נערי היטלר: על הסרט ילדי היטלר

גרמנים רבים, בני הנאצים ונכדיהם, חווים אשמה, בושה ואימה על מעשי אבותיהם. אולם רבים עדיין לא עברו היטהרות והתנערות מלאה

רוביק רוזנטל | 5/5/2011 12:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ביום השואה הוצג בערוץ 10 סרטו של אלדד בק "ילדי היטלר". בסרט בא למיצוי הישג יוצא דופן: פגישה עם בני דור הבנים והנכדים של גדולי הרוצחים הנאצים. המפגש היה מאלף, לפעמים מרגש, לפעמים מצמרר.

הדמות המרשימה ביותר, לטעמי, היתה זו של ניקולס פרנק, בנו של מושל פולין שהוצא להורג בתלייה לאחר משפטי נירנברג. ניקולס אינו עוטף את חייו עם זיכרון אביו בעטיפה שתגן עליו. הוא אינו רק נושא אשמה על עצמו או בוחר בדרך חיים אלטרנטיבית, אלא נוסע ברחבי גרמניה וכהגדרתו "מוציא להורג יום יום את אביו מחדש". הוא מאתגר את אחד מהפסוקים הקדושים של היהדות והנצרות: "כבד את אביך ואת אמך". יש אבות שאינם ראויים לכבוד.

הרגע המצמרר לטעמי בסרט הוא סיפורה של בתו של אמון גת, מפקד מחנה פלשוב, מפקד אכזר וסאדיסט. כשניסתה הילדה לברר מה עשה אביה במחנה זכתה להצלפות שוט מאמה. האמת נודעה לה מאוחר יותר מפי אחד מניצולי המחנה, שלא היה מחנה השמדה, ואת רגע הגילוי היא מתארת באימה כאילו אירע אתמול.
דור נושאי אשמת האבות

רגע הפיוס בסרט היה במפגש בין נכדו של רודולף הס, מפקד אושוויץ, לבין נערים ישראלים שהגיעו לשם במסגרת מסע לפולין. החמצה מסוימת היתה בדמות נכדתו של גרינג, שסיפרה על כך שהיא ואחיה החליטו לבצע עיקור כדי לנתק את שושלת הרשע של סבם. ההחלטה הזו, המעלה שאלות מוסריות ופסיכולוגיות רבות, לא זכתה לפיתוח.

מה שהסרט לא יכול היה להביא, וגם לא נועד לכך, הוא עומק התופעה של "דור נושאי אשמת האבות" בתוך גרמניה. הדור הזה הוא בלי ספק מרכיב בחוט השדרה של גרמניה כבר שנים רבות.

גרמנים רבים, בני הנאצים ונכדיהם, וגם אלה שחיו בבתים של גרמנים רגילים שקיבלו את המשטר הנאצי גם אם לא השתתפו במלחמה,

חווים את האשמה, הבושה והאימה על מעשי אבותיהם בכנות מלאה וללא הנחות. המדיניות הגרמנית הרשמית תומכת בכך. חוצות הערים בגרמניה מלאים אנדרטאות, מצבות ושלטי רחוב שאינם מאפשרים לאיש לשכוח.

ועם זאת, הסרט מתחיל להרים את הפרגוד גם מגרמניה אחרת, של בני אותו דור שלא עברו את ההיטהרות וההתנערות המלאה. הרמזים מפוזרים לאורך הסרט. ניקולס פרנק היה האח היחיד שיצא למסע ההוקעה של אביו. יתר אחיו הוקיעו אותו.

אחותו אמרה תמיד שלא תעבור את גיל 46, הגיל בו נתלה אביה, וכשהגיעה לגיל זה התאבדה. אחות אחרת נסעה עם בעלה לחיות בדרום אפריקה כי רצתה במדינת אפרטהייד, והיתה מכחישת שואה בוטה.

רובה של גרמניה הלא פומבית שקעה בהכחשה

נכדתו של הימלר נישאה ליהודי, משפחתה נידתה אותה. נכדו של רודולף הס חווה בעיקר את ההכחשה המוחלטת של אביו למעשי סבו ואת ההזדהות עם הסב בבית ילדותו.

מן הסרט עולה האפשרות המטרידה, שהקבוצה האמיצה והמיוסרת הזו היא מיעוט בדור הבנים והנכדים, וכי רובה של גרמניה הלא פומבית שקעה בהכחשה, באדישות וסירבה להפנים את עוצמת הזוועה והטרור שביצעו אבותיהם.

אינני מכיר די את גרמניה כדי לקבוע מסמרות, ובהחלט אינני חושב שדור נושאי האשמה חי בשולי החברה הגרמנית. האמת היא היכן שהוא באמצע. ואולם יש היום עניין הולך וגובר, ובצדק, בגרמניה של שנות הרייך השלישי, באנשים שהנהיגו אותה ובהמון העם שאיפשר אותה.

חשוב לצד זה גם להבין טוב יותר את גרמניה של ההווה, כי הזרע שהוליד את הנאציזם צץ מיסודות עמוקים יותר באומה הגרמנית, שלא נולדו לפני 78 שנה ביום שבו הפך היטלר לקנצלר גרמניה, ולא נעלמו לפני 66 שנים, יחד עם אפרו של אדולף היטלר בבונקר בברלין.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רוביק רוזנטל

צילום: .

מתמודד אובססיבי בזירה הלשונית. חובק 15 ספרים, מילון סלנג מקיף, כתב עת, פרס סוקולוב, חמישה בנים ומכונית

לכל הטורים של רוביק רוזנטל

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/nrg_opinions/ -->