הדבירו את הסכנה: בערוגות עברו לחקלאות ירוקה
במושב ערוגות נמאס לתושבים לסבול ממטוסי הריסוס שחגים מעל ראשם ומשחררים רעלים. בניסיון למצוא פתרון ירוק הם פנו לחקלאים המבוגרים ויחד הציבו מלכודות ביולוגיות שהרחיקו את המזיקים

הריסוס הכימי מהאוויר הפך בשנים האחרונות למטרד סביבתי ובריאותי המעיב על איכות החיים ביישובים כפריים רבים. הבעיה מחריפה כשהחלקות החקלאיות סמוכות לבתי המגורים, והחשיפה לחומרי ההדברה גורמת תסיסה, בעיקר בקרב הורים. במשרד החקלאות מודעים לבעיה ומנסים לעודד את השימוש בשיטות הדברה קרקעיות ופחות רעילות.
בערוגות, שחבריו מגדלים 2,650 דונם של מטעי פירות, ובהם שזיפים, מישמשים ואפרסקים, החליטו להרים את הכפפה הירוקה. "זה התחיל
האויב הגדול של הפירות המתוקים הוא זבוב הפירות, והשאלה הייתה אם ניתן להגן עליהם בלי סיוע של מטרייה כימית מהאוויר. בהנחיית ד"ר שאול בן יהודה, מדריך ראשי בהגנת הצומח במשרד החקלאות, פוזרו במטעים מלכודות של החברה הישראלית "ביופיד": מדובר במתקנים שמושכים את זבוב הפירות באמצעות ריח ואז קוטלים אותו.
ההצלחה הייתה מעל ומעבר לציפיות: התברר שב-97.5 אחוז מהמטעים זבוב הפירות הודבר ביעילות. מתוך 460 חלקות, ב-85 אחוזים הזבוב כלל לא נמצא. במשרד החקלאות טוענים שמדובר בהישג בקנה מידה עולמי, שכן עד היום ניסיונות דומים הביאו לצמצום הטיסות, אבל לא לביטולן המוחלט.
"בשנה שעברה", אומרת פרלמן, "הגענו למצב שבשיא העונה במשך 16 שבועות רצופים היו עולים מטוסים בכל יום שישי. השנה לא העלינו אפילו מטוס אחד. היה לנו פקח עם טוסטוס שרץ בין המטעים, ובכל מקום שבו התגלה הזבוב נלחמו בו נקודתית. כולם פה מאוד גאים ומרוצים כי המלכודות נתלו גם על העצים הלא מסחריים שבתוך המושב, ועכשיו אפשר לצאת מהבית, לקטוף פרי ולאכול".
שאול בן יהודה ממשרד החקלאות שבע רצון מהתקדים, וכבר מסתכל קדימה: "המסקנה מהתוצאות בערוגות היא שניתן להחליף את הריסוסים מהאוויר בשיטות הדברה הרבה יותר ידידותיות לאדם ולסביבה. לאור ההצלחה אנחנו מתכוונים להרחיב את המיזם ליישובים ולאזורים נוספים".
aviv67@gmail.com