החול טוב: הדרך החדשה של חוף פלמחים

בלי גזלנים, בלי טרקטורונים ועם שירותים מוסדרים. רצועת החול הקסומה בפלמחים הופכת לגן לאומי ולשמורת טבע. ערכנו סיבוב

רונן דמארי | 30/5/2011 10:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: חוף פלמחים

לאחר המאבק המוצלח: חוף פלמחים נפתח מחדש

שעת צהריים בחוף פלמחים השבוע. התפאורה, על פניה, מושלמת: דגל לבן, ים רגוע, תיכוניסטים חוגגים עם בירה עוד בגרות שהסתיימה, אשה עם כלב משתזפת ברקע, ולא הרחק - שני גברברים משחקים מטקות ומפגינים ביצועים מרשימים. לכלוך כמעט ואין, וגם אפילו לא גזלן שימכור ארטיקים במחירים מופקעים ויקטע את השלווה בצעקותיו.

צילום: אלי דסה
מחפשים שיזוף. הצעירים חוזרים לפלמחים צילום: אלי דסה

כשעומדים עם הפנים אל הים, משתרע חוף הדייגים ימינה, כלומר צפונה - פינה שלווה אפילו עוד יותר, שבה זוגות צעירים מחליפים נשיקות גנובות ודייגים חובבים מנסים את מזלם בערבים. אולי הם יודעים ואולי לא, אבללולא מאבק ציבורי נרחב שהתנהל על גורלו של החוף הזה, התמונה הפסטורלית הזו לא היתה אפשרית - על חוף הדייגים היה מוקם "כפר נופש", וסביר להניח שחלקים משמעותיים מאחד החופים הבתוליים שעוד נותרו בישראל היו נלקחים מהציבור ועוברים לטובת כרישי נדל"ן.

עד לפני מספר שבועות הציבה המועצה האזורית גן רווה, שבתחומה נמצא החוף, מחסום כניסה בדרך אליו. המחסום מוקם במרחק מספר קילומטרים מקו המים, מה שגרם כמעט לכל המבקרים לשלם עבור חניה. אבל בשבועות האחרונים חל מהפך אמיתי, כשרשות הטבע והגנים קיבלה לידיה את ניהול החוף, ובתור מחווה המשולבת בתהליכי התארגנות, היא מאפשרת לקהל הרחב להיכנס עם כלי הרכב לחנייה בחינם. גם המחסום, שעל מנת לעבור אותו תידרשו לשלם בעתיד, מוצב כעת במיקום הרבה יותר הגיוני - לא הרחק מקו המים. עובדת חביבה של הרשות מחלקת ברושורים המבשרים לנופשים כי החוף שהם מבלים בו, הוכרז לאחרונה כגן לאומי, עם פירוט של הפעולות העתידיות שאותן תבצע החברה לטובת הציבור.

אבל לא הכל מושלם בחוף פלמחים, מודל 2011. כיום פועלת בו סוכת מציל אחת בלבד, וכמו שנראה כרגע, היא גם תישאר הסוכה היחידה בחוף, למרות לא מעט מקרי טביעה שאירעו בו בשנה האחרונה. באחד המקרים אף קיפח את חייו צעיר בן 21 בקיץ שעבר,

לאחר שנכנס למים בקטע הדרומי של החוף, זה שאינו מוכרז. אליעד גואטה (26), שמגיע לחוף על בסיס קבוע, הפך בעל כורחו למציל "פיראטי", כאשר הוא מוצא עצמו מזנק למים פעם אחר פעם בעקבות מתרחצים שהעדיפו לשחות בחוף הלא מוכרז, ונסחפו.

"רק בקיץ הקודם הוצאתי מהמים 12 אנשים שהסתבכו והחלו לטבוע", מדווח גואטה. "לדעתי, צריכים להציב כאן עוד סוכות הצלה ועוד מצילים. במצב כיום, אין סיכוי שהמצילים בסוכה היחידה יצליחו לראות שמישהו טובע בחוף הלא מוכרז. מגיעה אליו כמות כפולה של מתרחצים, וחבל שיקרו כאן עוד אסונות".

מנהל מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, יגאל בן ארי, מבין את המצב, אבל מתנצל וטוען שהוא לא ממש יכול לסייע בסוגייה החשובה: "מי שקובע איפה ייפתחו תחנות הצלה זה משרד הפנים", מסביר בן ארי. "ואת זה קובעים, בין היתר, לפני זרמי המים. אנו לא נפתח תחנה בקטע הדרומי, כי מאוד מסוכן להיכנס שם למים, בגלל הזרמים. החוכמה היא לא לשים שם מציל, אלא לאסור את הרחצה שם כליל". ימים האחרונים העובדים שוקדים במרץ על פיתוח החוף והפיכתו לפארק נוסף של רשות הטבע והגנים. בין התוכניות: הצבת שני מבני שירותים חדישים, הנגשת החוף לנכים והקמת חניון לילה.


צילום: אלי דסה
פלמחים. הגיעו לחוף מבטחים צילום: אלי דסה
חוף של צעירים

על קו החוף אנו פוגשים צעיר בשנות העשרים לחייו שמסביר מדוע הוא כל כך אוהב את המקום: "האווירה שקטה, זאת פינה שרחוקה מהעיר ואתה יכול לשבת ולעשן כאן בשקט. זה אחד החופים הנדירים שיש לנו בארץ. ערסים כמעט ולא מגיעים לכאן. הם הולכים לראשון לציון ולאשדוד, ואני מקווה שזה יישאר ככה". גם ספיר חזלה בת ה-17 מרחובות , שהגיעה למקום עם שתי חברות לטובת שיזוף הגון, מאוד מרוצה: "מה שמייחד את החוף זה שהוא חוף של צעירים. לא תמצא פה יותר מדי מבוגרים או משפחות. אנחנו באות לפה כמעט כל שבוע".

הצעירים אוהבים את הבריחה הזמנית מהמציאות, אך לבן ארי מהרשות יש תוכניות מעט שונות בעניין החוף אשר ממש לא כוללות עישון ג'וינטים בניחותא: "אנחנו נמצאים עכשיו בשלבים של הצבת מצלמות אבטחה בכל השטח, גם במגרש החנייה", הוא מפרט. "היו כאן במשך שנים מסיבות פרועות עם אלכוהול ודברים לא סימפטיים, ואנחנו מתכוונים להפסיק את זה. גם חסמנו את החוף עצמו לתנועת כלי רכב, כך שעכשיו הוא הרבה יותר בטוח".

צילום: אלי דסה
רשות הטבע והגנים תציע שירותים מוסדרים צילום: אלי דסה
בלי טיילת בטון

צילום: אלי דסה
פלמחים. פינה רחוקה מהעיר צילום: אלי דסה

מי שקשרה את שמה לנצח עם חוף פלמחים היא ילדת הטבע ומובילת המאבק עדי לוסטיג בת ה-21, ממושב בית עובד הסמוך לחוף. בעזרת הרבה כוח רצון וכוח של פעילים שהלך וגדל ככל שהתקדם המאבק, הצליחה לוסטיג להביא לבסוף לביטול הפרויקט במתכונתו הקודמת ("כפר נופש") ולהרחיק את האיום של סגירת חלקים נרחבים מהחוף לציבור הרחב. לאחרונה היא אף זכתה בפרס המצוינות הסביבתית מטעם השר להגנת הסביבה על פעילותה זו.

לוסטיג ממשיכה כמובן להגיע לחוף באופן קבוע, כשהיא נותנת לרוח לבדר לה את הרסטות: "אני כל כך שמחה ונרגשת", מדווחת לוסטיג. "קיבלתי תגובות מדהימות מאנשים מאיך שהחוף נראה עכשיו. הכל הרבה יותר מסודר וכייפי. חוף הדייגים הוא אחד החופים היפים, וכפר הנופש לא נועד להיות כזה אלא בתי מגורים שבטוח היו סוגרים את הגישה לחוף. יש שם גם אתר ארכיאולוגי, וזה לא היה הגיוני שזה יהיה שייך למישהו פרטי ושנצטרך לשלם כדי להגיע לשם".

אחד השותפים של לוסטיג למאבק הציבורי היה חבר מועצת עיריית נס ציונה הסמוכה, אורן יגאנה (30), אשר מברך את הרגע שרשות הטבע והגנים לקחה אחריות על החוף. "מהרגע שחוף פלמחים הפך לגן לאומי ולשמורת טבע, זה כבר נותן לציבור את האפשרות לבחור - אם הוא מעדיף ללכת לחוף מוסדר, או ללכת לחוף לא מוסדר, פראי ופתוח, ומי שלא רוצה לשלם - לא חייב. הרי על מה היינו משלמים קודם לכן? על הזכות הבסיסית ליהנות מחוף ים שאפילו שירותים לא היו בו".

אז מעז יצא מתוק, כמו שאומרים?
"באמת נוצר כאן אבסורד, שדווקא בגלל שרצו להרוס את החוף - בעצם שידרגנו אותו. הצלחנו לערב את הגורמים בממשל ולפתוח את העיניים להרבה אנשים לכך שהמקום חייב להיות פתוח לקהל ושחייבים לשמור עליו לטובת הדורות הבאים, בלי שום חשש שאיזה יזם ישתלט עליו למטרות של רווח אישי ".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->