בזכות כי"ל: יש סיכוי למאבק בכספית הרעילה

כשמפזרים תרכובות ברום על מסוע הפחם שמוביל את החומר השחור לשריפה בתחנות הכוח, הכספית שטמונה בפחם מנוטרלת ורובה לא נפלט לאוויר הפתוח. ב"תרכובות ברום" זיהו את הפוטנציאל

אביב לביא | 21/5/2011 13:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: כספית, כי"ל
לפני כמה שבועות סיפרתי כאן על המסלול הארוך והמסוכן של הכספית: מחקר חדש שערך פרופ' מנחם לוריא מהאוניברסיטה העברית גילה כי חלקיקי הכספית שנפלטים מארובות תחנות הכוח הפחמיות מטיילים באוויר, צוללים בים, נבלעים על ידי הדגים, נאגרים בגופם ומגיעים אלינו לצלחת.

תרכובות ברום. כבר משנעים מארזים לפתחן של כמה תחנות כוח בעולם
תרכובות ברום. כבר משנעים מארזים לפתחן של כמה תחנות כוח בעולם צילום: יהודה לחינאני
פליטות הכספית - מתכת רעילה שמצטברת ברקמות ומשבשת את המערכות החיוניות בגוף - אובחנו בשנים האחרונות כבעיה גלובלית. במקורות מים מתוקים, אגמים ונהרות בכל העולם אותרי זיהומי כספית. בכירה בסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה אמרה בכנס שנערך באוניברסיטת תל אביב, כי כעשרה אחוזים מהתינוקות באמריקה נולדים כיום כשבדמם כספית בריכוזים העלולים לפגוע ביכולתם הקוגניטיבית.

בוועידה של האו"ם שנערכה בניירובי ב-2009, תמכו 120 מדינות בהסכם עולמי מחייב להגבלת פליטות הכספית. המאמץ המשותף חיוני: פחות מאחוז מהכספית שנפלטת בארובה נשאר בסביבות תחנת הכוח. הרוב המכריע נודד למרחקים. דג ישראלי יכול להכיל כספית שנפלטה בארובה בסין, ולהפך.

באורח אירוני, אחד הגורמים שבידיהם נמצא המפתח לפתרון הבעייה הסביבתית-בריאותית הזו היא "כימיקלים לישראל". הקונצרן, שבמשך שנים ספג ביקורת והפך בשיח הישראלי שם נרדף לפגיעה בסביבה, עשוי להתעשר בשנים הקרובות דווקא ממזעור נזקי הכספית. אם דבר לא ישתבש, משפחת עופר עוד תוכר כיקירת מערכת הבריאות - לא רק של ישראל - והפעם לא בזכות תרומתה להקמת אגף חדש בבית חולים.
דולרים ירוקים באמת

הנשק שמנטרל את הפליטות הרעילות של הכספית הוא הברום. אותו יסוד כימי שכי"ל כורה מים המלח, ומשווקת בעולם את נגזרותיו באמצעות מפעל "תרכובות ברום" שיושב ברמת חובב ושולט בכשליש משוק הברום העולמי. מתברר שכשמפזרים תרכובות ברום על מסוע הפחם שמוביל את החומר השחור לשריפה בתחנות הכוח, הכספית שטמונה בפחם מנוטרלת ורובה לא נפלט לאוויר הפתוח. מדובר בתהליך פשוט ולא מזהם, שמונע נזק אוניברסלי.

השאלה המתבקשת היא מדוע לא כל תחנות הכוח הפחמיות משתמשות בברום כדי למזער את נזקי הכספית. התשובה פשוטה: כי עדיין לא מחייבים אותן. אבל תהליך הרגולציה כבר יצא לדרך, ודבר לא יעצור אותו: המדינה המתקדמת בתחום היא דווקא ארצות הברית, שבתחומים אחרים של המפגש בין סביבה ובריאות נוטה לפגר אחרי אירופה. הממשל הפדרלי הודיע לחברות החשמל במדינה שעד 2014 עליהן להפחית ב-91 אחוז (!) את כמויות הכספית שנפלטות מתחנות הכוח הפחמיות. חלק מהמדינות לא המתינו לחקיקה הראשית. בתחנות הכוח של מונטנה, אריזונה ואחרות

כבר רוכשים את תרכובות הברום הישראליות ומנטרלים את הכספית במרץ.

דרכם של האירופים פחות אצה להם: 52 אחוז מפליטת הכספית בעולם מגיעה מאסיה, רובה מסין - מעצמת תחנות הכוח הפחמיות; אירופה כולה אחראית רק ל-11 אחוז מהפליטות, משום שחלק ניכר מהחשמל ביבשת מגיע ממקורות שאינם פחמיים (גרעין, רוח, הידרואלקטרי). אבל גם אירופה בדרך הנכונה, וב-2013 אמורות מדינות היבשת לחתום על אמנה מחייבת. ישראל? בתוקף חברותה ב-OECD, גם יומה יגיע.

בכי"ל זיהו מבעוד מועד את השוק המתפתח, פיתחו מותג שנקרא Merquell (מרקורי-כספית), וכבר היום משנעים את מארזי תרכובות הברום לפתחן של כמה וכמה תחנות כוח פחמיות בעולם. ב-2010 הסתכמו מכירות החברה בתחום ב-20 מיליון דולר, אבל בדוחות הסיכום של 2011 המספרים כבר יהיו גבוהים הרבה יותר, ובשנים הבאות, להערכת גורמים בתחום, היקף השוק עשוי להגיע לכחצי מיליארד דולר בשנה. לשם שינוי, אלה יהיו דולרים ירוקים באמת, כאלה שמביאים תועלת גם לכיס וגם לסביבה.

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->