לא ניצולי שואה, שורדי שואה
המילה ניצול מרמזת כי המאבק תם ולמאורעות השואה אין השלכות על מי שחווה אותם. לעומתה, המילה שורד מלמדת על המשכיותה של הטראומה - ועל הצורך להתמודד עימה
המילה ניצל (rescued ) מרמזת כי המאבק תם, כי למאורעות השואה אין השלכות על מי שחווה אותם. לעומת זאת המילה שורד (survivor), בניגוד למילה ניצל, מלמדת על המשכיותה של הטראומה ועל הצורך להתמודד עימה.
מסופקני אם מי מאיתנו מניח כי מאורעות השואה לא השאירו צלקות בנפשם ובגופם של מי שהגיעו משם. ייתכן וכאומה ניסינו לשכנע את עצמנו כי מי שהגיע לכאן משם, אכן ניצל. הרי היה וניצל, יכול או צריך האדם להמשיך לתרום את חלקו לבניין האומה.
ייתכן אף שחלקם ניסו לשכנע אותנו ואת עצמם שהם ניצלו. הרי אם ניצלו, אין צורך לשאול ולנבור במה שקרה שם. אולם עדויותיהם של מי שחוו את מאורעות השואה כמו גם אלו שחיים עימם, מלמדות כי מי שהצליח לצאת משם חי לא ניצל, אלא שרד. המילה שורד אף מדגישה כי אנו כפרטים וכחברה עדיין צריכים להיות קשובים ולעזור.
כוחן של מילים
אל לנו להתעלם מהמאמצים הדרושים לשרוד את מאורעות השואה ולא "לרוץ אל התיל". באומרנו ניצל אנו מפחיתים ממאמצים עילאיים אילו, אנו הופכים את האדם לפסיבי.
להינצל ניתן גם במקרה, אפילו ללא ידיעה. אולם, באומרנו שורד אנו מכירים ומכבדים מאמצים אילו. אנו מכבדים את ההחלטה האמיצה, להמשיך לחיות. אין השורד, שרד ללא ידיעתו. השורד הוא אקטיבי וזאת בהשוואה לניצול הפאסיבי.
ייתכן ויד המקרה היא שאדם מסוים לא נרצח במחנות ההשמדה והאחר כן. אולם, כדי לצאת חי מהתופת היה על האדם, בנוסף למנת מזל, להיות אקטיבי - לשרוד. מלבד זאת, כיום כאשר אנו משתמשים במילה ניצל אנו עושים זאת בדרך כלל תוך התייחסות לסכנה רגעית כמו: תאונת דרכים, טביעה או פליטת כדור.
המילה שרד, לעומת זאת, משמשת אותנו בהקשרים
של מאורעות ארוכים יותר כמו מלחמה. אין צורך לציין כי השואה מהווה פרק זמן ארוך רווי באוסף אין סופי של רגעי אימה וסכנות.
רוב הציבור בישראל אינו מכיר ומוקיר את מקומו של המילה ניצול. מעטים בקרבנו בקיאים בשפת המקרא, ולשמע הביטוי ניצול שואה או בעוברנו על פני המושב אודים אין אנו חושבים על דבריו של הנביא זכריה "הלא זהו אוד מצל מאש".
בשל כוחן של מילים לא רק לתאר מציאות, אלא גם ליצור אותה אני מקווה כי מי שאמון על הנחלת מורשת השואה ולקחיה (בין אם המדובר במדריכה בצופים, מורים, הורים, מדריכים ביד ושם ובמסעות הנוער לפולין, קח"ר או שר החינוך) ישתמשו בביטויי שורד שואה.
ממחנה הריכוז בסרטו של רוברטו בניני "החיים יפים" ניתן להינצל, אך לא מאימת מחנות ההשמדה.
פרופ' יניב פוריה הוא מרצה וחוקר ניהול מורשת במחלקה לניהול מלונאות ותיירות, הפקולטה לניהול על-שם גילפורד גלייזר, אוניברסיטת בן-גוריון