תעלומה במחסני החיטה: כישלון הלחמים האורגניים
גלוטן, חלבון חיטה שמצורף ללחם, הוא זה שמכשיל את ההכשר האורגני. למרות אישור האיחוד האירופי, חומרי ההדברה מפריעים

רק הלחמים קלקלו את המאזן. פנינה אורן-שנידור, מנהלת תחום סטנדרטים בשירות להגנת הצומח, אומרת שאחרי הלחם השלישי כבר התעורר החשש שמדובר בכשל רוחבי. משהו בתהליך הייצור, או אחד המרכיבים, מכשיל את הלחמים בבדיקה. רק מה זה יכול להיות? כל היצרנים משתמשים בחיטה אורגנית מפוקחת, ובפסי ייצור נפרדים שאמורים להיות נקיים מחומרי ההדברה שמכילים הלחמים הרגילים. אז מה קורה כאן?
בניסיון לפתור את התעלומה השתתפו כל השחקנים בזירה האורגנית. המקור, התברר, הוא הגלוטן - אותו חלבון חיטה מפורסם שיצרני הלחמים האורגניים מוסיפים ללחם במרוכז על תקן משפר אפייה. בתעשיית הלחם הרגילה משתמשים במשפרים מלאכותיים, והגלוטן, בהיותו חומר טבעי, ממלא את הפונקציה הזו במאפייה האורגנית.
"התברר", אומרת אורן-שנידור, "שלמרות שהגלוטן נרכש מספקים באיחוד האירופי שיש להם את כל האישורים והתעודות, הוא לא עובר בדיקות יסודיות ומגיע לכאן עם שאריות חומרי הדברה שבהם משתמשים נגד מכרסמים באסמים שבהם מאוחסנת החיטה. חשוב לציין שמדובר בריכוזים מאוד נמוכים שבלחמים רגילים בכלל לא היו שמים
אחרי שנפתרה התעלומה, נסללה הדרך לפתרון: היצרנים האורגניים קיבלו הנחיה להחליף ספקים ולערוך לגלוטן בדיקות עצמאיות בטרם הם מוסיפים אותו ללחם. בבדיקות חוזרות שערך משרד החקלאות בסוף 2010 כל הלחמים כבר נמצאו נקיים.
לפיכך, אומרים במשרד, הלחמים שמשווקים כרגע על מדפי החנויות בהחלט עומדים בתקן האורגני. אם תרצו, יש כאן גם לקח: לייצר מזון אורגני מעובד - גם אם מדובר במוצר פשוט יחסית, כמו לחם - זה כאב ראש לא קטן, בגלל הצורך להקפיד על כל רכיב ותוסף בנפרד. לגדל מלפפון או פלפל בלי חומרי הדברה זה אולי לא קל - אבל הרבה יותר פשוט.
aviv67@gmail.com