תושבים ביצעו עבודות לחיזוק המצוק וחסמו החוף
תחת מעטה חשאיות וללא אישור המשרד להגנת הסביבה הזמינו תושבים מבוססים מבית ינאי דחפורים והקימו בחוף חומת סלעים כדי למנוע את התמוטטות המצוק שעליו בנויים בתיהם. התוצאה: בתיהם היקרים בטוחים יותר, אבל רצועת החוף נעלמה כמעט כליל

הסיפור התחיל להתגלגל אחרי הסערה העזה שהתחוללה לפני כחודש, ושבמהלכה הידרדרו כמויות גדולות של חול ואבנים ממצוק הכורכר שעליו שוכנים הבתים האחרונים של בית ינאי. המצוק נחשב כבר שנים למסוכן במיוחד, והמפולות האחרונות שכנעו חלק מדייריו שרק צעדי חירום ימנעו גלישה של הבתים.
כמה מהדיירים פנו

בית ינאי הוא כיום אחד היישובים העשירים בארץ. רשימת בעלי הבתים על המצוק כוללת, בין השאר, את מפיק הקולנוע ארנון מילצ'ן, המיליארדר מוריס קאהן ובניו, איש העסקים רוני דואק, עו"ד יוסי שפרלינג והגינקולוג פרופ' עוזי בלר.
לא כל בעלי הבתים הסכימו לשתף פעולה עם מבצע המיגון הפרטיזני. העבודות התבצעו תחת מעטה חשאיות. "הקבלן עבד גם בלילות", מספר יו"ר הוועד של בית ינאי, פרופ' משה רובין מבית החולים בילינסון. "חששנו שיפסיקו אותנו בכל רגע. אחד הדיירים אמר שמוכרחים לעשות את זה גם אם ייקחו אותנו למאסר. זה מעשה יפה של התושבים שמחפים על החידלון והאימפוטנציה של המדינה".
כשניתנה ההוראה הגיעו למקום כלים כבדים, הקימו על החוף סוללה גבוהה מסלעי צור שהובאו מאזור ירושלים ושפכו עליה חול ואדמת חמרה. את האזרחים שבאים לבלות בחוף המעשה מרתיח. "בכמה נקודות הסוללה משאירה רצועת חוף צרה מאוד", אומר בזעם מבקר קבוע בחוף. "זה פשוט מחטף. בנקודה אחת הסלעים ממש עומדים בתוך המים וכדי לעבור צריך לטפס על החומה. אם יש מפולת ומישהו בדיוק עובר בנקודה הזו, אין לו לאן לברוח. זו סכנת נפשות".

העבודות תמו, ועכשיו מתחילה הסערה הגדולה. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר אתמול: "העבודות לא התבצעו באישור המשרד להגנת הסביבה ולא בידיעתו. העבודה עם ציוד מכאני כבד פוגעת זמנית בסביבה החופית, והבולדרים שהונחו יכולים להוות פגיעה ארוכת טווח, כיוון שאינם מבוססים על תכנון הנדסי. המשרד אינו מקבל פגיעה ברשות הרבים לטובת קניינם הפרטי של מספר מצומצם של אנשים, ולכן נדרוש מהמועצה האזורית לבצע עבודות למזעור הפגיעה בחוף". גורם במשרד מוסיף: "זו שערורייה. אם מי שגר על המצוק חושש לשלומו, הוא יכול לעזוב את הבית. כשיש מבנה מסוכן ברחוב מפנים אותו, לא סוגרים את הרחוב".
ממועצת עמק חפר נמסר: "בעקבות הסערה והנזקים הקשים שנגרמו למצוק הוציא מהנדס הוועדה המקומית צו למניעת אסון שמשמעותו הגנה על תחתית המצוק. המועצה עדכנה את מינהל מקרקעי ישראל בביצוע העבודות. המועצה מקווה שעד שהוועדה שמינה ראש הממשלה לטיפול במצוקים תפעל, יישארו עדיין מצוקים שאותם ניתן יהיה להציל".
aviv67@gmail.com