רמטכ"ל התנועה הירוקה: אורי שיינס - האיש מאחורי בג"ץ גלנט

תכירו את ד"ר אורי שיינס, איש התנועה הירוקה שעומד מאחורי העתירה שעושה ליואב גלנט הרבה כאבי ראש בדרך ללשכת הרמטכ"ל

סופ
אביב לביא | 28/1/2011 8:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ביום ראשון אחר הצהריים, כשיואב גלנט בילה במשרדי מבקר המדינה וניסה לשכנע שכל פרשת הקרקעות בטעות יסודה, ישב ד"ר אורי שיינס במלון על הר קפוא באוסטריה והתאושש מכמה שעות של סקי. שיינס, הכוח המניע מאחרי הבג"ץ שחירב לגלנט את הכניסה החלקה ללישכת הרמטכ"ל, לא תכנן את לוח הזמנים כך שבשבוע שבו יוכרע גורל העתירה שלו הוא יהיה כה רחוק מלב המדמנה הגועשת.

ביתו של האלוף יואב גלנט במושב עמיקם
ביתו של האלוף יואב גלנט במושב עמיקם צילום: אלי דסה
החופשה המשפחתית נקבעה לפני זמן רב, שיינס לא רצה לאכזב את הילדים, ולמען האמת, מבעד לחלון הסקייפ הוא נראה די מרוצה בחלקו. "בשבוע שעבר רצתי מאולפן לאולפן", הוא מספר, "לא נתנו לי דקה מנוחה. החופשה באה בזמן מוזר אבל הבנתי שהעולם לא ייפול אם אסע לשבוע".

שיינס , תכף בן 50, הוא ראש החוג לביולוגיה באוניברסיטת חיפה-אורנים ומראשי התנועה הירוקה. בדברי ימיה של המפלגה הצעירה, שנכשלה בניסיונה לצלוח את אחוז החסימה בבחירות האחרונות (והראשונות שלה), בג"ץ גלנט יירשם כאבן דרך. במונולוג מרתק, לעתים מבדר, שנשא מבעד לסקייפ, ניסה שיינס השבוע להסביר מה למפלגה ירוקה ולטוהר המידות של מועמד לרמטכ"לות, ולתאר את ההימור הכבד שהוא וחבריו לקחו - כספית וגם ערכית - כשהחליטו לנסות להתייצב בדרכו של גלנט אל הפסגה.

הכל מתחיל בגאוגרפיה: משפחת שיינס מתגוררת בגבעת עדה, לא רחוק מבית המידות של גלנט. שיינס מכיר היטב את הבית, עוד מתקופת הבנייה. "יום אחד קראתי באינטרנט שרוצים למנות את גלנט לרמטכ"ל. ישבתי מול המחשב ונזכרתי שהייתה איזשהי בעיה עם הבית שלו. כשהוא הקים את הבית, היו לאשתי ולי ויכוחים אם זה בית פרטי או בית כנסת. אני אמרתי שלא יכול להיות שזה בית פרטי. לא ידעתי אז שזה הבית של גלנט, למעשה לא ידעתי מי זה גלנט. אחר כך אמרו לי שהוא יועץ של שרון.

"בהדרגה נזכרתי בכתבות על גלנט שהופיעו במעריב עשיתי גוגל וקראתי הכל. זה מיד הדליק אצלי אורות אדומים. ניסחתי מכתב להנהלת התנועה הירוקה, כתבתי שיש פה עניין שצריך לבדוק, שמדובר בקרקעות, שטחים פתוחים ויושר ציבורי, בדיוק הנושאים ששמנו לעצמנו כדגל לעסוק בהם. מהרגע הראשון ראיתי בזה נושא מאוד ירוק, שילוב של כל הדברים שחשובים לנו".
 

שיינס.
שיינס. "בדיוק הנושאים ששמנו לעצמנו כדגל לעסוק בהם" 

איך הגיבו הקולגות בתנועה?
"התגובה שהכי זכורה לי הייתה של איריס האן, המתכננת של החברה להגנת הטבע, שכתבה 'אין לך מושג כמה אתה צודק, אני מכירה את הסיפור היטב וזה עוד הרבה יותר עמוק ממה שאתה חושב'.  התברר שהיא מכירה את ענת שני, עורכת הדין שייצגה את השכנים של גלנט. התקשרתי לשני, היא חיברה אותי לאנשים במושב, התחלתי להיכנס לעומק הסיפור וללמוד את המסמכים. עוד לפני הבג"ץ, כצעד ראשון הוצאנו מכתבים ליועץ המשפטי לממשלה, למבקר המדינה ולוועדת טירקל, בדרישה שיחקרו ויבדקו מה קרה כאן. לא קיבלנו תגובה מאף אחד. פשוט לא התייחסו אלינו. במקביל, הוצאנו מכתבים גם לכל שרי הממשלה, והיחיד שנענה היה מיכאל איתן, שמיד התקשר אלינו, קיבל מאיתנו חומר ואז המשיך לתחקיר מעמיק משלו.

"בלית ברירה, הנהלת התנועה הירוקה התכנסה והחלטנו שרק בג"ץ יוכל לעשות את העבודה. היה ברור שאנחנו לוקחים צ'אנס גדול, כי לא הייתה לנו אגורה. יצאנו למבצע גיוס כספים, פתחנו אתר לתרומות, עשרות אנשים נרתמו והצלחנו לאסוף קרוב ל-20 אלף שקל. אני יודע שזה נשמע מסכן ועלוב, אבל זה המצב. גם אחרי שגייסנו את הסכום הדרוש לעתירה, הפחד הגדול היה שיזרקו אותנו מכל המדרגות וישיתו עלינו הוצאות של
עשרות אלפי שקלים. פנינו לתנועה לאיכות השלטון ולאומ"ץ והצענו להן להצטרף, אבל הן סירבו. באחד הבקרים פרופ' אלון טל, מהנהלת התנועה הירוקה, יצא בחמש בבוקר לעשות ג'וגינג במודיעין ופגש במקרה את עו"ד אליעד שרגא מהתנועה לאיכות השלטון. הוא רץ לידו וניסה לשכנע אותו, בלי הצלחה. בסופו של דבר, בנוסף לתנועה הירוקה חתמנו על הבג"ץ שישה עותרים אישיים, וכולם אמרו לנו שזה יופי של בג"ץ אבל שאין לנו שום סיכוי".

העתירה הוגשה, חשוב לציין, לא נגד עצם ההחלטה למנות את גלנט, אלא נגד ההליך הכושל והריק מתוכן של ועדת טירקל. "שם היה הבסיס הכי חזק להתנגדות שלנו", מסביר שיינס, "הרי לנו אין כלי חקירה ויכולת לזמן אנשים, לנו היו רק חשדות, וחשבנו שאסור שהאיש ימונה בלי שייבדקו לעומק. החשדות, אגב, מאוד התחזקו כשהתברר לנו שהשטח שגלנט קיבל מהמינהל, ה-35 דונם המפורסמים, הוגדרו על ידי רשות הטבע והגנים כשטח שיש בו ערכי טבע מוגנים והוא מהווה מעין שמורת טבע. זה כמעט לא יאומן שנותנים שטח כזה לאדם פרטי, לא יכול להיות שזו הייתה טעות. אגב, עד היום גלנט השאיר קווי השקיה ב-28 דונם שהוא כביכול פינה. כל חקלאי אחר היה נתבע על כך על ידי הרשויות".

מתי הבנתם שההימור הצדיק את עצמו?
"כשנקבע דיון. הייתה שמחה והקלה גדולה. כל מה שרצינו זה להגיע לדיון, שלא יידחו אותנו על הסף. לי יש טראומה מבג"ץ, עמדתי פעם מול אהרן ברק בעתירה נגד כביש 6, והוא נעץ בי מבט ואמר 'בחור צעיר, אני מציע לך לרדת מהבג"ץ הזה'. חששתי שזה עלול לקרות שוב".

שיינס , אולי במפתיע, דווקא לא סבור שהבג"ץ יביא לתנועה הירוקה יותר קולות בבחירות הבאות: "אני לא חושב שנגזור כאן קופון פוליטי, כי אולי יהיו כאלה שיצביעו לתנועה הירוקה בגלל הבג"ץ, אבל באותה מידה יהיו כאלה שיעזבו אותה. יש בתוך התנועה כאלה שלא הבינו מה פתאום אנחנו מתעסקים בזה. לוותיקי הקרבות היה ברור מהרגע הראשון שחלק גדול מהבעיות הסביבתיות שלנו מתחילות מקשרי הון שלטון ולכן העתירה הזו היתה טבעית בעינינו. לצעירים יותר הקשר פחות מובן מאליו. הרווח הגדול לטעמי יהיה בזה שיש יותר הבנה במה אנחנו מתעסקים, מהם התכנים שלנו. גם כלפי חוץ וגם בתוכנו".
 
aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->