אקטיביזם חוצה גבולות של ירמי בן-שלום

הוגה, מתכנן ומנהל פרויקטים סביבתיים. כך אפשר גם לקום, להפגין ולעשות שינוי וגם להיות מומחה ירוק. האנשים הירוקים

ירמי בן-שלום | 28/6/2011 13:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כאיש סביבה, שנים רבות התלבטתי כיצד עדיף לפעול – לאתגר את המערכת מבחוץ, או להשפיע מבפנים. מחד, כפעיל סביבתי, הפגנתי נגד כביש חוצה ישראל, לקחתי חלק בביטול תוכנית ספדיה לבניה במערב ירושלים, השתתפתי בתכנון פארק עמק הצבאים בירושלים, ריכזתי קורסים במכללה החברתית כלכלית ועוד. מאידך, עבדתי כיועץ לתכנון ופיתוח בר-קיימא עם המשרד להגנת הסביבה, משרד החוץ, ומשרד הבינוי והשיכון – לב ליבו של הממסד בו נלחמתי בכובעי האחר.

בן שלום. מחזיר את האחריות לשינוי סביבתי
בן שלום. מחזיר את האחריות לשינוי סביבתי 
לפני כשלוש שנים, עם גיבוש ייעודי כיזם לפיתוח בר קיימא, נפתרה דילמה זו. בתפקידי העצמאי כיזם, אימצתי גישה שונה לנושאי סביבה, חברה וכלכלה. באופן מסורתי, ארגוני סביבה העוסקים בפיתוח בר קיימא מתמקדים בהשגת שינוי של מרכיבי מערכת, כגון: חוקים, נורמות חברתיות, ידע ופתרונות טכנולוגיים.

כיזם סביבתי, לעומת זאת, נקודת המוצא שלי שונה. אני מחזיר אלי את האחריות לשינוי סביבתי ויוזם מבנים ומנגנונים חדשים לפיתוח בר קיימא. בדומה ליזמים המשנים את פני עולם העסקים, אני פועל כממציא שינוי חברתי, לוכד הזדמנויות הנעלמים מאחרים, וחושף פתרונות מקוריים לבעיות סביבתיות ליישום בקנה מידה רחב.

עתה אין שני צדדים למתרס – מפגין או מומחה לפיתוח בר קיימא. אני הוגה, מתכנן ומנהל פרויקטים, היוצרים נישות התארגנות והתערבות סביבתית, חברתית וכלכלית, במקומות שאני מזהה כחשובים ביותר.
חולקים אתגרים

מעורבותי בפרויקט הסינגור של ידידי כדור הארץ היא דוגמה בולטת לכך. במסגרת הפרויקט, נפגשים פעילים מקהילות שונות בארץ המודאגים מבעיות הקשורות למאגרי המים בסביבתם, ופועלים לשינוי משותף עם שכניהם מעבר לגבול – בצד הפלסטיני או הירדני. באופן זה, אנו מגיעים לפתרונות יעילים יותר, מהם כל הצדדים מרוויחים.

כמשתתף בפרויקט זה, נפגשתי עם פעילים כמותי - חברי קהילה ירדנים, פלסטינים וישראלים. יחדיו נפגשנו עם חברי כנסת ישראלים וחברי פרלמנט ירדנים והשתתפנו בדיונים בוועדות כנסת ישראל; התארחתי בפארק האקולוגי של ידידי כדור הארץ בירדן ובשטחי הרשות הפלסטינית. בזכות מפגשים אלו הבנתי כי בנושאי סביבה אנו הישראלים, יחד עם הירדנים והפלסטינים, חולקים אותם אתגרים, הזדמנויות וחששות. הבנתי, שאני לא רק ישראלי – אלא גם תושב בקעת הירדן, אותה אני חולק עם שכניי. הבנתי כי ניתן, ואף רצוי, לחצות את הגבול. הבנתי כי אני יכול ליזום את השינוי הבא לקיימות אזורית.

משם, הדרך למיזם הבא שלי היתה קצרה. יחד עם חבריי מידידי כדור הארץ, אני מקדם פרויקט מסחר בפליטות פחמן ככלי כלכלי לייעור 1,600 דונם בירדן. הייעור מתבצע כחלק מהקמת פארק

אקולוגי באזור גשר השיח חוסיין. האימפקט הצפוי כולל נטיעת עצי פרי כמקור הכנסה קהילתי, מניעת תהליכי מדבור, יצירת מוקד פנאי ותיירות אקולוגית, שיתוף פעולה ישראלי-ירדני-פלסטיני והדגמה של שילוב מימון פרטי (סחר בפליטות) וסיוע חוץ. במיזם זה, אני מביא את חזון שיתוף הפעולה הסביבתי לידי מימוש, באופן העוקף את הסתירה המובנית כביכול בין האידיאולוגיה הסביבתית לממסד.

את הניסיון שלי מפרויקט הסינגור, אני מביא גם לפעילותי כחבר בוועדת איכות סביבה של המועצה האזורית עמק המעיינות, שם אני מקדם סדרת מפגשים יחד עם הקהילות הפלסטיניות והקהילות הירדניות בנושאי משאבים משותפים ופעילות משותפת. יתרה מכך, אני בעיצומו של תהליך גיבוש מערך פרויקטים חדשים שמהותם המרת מנגנונים, שינוי מדיניות, והפצת פתרונות מקוריים לחיזוק
יכולת הפרט לקבוע דינמיקה סביבתית, חברתית וכללית לשגשוג ודו קיום ברובד הגלובאלי.

בדרכים אלו, אני מגשים את מה שכל אחד ואחת מאיתנו יכול בעצם – לקום ולעשות שינוי. כי כולנו, בעצם, רוצים לחיות בסביבה נקייה מזיהומים במקורות המים שלנו, ולנהל אורח חיים בר קיימא ביחד עם כל שכנינו - בארץ ומעבר לגבול.

רוצים גם להשתתף במדור ולספר לנו על אורח החיים הירוק שלכם? פנו אלינו - yarok@nrg.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

האנשים הירוקים

צילום: SXC

הם בחרו באורח חיים ידידותי לסביבה. הם מפגינים, יוצאים לפעולה ושומרים על כדור הארץ. קבלו הצצה לעולם הירוק שלהם

לכל הכתבות של האנשים הירוקים

עוד ב''האנשים הירוקים''

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->