תעלומה במחסני החיטה: כישלון הלחמים האורגניים

גלוטן, חלבון חיטה שמצורף ללחם, הוא זה שמכשיל את ההכשר האורגני. למרות אישור האיחוד האירופי, חומרי ההדברה מפריעים

סופ
אביב לביא | 7/5/2011 13:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דבר מוזר קרה במהלך המדגם השנתי שערכו במשרד החקלאות לתוצרת האורגנית בישראל: בכל פעם שנשלחה כיכר לחם למעבדה, היא חזרה עם תוצאות חיוביות. בדיוק כמו בבדיקות דם, במקרה הזה תוצאה חיובית היא בעצם שלילית: בלחמים האורגניים, כמעט בכל המותגים, התגלו שאריות של חומרי הדברה. כשמדובר בתוצרת אורגנית, יש רק תוצאה אחת קבילה: אפס שאריות של כימיקלים רעילים. היה ברור שמשהו כאן לא בסדר.

גלוטן הכותרת. החלבון שהורס את המאזן
גלוטן הכותרת. החלבון שהורס את המאזן צילום: SXC
מיד נחזור אל הלחמים, אבל כאן המקום לציין ששאר התוצאות בסקר 2010 של התוצרת האורגנית בהחלט מעודדות: מתוך 58 מוצרים שנרכשו על ידי הדוגמים של משרד החקלאות בחנויות האורגניות או ברשתות השיווק, לא נתגלו שאריות חומרי הדברה אפילו בירק או פרי אחד. ליומרה האורגנית היה כיסוי. המיתוס על החקלאים האורגנים שמרססים בלילה (להבדיל מהרגילים שמרססים ביום) נמצא אפוא מופרך וחסר בסיס.

רק הלחמים קלקלו את המאזן. פנינה אורן-שנידור, מנהלת תחום סטנדרטים בשירות להגנת הצומח, אומרת שאחרי הלחם השלישי כבר התעורר החשש שמדובר בכשל רוחבי. משהו בתהליך הייצור, או אחד המרכיבים, מכשיל את הלחמים בבדיקה. רק מה זה יכול להיות? כל היצרנים משתמשים בחיטה אורגנית מפוקחת, ובפסי ייצור נפרדים שאמורים להיות נקיים מחומרי ההדברה שמכילים הלחמים הרגילים. אז מה קורה כאן?
מחליפים ספקים

בניסיון לפתור את התעלומה השתתפו כל השחקנים בזירה האורגנית. המקור, התברר, הוא הגלוטן - אותו חלבון חיטה מפורסם שיצרני הלחמים האורגניים מוסיפים ללחם במרוכז על תקן משפר אפייה. בתעשיית הלחם הרגילה משתמשים במשפרים מלאכותיים, והגלוטן, בהיותו חומר טבעי, ממלא את הפונקציה הזו במאפייה האורגנית.

"התברר", אומרת אורן-שנידור, "שלמרות שהגלוטן נרכש מספקים באיחוד האירופי שיש להם את כל האישורים והתעודות, הוא לא עובר בדיקות יסודיות ומגיע לכאן עם שאריות חומרי הדברה שבהם משתמשים נגד מכרסמים באסמים שבהם מאוחסנת החיטה. חשוב לציין שמדובר בריכוזים מאוד נמוכים שבלחמים רגילים בכלל לא היו שמים

אליהם לב, אבל באורגני גם זה לא אמור להיות".

אחרי שנפתרה התעלומה, נסללה הדרך לפתרון: היצרנים האורגניים קיבלו הנחיה להחליף ספקים ולערוך לגלוטן בדיקות עצמאיות בטרם הם מוסיפים אותו ללחם. בבדיקות חוזרות שערך משרד החקלאות בסוף 2010 כל הלחמים כבר נמצאו נקיים.

לפיכך, אומרים במשרד, הלחמים שמשווקים כרגע על מדפי החנויות בהחלט עומדים בתקן האורגני. אם תרצו, יש כאן גם לקח: לייצר מזון אורגני מעובד - גם אם מדובר במוצר פשוט יחסית, כמו לחם - זה כאב ראש לא קטן, בגלל הצורך להקפיד על כל רכיב ותוסף בנפרד. לגדל מלפפון או פלפל בלי חומרי הדברה זה אולי לא קל - אבל הרבה יותר פשוט.

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->