דגי הכנרת נתונים לחסדם של לוביסטים?
במקום להאשים את העולם בפוליטיזציה של ניהול משק הדיג בכנרת, יש לחדש את המחקרים על מקורות המזון ולבצע ניטור. תשובה לתמר זוהרי
מאז שנת 2001, בה פרשתי לגמלאות, לא נעשה במעבדה לחקר הכנרת מחקר בהיקף הנדרש על הביולוגיה, מקורות המזון, וגודל אוכלוסיית הדגים בכנרת. סקרים אקוסטיים להערכת גודל אוכלוסיית הדגים בכנרת התחילו ביוזמתי כאשר כיהנתי כמנהל המעבדה לחקר הכנרת. במשך השנים 1980 - 2000 יזמתי והייתי שותף פעיל בעבודות מחקר רבות על דגי הכנרת בשיתופם של חוקרים מארה"ב, וחוקרת מאגף הדיג במשרד החקלאות. חקרנו, בדקנו, סיכמנו, ופרסמנו עבודות רבות בארץ ובעולם.
מאז שיצאתי לפנסיה נפסקה פעילות זאת. יתר על כן, ההחלטה על איסור דיג התקבלה בסיכומו של יום עיון שנערך ב- 2008, אליו הוזמנו רק אילו שתמכו ברעיון הזה והעלימו דבר קיום הכנס מאילו שהתנגדו לו. הדוגמאות אותן מציגה תמר זוהרי כתמיכה ברעיון הפסקת הדיג נלקחו מתוך עבודות מחקר על אגמים עניים (אוליגוטרופיים) בעומס ביולוגי או מהאוקיאנוס הפתוח. אף לא אחת מהדוגמאות שהיא מביאה רלבנטית לכנרת.
הכנרת היא אחד האגמים הגדולים ועמוקים יחסית בהם שלל הדיג הוא מהגדולים בעולם, כ-100 קילוגרם להקטר של שטח פנים (הקטר שווה לעשרה דונם, עשרת אלפים מטרים רבועים). הנתונים שנאספו במעבדה לחקר הכנרת בשנות השמונים והתשעים מראים בצורה חד משמעית שאוכלוסיות הדגים בכנרת רק הולכות וגדלות ומדובר בעיקר בסרדינים. רק דג אחד סבל שנתיים מירידה בגודל האוכלוסייה שלו, אמנון הגליל, וכיום רואים שהיא מתאוששת.
כיום הכנרת "מפוצצת" מרוב סרדינים ומינים אחרים החשובים לדיג המסחרי מצויים בשפע. משרד החקלאות לקח לתשומת ליבו במאוחר, נתונים אילו, ולאחר החלטת הממשלה על איסור דיג מצא לנכון לחשוב על כל הנושא מחדש. למדענים במשרד החקלאות, לדייגים כמו מנחם לב מעין גב ויו"ר דייגי טבריה, יעקוב פדידה, ואנוכי, יש חלק מכריע בהתעוררות למחשבה המחודשת הזו. אנחנו היינו אילו שנלחמנו בסבלנות ובעקשנות כדי להפנות את תשומת ליבם של אנשי משרד החקלאות לכך שההחלטה על איסור דיג רק תזיק ולא תועיל.
או אז, אותו שר חקלאות שהביא המלצה לממשלה על איסור דיג היה זה שהקים ועדה מיוחדת בראשותם של המדענים הראשיים של משרדו והמשרד להגנת
השיקולים וההחלטות של הוועדה הזו היו מקצועיים. חלק מאותם מדענים שבשנת 2008 המליצו על
הפסקת דיג כללית היו חברים בוועדה הזו. הוועדה הזו המליצה לבטל את איסור הדיג הכללי ולצמצם אותו לארבעה חודשים בלבד וגם זה בוטל בפועל לאחר שהבטיחה הוכרזה כשמורת טבע עם פיקוח צמוד ורצוף.
בפני הוועדה הזו הופיעו ארבעה עדים ותמר זוהרי הייתה אחת מהם, אבל לא הצליחה לשכנע את חברי הוועדה בצדקת המלצתה על איסור דיג גורף. ההצעה של זוהרי, לו הייתה מיושמת הייתה גורמת רק נזק. במקום להאשים את כל העולם ואשתו בפוליטיזציה או פרסוניפיקציה של ניהול משק הדיג בכנרת מוטלת על זוהרי החובה המיידית לחדש המחקרים על מקורות המזון של דגי הכנרת ולבצע ניטור צפוף של אוכלוסיות הדגים בכנרת.
היה זה יו"ר רשות המים שאישר לפני כשלוש שנים תקציב שלמעלה מחצי מיליון אירו לרכישת מערכת ניטור דגים חדשה ומשוכללת. המערכת נרכשה כבר לפני שנה וחצי אבל עד היום עוד לא הוציאה נתונים כנדרש.