים ורגישים יותר לטעם מר. תחושת טעם מלוח פחות מפותחת אצלם. דירוג תחושת הטעם קשורה להתנהגות אכילה תורשתית אצל החתול – החתול הינו קרניבור המורגל בבליעת מזון מלוח. חתולים אינם מגיבים לטעם מתוק ואפילו מביעים התנגדות לאכילת מזון בעל ממתיקים מלאכותיים, כיוון שהם נקלטים כטעמים מרים.

כלבים הינם פחות רגישים לטעם מר, אולם רגישים יותר לטעם מלוח. העדפת מזון מתוק הינה נרכשת בכלבים. כלבים וחתולים רגישים מאוד למונוסודיום גלוטמאט ולחומצות אמינו נוספות היוצרות את טעם האוממי – הטעם החמישי.

התפתחות והעדפות

העדפות אישיות הינן תוצאה של גנטיקה הקשורה להפשעות תוך רחמיות של מולקולות שחוצות את מחסום השיליה. העדפות מסויימות עשויות להופיע מוקדם בחיים, אפילו בתוך הרחם. בכלבים וחתולים מערכת חוש הטעם פעילה בסוף ההריון. בזמן יניקה, הרכב החלב משתנה בהתאם לתזונת האם. גורי חתולים וכלבים עשויים לפתח העדפות מסויימות בשלב מוקדם.

העדפות נרכשות מחקות נסיון תזונתי מוקדם. התניה בזמן הלמידה עשויה לווסת העדפות נרכשות כאלה. חוסר בניסיון תזונתי משפיע על התנהגות אכילה נרכשת. חתולים בוגרים וכלבים בדרך כלל אוהבים ניסיונות חדשים. טראומה לגורי חתולים עשויה לגרום להתנהגות פחדנית מדברים חדשים. דוגמאות הן: אנשים לא מוכרים שמאכילים אותם וסטרס. בכלבים בגמילה מחלב קיימות העדפות מובנות ונרכשות הגורמות להררכיה בהעדפות המזון.

סביבה

התניית הסביבה על ידי בני האדם הינם חשובים בתהליך הביות.

חתולים, שהינם ציידים בודדים, מנסיםלשמר את הארגון המרחבי שלהם באזורים שונים. אזור למשחק, ואזור לשינה, איזור לאכילה ואיזור להפרשת צרכים. התערבות אנושית. בסידור אזורים אלה עלולה לשנות את ההתנהגות התזונתית והחברתית של החתול. במקרה של צמצום דרסטי בשטחים אלה, האפקט על התנהגות מוכפל ויותר, במיוחד בזמן אשפוז בעת מחלה. בחתולים חסרי קשר חברתי, המזון נותן לעיתים שלווה מסויימת סביבתית.

בכלבים, אכילה עוזרת להחזרת יחסים לנורמה. הקשר בין הבעלים לכלב מכתיב את סוג המזון הנבחר, זמן חלוקתו ומספר הארוחות. אכילה בחיות מחמד מפחיתה מתח נפשי. דכאון עלול להיות הבסיס לאנורקסיה, וחרדות תמידיות עלולות לגרום לבולמיה.

שינויים בתאבון עלולים לגרום להגרם מחוסר שובע מלידה, או לאחר גיל ההתבגרות. בעלי חיים באותה הקבוצה, אשר סובלים מחרדה מתמדת בשל גירוי פיזיקלי, סובלים מתאבון ירוד.
חוסר כיבוד היררכיה (לדוגמה כלב שאינו יודע את מקומו) גורמת אף היא לביות התנהגותיות ולאפשרות לחלות במחלות מסויימות (סוכרת, השמנת יתר וכד').

הכותבת הינה וטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה לד"ר טל? פנו אלינו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שיחות על ארבע

צילום: אורית כהן

כלבים, חתולים, אנשים ומה שבינהם. ד"ר סמדר טל, וטרינרית הבית, כותבת על חברינו הנאמנים ביותר

לכל הכתבות של שיחות על ארבע

עוד ב''שיחות על ארבע''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->