הפתרון להיעלמות הדבורים: הצמחייה העירונית
מחקר חדש קובע כי מוטב לאוכלוסיית הדבורים לגור בעיר. מגוון הצמחייה ישפר את סיכויי ההישרדות שלהם, שנפגעו בשנים האחרונות

ממשלת בריטניה השקיעה מיליונים בחקירת התעלומה. על פי חוקרים מאוניברסיטת בריסטול, יכול להיות שהפתרון טמון דווקא בקרב תושבי הערים. עורכת המחקר, האקולוגית פרופ' ג'יין מאמוט, סבורה כי בערים הדבורים פוגשות מגוון תזונתי רב יותר של אבקה וצוף, יותר ממה שהן עלולות למצוא מחוץ לערים.
לדבריה, הגנים בערים פורחים בכל השנה, זאת לעומת אזורים כפריים בהם מוקפות הדבורים בסוג אחד של יבול, ולמשך תקופה קצרה. "תחושת הבטן שלי אומרת שמדובר במקור אמין יותר של מזון עבור הדבורים", היא אומרת. "הגננים מעדיפים צמחייה הפורחת מוקדם ונובלת מאוחר", הוסיפה.
ב-20 השנים האחרונות חלה ירידה דרמטית של 50% במספר הדבורים בבריטניה. מאמוט מקווה שבאמצעות המחקר שלה, תושבי הערים יעשו מאמץ עבור הדבורים וישתלו פרחים שיהיו מזמינים וידידותיים עבורן.
חיסולן של מושבות וכוורות רבות גרמה במקומות שונים בעולם לפיחות משמעותי ביבולי הדבש, בשיעור של 70% לפחות מהממוצע. מגדלי דבורים מסחריים מארצות הברית, בין השאר מקליפורניה, פלורידה, טקסס ואוקלהומה, סבלו בשנים האחרונות מהתמוטטות של 50% לפחות אחוז במספר הכוורות. גם בארצות מרכז ודרום אמריקה ובמדינות אירופה כמו גרמניה, שוויץ, איטליה, פולין, ספרד ופורטוגל דיווחו כוורנים על כוורות רבות מספור שנמצאו ריקות. גם בישראל נמדדה ירידה משמעותית בהיקף אוכלוסיית הדבורים.
למרות המשאבים הרבים שהוקצו לכך, המומחים בעולם אינם מצליחים להסביר את התופעה או לעצור את ההידרדרות. לתופעה נקשרו הסברים ותיאוריות שונות, למשל השפעת הקרינה הסלולארית, שנטען שהיא משבשת את כושר הניווט של הדבורים. הסברים נוספים שניתנו הם קרינה
העלמות הדבורים מאיימת אמנם על תעשיית הדבש, אך מעבר לכך הדבורים הן האחראיות העיקריות לרביית והפריית מרבית הצמחים ברחבי העולם. המומחים צופים כי אם התופעה תימשך, היא תביא לשינויים בלתי הפיכים שיזיקו לחקלאות, לכלכלה ולאספקת המזון העולמית.
בעקבות הירידה הדרסטית בגידול דבורים משרד החקלאות האמריקאי הקציב 20 מיליון דולר בשנה למחקר, בניסיון למצוא את הפתרון שיציל את ענף הדבורים ואת תעשיית החקלאות התלויה בהן. בבריטניה, הקציבה הממשלה 10 מיליון ליש"ט (כ-16 מיליון דולר), למחקר ייעודי במחלות דבורים ובקריסת הכוורות. המחקר של אוניברסיטת בריסטול צפוי להמשיך ולחקור את התופעה המדאיגה.