חוצה קווים: האפליקציה שתעודד נסיעה באוטובוס

אם הממשלה לא דואגת לשפר את מערך האוטובוסים, אולי יש מישהו שיעשה זאת במקומה. בקרוב תשיק קז'ואל מובייל אפליקציה "להפחתת החשש מהתחבורה הציבורית". iBus תאפשר לנוסעים לתכנן מסלול נסיעה בהתאם לעיכובים, לפקקים ולחילופי קווים

אלכס דורון | 20/6/2011 16:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הכל החל, כמו תמיד, במקרה. בקיץ שעבר, עם תחילת החופש הגדול, יצא רפי טון (41) עם שני ילדיו מביתם ביקנעם לבקר את הסבא והסבתא בתל-אביב. הוחלט לספק לקטנים חוויה שאיננה מוכרת להם: נסיעה באוטובוס כולל סיבוב בעיר הגדולה בתחבורה הציבוריים.

"עד מהרה נחשפה הבעיה במלוא עוצמתה", סיפר טון. "עמדנו בתחנה והמתנו עד בוש, כמו שאומרים. הילדים החלו לנדנד: אוף, מתי כבר יגיע, מתי ניסע, כמה זמן", הוא מחייך. "השאלות המוצדקות שלהם הבהירו שקיימת בעיה: מדוע כמשתמש באפליקציות GPS בסמארטפון אני יכול לתכנן לעצמי את מסלול הנסיעה הרצוי לי כנהג במכונית הפרטית - אבל אין לי כלי דומה כנוסע בתחבורה הציבורית?".
צילום: אלי דסה
טון. כלי שמאפשר תכנון נסיעה באוטובוס צילום: אלי דסה

כך נולד הרעיון להקמת הסטארט-אפ קז'ואל מובייל (Casual mobile). אם אפליקציות הניווט מיועדות לנוסעים ברכב פרטי, אפליקציית איי-באס (iBus) שפיתחה החברה מיועדת דווקא לנוסעים בתחבורה הציבורית. הרעיון הבסיסי פשוט: לאפשר לנוסע למצוא את הנתיב האופטימלי והמהיר ביותר להגעה מהנקודה שבה נמצא אל היעד המבוקש באמצעות תחבורה ציבורית בלבד. המסלול נקבע גם בהתאם להחלפת קווים וללוחות הזמנים, והאפליקציה מגיבה גם לשינויים במצב התנועה, כמו פקקים או תאונות.

אמנם קיים כיום שפע של שירותי מידע אינטרנטיים על התחבורה הציבורית, כמו, Busline.co.il פרויקט "כל-קו" ו-bus.gov.il - שמשרד התחבורה מתגאה בו - שלא לדבר על המודיעין הטלפוני שמפעילות אגד, דן, מטרופולין, קווים ורכבת ישראל. אך כולם, כך או אחרת, אינם מספקים את המידע המלא הנדרש לנוסע.

הם מציעים לוחות זמנים ותעריפי נסיעה, אבל לא עונים על שאלות פשוטות אך חשובות: מתי בדיוק יגיע האוטובוס שלי לתחנה שבה אני ממתין ברגע זה? היכן ולמה הוא מתעכב לאורך מסלול נסיעתו? האם הוא מלא בנוסעים וספק שיעצור? באילו חלופות מהירות אפשר להסתייע מיידית כדי לא "להתייבש" בתחנה ולאבד זמן יקר בדרך לעבודה,

ללימודים, לבילוי או הביתה?

איי-באס מבקשת לתת מענה למשתמשים גם בנושא זה. הם יקבלו את המידע, כמו נהג המפעיל GPS ברכבו, על צג הסמארטפון. האפליקציה תעדכן את מסלול הנסיעה המומלץ ממקום למקום ותפרט מתי ואיפה יש להחליף קווים ולעבור מחברת אוטובוס אחת לאחרת, באיזו תחנת ביניים יש לרדת, מהו ה"קונקשן" היעיל ביותר, מהו המרחק הקצר ביותר (בעשרות מטרים) שנדרש להליכה ברגל עד לתחנה ועוד. "זה כלי שמאפשר לראשונה לתכנן נסיעות בתחבורה ציבורית כמו ברכב", מדגיש טון.

חוכמת ההמונים

"נניח שישראל ישראלי רוצה לצאת ב-17:00 אחר הצהריים מרחוב צאלים ביקנעם ולהגיע ב-19:00 לרחוב ה' באייר בתל אביב מבלי לבזבז זמן לריק", מדגים טון את פעילות האפליקציה. "כיום עליו להשתמש בשירותי אוטובוסים של 3 חברות - אומני אקספרס הפנים-עירונית ביקנעם, אגד לנסיעה עד תל-אביב ודן לנסיעה בתוך תל אביב. אין שירות מודיעין שיספק לו את המידע הנדרש באופן מרוכז ואחוד, זאת בניגוד לנהג רכב פרטי שמבקש מסלול מנקודת מוצא לנקודת יעד בשירותי מפה במחשב או פשוט מפעיל GPS. שום מודיעין שמופעל בידי מוקדנית לא יספק לישראלי מידע על המיקום המדויק של האוטובוס שלא הגיע במועד המופיע בלו"ז, או על חלופה לקו מסוים, אם קיימת כזאת. השירות שנציע למשתמש יהווה פתרון לכך".

האלגוריתם שמספק את המידע המפורט על מסלולי התחבורה הציבורית נבחן כעת בפיילוט של כמה עשרות משתמשי סמארטפונים בצפון הארץ. מקור המידע העיקרי על הקווים ועל מצב התנועה יהיה המשתמשים עצמם, באמצעות מה שמכונה "חוכמת ההמונים" או "מיקור ההמונים" (Crowdsourcing).

אם זה מזכיר לכם טכנולוגיה שכבר פועלת בהצלחה, אתם צודקים. חברת וויז (Waze) מפעילה אפליקציית ניווט פופולרית, שמייצרת למשתמש את המסלול הטוב ביותר בהתחשב במצב התנועה הנוכחי. השירות אוסף נתונים על המיקום ועל מהירות שבה נוהגים נהגים נוספים על הכביש שמפעילים באותו הרגע את היישום, וכך הוא מאתר את מיקום פקק התנועה. המפות באפליקציה אף מבוססות כרגע על פלטפורמות הפיתוח של וויז וכן על גוגל מפות.

"אנחנו שואפים להיות וויז לתחבורה ציבורית - ויותר מזה", אומר טון. "מנגנון הניווט שלנו מורכב יותר, כי בעוד הוויז מניח שאתה ממשיך באותו הרכב, השירות שלנו מביא בחשבון שאתה מחליף בין קווים שונים, שיש התניות ב'קונקשן', או שאם מקטע אחד מתעכב משתנה הנתיב לחלוטין".

המערכת תצליב מידע ממקורות שונים ותעבד את פרטי הדיווח כדי להציגם למשתמשים על מפת מסלול עדכנית. ככל שיותר משתמשים יפעילו את האפליקציה, כך המידע שיתקבל יהיה מדויק יותר. "ההנחה היא שאדם אחד לא יכול ליצור תמונה כללית המשקפת את מצב התנועה בכבישים", מסביר טון. "אבל צבר נתונים שוטף של 1,000 אנשים מהימן הרבה יותר. מצב התנועה בכבישים, מיקום, מהירות התנועה שבה נוסעים, האטה והאטה של הרכב - כל אלה מאפשרים להסיק מסקנות. המערכת שמנתחת את הנתונים הללו מספקת בסופו של דבר את תמונת המצב הטובה ביותר לגבי הנעשה לאורך נתיב נסיעה מוגדר".

אך כיצד תדעו באיזה קו בדיוק המשתמש נוסע?
"אנחנו נשקלל את הקווים שיש באזור עם כיוון הנסיעה והמיקום. המשתמשים גם יוכלו לעשות צ'ק אין בזמן הנסיעה (לדווח באפליקציה באיזה קו הם נוסעים כרגע )".

בכל מקרה, טון מבטיח שמיקור המונים הוא רק ההתחלה. "אנחנו מתכוונים לדבר עם אגד ודן ולהתחבר גם אליהם, להתקין את האפליקציה באוטובוסים עצמם". עם זאת, הוא מודה כי חברות האוטובוסים עדיין מאחור בכל הנוגע לנושאים טכנולוגיים כאלה. "יש להם את המידע ואנחנו רוצים לחשוף אותו", הוא אומר. "קיימנו גם דיאלוג עם משרד התחבורה. אנחנו רוצים שזה יהפוך להיות פרויקט לאומי."

תרומה סביבתית

טון כיהן עד לפני שנתיים כמנכ"ל ניו אקט (NewAct) שסיפקה שירות גיבוי לטלפונים סלולריים ונמכרה לאמדוקס. במקביל לאפליקציית איי-באס, חברת הסטארט-אפ שלו מעורבת כעת במיזם נוסף המיועד לעולם השיווק. היא מעסיקה 6 עובדים, ממוקמת ביקנעם, ועד כה הושקע בה הון עצמי ראשוני בלבד (עד כה 600 אלף שקל).  "יש פער בין ההתעניינות הציבורית בפרויקט הזה לבין הנכונות של גופי השקעה להשקיע בו", הוא מודה.

בינתיים האפליקציה בשלבי פיתוח מתקדמים, ובחברה מבטיחים כי היא תושק כבר בתקופה הקרובה עבור האייפון וכן עבור טלפונים ניידים עם מערכת ההפעלה אנדרואיד. כרגע היא מיועדת רק לאוטובוסים, וצירוף הרכבות יתבצע בהמשך. כמו כן, בשלב הראשון היא תפעל באזור יקנעם והסביבה, בשלב השני בחיפה ואחר כך בשאר הארץ.

האפליקציה תהיה חינמית בישראל, וההכנסות יהיו משימוש באפליקציה בחו"ל: גם במדינות אירופה תוכל המערכת לעדכן את המשתמש כיצד להגיע ממקום למקום באמצעות תחבורה ציבורית, כולל לוחות זמנים ועדכונים בזמן אמת. רשויות התחבורה הציבורית בפריז ובאמסטרדם מעוניינות ברעיון כדי לסייע לתיירים מזדמנים ולאנשי עסקים ולהקל עליהם בהתמצאותם בשירותי התחבורה המקומיים.

אבל לפי טון, הרעיון כאן הוא לא רק ההכנסה הכספית, אלא גם האידיאולוגיה. "אחת הבעיות המרכזיות בתחבורה הציבורית בארץ היא היעדר מידע מדויק או אמין לנוסע", הוא אומר. "באמצעות האפליקציה שבנינו ניתן יהיה גם לשפר את ביצועי חברות האוטובוסים כנותנות שירות חיוני. היא תעודד יותר אנשים להשתמש בתחבורה הציבורית ולוותר על הרכב הפרטי שלהם. היום אתה צריך לנחש מתי לצאת מהבית כדי להגיע ליעד, ולעתים קרובות הנוסעים לוקחים לעצמם מרווח ביטחון גדול, שמגיע לפרק זמן ממושך כשמדובר במרחק נסיעה של כמה עשרות ק"מ בלבד".

טון צופה שהתרומה תהיה אף לסביבה, "כיוון שאנשים לא יחששו יותר להשתמש בתחבורה הציבורית, בעוד כיום הם מעדיפים את הרכב הפרטי - בין היתר משום שאינם בטוחים שיגיעו בזמן ליעד ואינם מעריכים נכונה את פרק הזמן שימתינו בתחנה. אני רואה באיי-באס כלי להפחתת אותם חששות."

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->