מהפכה ירוקה 3.0: תמר ויסמן עולה לרשת
מגיל צעיר היא יודעת שאסור לבזבז מזון. כשהתבגרה הקימה כלים אינטרנטיים שיעזרו לילדים שלנו לשמור על הסביבה. האנשים הירוקים

באופן פורמלי נכנסתי לתחום הסביבתי בשנת 2007 עם הקמת ארגון לחינוך סביבתי בשם "סביבה ישראל", יחד עם בעלי כרמי, הרצון לראות כיצד נוכל ללמוד מהחוויות, מהידע ומהאתגרים של אחרים, גם מחוץ לישראל, וכיצד נוכל לשתף אותם בחוויות, בידע ובאתגרים שלנו, עמד בראש סולם העדיפויות שלי.
ברמה הבסיסית ביותר, הגנה על הסביבה משמעה שמירה על המשאבים העולמיים עבור כל תושבי כדור-הארץ ועבור הדורות הבאים בישראל, בארצות הברית, באפריקה או בסין. שמירה על איכות הסביבה הינה ביסודה אזרחות גלובלית - הדאגה לא רק לבית שלי, לעירי או למדינתי, אלא גם לכל התושבים האחרים בעולם. אסור לנו לחשוב רק אם המזון שלנו בטוח לאכילה, אך גם מאין הגיע, מי ייצר אותו ובאילו תנאים, וכיצד משפיעים תהליכי הייצור, האריזה והמשלוח על המערכות האקולוגיות השונות?
מתקבל על הדעת לחשוב שנעבוד כולנו, בכל קצוות התבל, כדי לקדם אזרחות גלובלית. כיום קיים האינטרנט, כלי להשגת מטרה זו, דבר שלא היה לאף דור קודם. עם רקע בעיתונאות
מחשבון פשוט זה הצליח הרבה מעבר לציפיות ההתחלתיות שלנו. מאחר והיתה אליו גישה אינטרנטית מכל רחבי העולם, ראינו התעניינות מבית-ספר למדעים באריזונה, ומתושבים באוסטרליה, בהודו ובארצות נוספות בעולם. באותה המידה, ברגע שהתלמידים שלנו הבינו את השפעת אורח-החיים שלהם על העולם, הם החלו להתעניין בשינויים שביכולתם לבצע כדי להיות אחראים יותר לסביבתם.
בשנת 2009 זכינו במענק וקיבלנו ייעוץ מטעם מו"פ מייקרוסופט ישראל, אשר נתנו לי את האפשרות לעזוב את המשרה הקודמת שלי בתחום ההיי-טק, כדי לקדם את פיתוח ה- Eco Campus של סביבה ישראל, מצע בית-ספרי דו-לשוני ורשת חברתית בה שוכנת הקשר האקולוגי. התכנית הראשונית אשר התפתחה לרשת הסביבתית הבינלאומית הגדולה ביותר של בתי-ספר יהודיים בעולם - החל מקיבוצים, מערים ומפרברים בישראל, בדרום אפריקה ובארצות הברית. Eco Campus היא אתר חווייתי ומוביל בתחומו, עם גרפיקה חדשנית, ובעל תוכן ייחודי בגישתו לחינוך סביבתי. אנו גאים להיות האתר החינוכי הישראלי היחיד אשר זכה באות של ה- US TRUSTe Child Safety Seal.
עמיתים בתחום הסביבתי סיפרו לי כי הם מאמינים שטכנולוגיה מקוונת תורמת אך מעט לתנועה הסביבתית. הם טוענים כי השעות שבהן מבלים ילדים מול המחשב, כשהם עסוקים בשיחות וירטואליות עם חברים וירטואליים ומשחקים במשחקים וירטואליים אינן יותר מאשר "פסק-זמן", פעילות חסרת-ערך לשעות הפנאי.
ובכל זאת, בעידן של Web 3.0, כאשר קיימת חפיפה בין פעילויות מקוונות לבין פעילויות אמיתיות, האינטרנט הופך לחלק בלתי נפרד מחייהם של בנינו הצעירים. פעילים חברתיים חייבים ללמוד כיצד לרתום את האינטרנט כדי להעסיק את הצעירים ולעודד אותם ליצור שינוי חברתי. אם לא נזמן הזדמנויות מקוונות לבנייה ולפעילויות קהילתיות חיוביות, אנו מבזבזים שעת-כושר מצוינת שבה ניתן להגיע לאותם צעירים בטווח הנוחות שלהם.
אני מאמינה שהאתגר הסביבתי הגדול ביותר העומד בפנינו כיום הוא הצרכנות - קניה או שימוש במוצרים רבים יותר ממה שבאמת דרוש לנו. העולם המסחרי הבין מזה זמן רב כי יוכל להשפיע ישירות על מעשיהם של אנשים באמצעות פעילויות מקוונות. לרוב המוצרים הנמכרים כיום, החל מחפיסות שוקולד וכלה במכוניות, קיימת קבוצת פייסבוק, ואף מיני-אתר עם משחקים ותחרויות, כשהכל מכוון להשפיע עלינו לרכוש דברים שאיננו צריכים.
צרכנות-יתר יוצרת פסולת וזיהום בכמות אדירה, המאיימת על בריאותנו והמרוקנת את המשאבים הטבעיים שלנו. חובה עלינו ללמד את הדור הצעיר להבין ולנתח בביקורתיות את המסרים הצרכניים אליהם הם נחשפים ללא-הרף באינטרנט. יותר מכך, עלינו למנף את מתנת-האינטרנט כדי להעסיק את הצעירים באמצעות אלטרנטיבות בריאות ומהנות, המעודדות אותם ללמוד על נושאים גלובליים ולהפוך לאזרחים עולמיים פעילים.
דעה זו זכתה למשנה-תוקף בביקורי האחרון בארצות הברית כנציגה הישראלית היחידה בתכנית מנהיגות בינלאומית של מחלקת המדינה של ארצות הברית (IVLP) על אוריינות של אמצעי-התקשורת: השימוש בטכנולוגיה של המדיה החדשה כדי להביא לתמורות בחברה האזרחית. חלק מהמשתתפים, ממדינות בעלות טכנולוגיה המפגרת הרבה אחרי ישראל, עובדים עם ממשלותיהם כדי לפתח תכניות-לימודים באוריינות של אמצעי-התקשורת. אשמח מאוד לקדם את המחקר בתחום זה, במיוחד את השילוב של אוריינות של אמצעי-התקשורת, חינוך סביבתי ולימוד מקוון משותף, בכדי לחזק את האזרחות הגלובלית.
מסיבה זו אני מאוד מתרגשת לקראת השתתפותי בפסגת ROI הקרובה בירושלים, שם תהיה לי ההזדמנות לשתף את הפעילים החברתיים האחרים ואת היזמי-המדיה החדשים מכל רחבי העולם ברעיונותיי. את חלקם אני מכירה מזה מספר שנים כחברים וירטואליים, אך עדיין לא נפגשנו אישית. מאחר וקהיליית ROI כוללת אנשים ממספר כה רב של מדינות, אני מקוה לגייס שותפים לעבודתי בהרחבת ה-Eco Campus, בכדי לפתח משחקים וכלים חדשים, לכלול שפות רבות יותר ולהביא את התכנית שלנו לבתי-ספר נוספים רבים ברחבי העולם.
להיות אזרחית גלובלית פעילה זו אחריות. משמעות הדבר היא לחיות מתוך מודעות להשפעתם של המעשים שלנו, אך מצד שני, גם לחוות חוויות מדהימות!
רוצים גם להשתתף במדור ולספר לנו על אורח החיים הירוק שלכם? פנו אלינו - yarok@nrg.co.il