אחרי 2,000 שנה: הגלעין מהמרד הגדול הפך לעץ

גלעין של עץ תמר נדיר, שהושלך ארצה בידי אחד הלוחמים ברומאים ונמצא במצדה, נשתל אחרי כמעט 2,000 שנה בקיבוץ קטורה. החוקרים מעריכים: העץ הייחודי ישמש מקור לתרופות

אלכס דורון | 25/11/2011 10:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
באזור הערבה ישנם עצי תמר רבים, אולם אחד מהם עורר בימים האחרונים תשומת לב רבה. בקיבוץ קטורה ניטע עץ מזן נדיר מאוד שהונבט מגלעין שהתגלה במצדה לפני כמה שנים. במחקר מקיף התברר כי הגלעין הוא שריד מתקופת המרד הגדול ברומאים, כלומר בן 1,900 שנים.

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

 העץ, שגדל עד כה בעציץ במשך כשבע שנים, הגיע לגובה של 2.5 מטרים. לפי ממצאי המחקר, מדובר בגלעין של תמר ששימש מזון ללוחמיו הקנאים של אלעזר בן-יאיר, שהתבצרו בתקופת המרד במצדה, ועל פי המיתוס הידוע, התאבדו באופן קולקטיבי כדי לא ליפול בשבי הרומאים. תמרים, כך מתברר, היו חלק מרכזי בתפריט שלהם.

צילום: יהודה בן יתח
נוטעים את עץ התמר בקיבוץ קטורה צילום: יהודה בן יתח

בחפירות הארכיאולוגיות שנערכו בארמון הורדוס במצדה עוד ב-1960 נמצאו כמה גלעיני תמרים. יגאל ידין ז"ל, שניהל חפירות ארכיאולוגיות באתר, מסר את הממצאים לעמיתו, פרופ' מרדכי כסלו, ראש המעבדה לבוטניקה ארכיאולוגית באוניברסיטת בראילן, כדי שימשיך לבדוק אותם. כסלו, שעבד עם החוקרת, ד"ר אורית שמחוני, קבע כי מדובר בגלעין רדום שהשתמרה בו חיוניות וחיות רבה. בנוסף לזה קבעו החוקרים כי מדובר בזן ייחודי שנעלם לחלוטין מנוף הארץ.

במחקר נוסף, שנערך במרוצת השנים באוניברסיטת ציריך, קבעו חוקרים באופן סופי כי מקורו של הגלעין הנדיר בתקופת המרד 73-66( לספירה). לאחר המחקר הזה מסרו כסלו ושמחוני את הגלעין הייחודי למנהלת המרכז לרפואה טבעית בבית החולים הדסה בירושלים, ד"ר שרה סלון. "קרה לנו מה שנראה ממש בלתי אפשרי", סיפר אתמול כסלו, "הייתה נביטה". לשתיל החדש הוענק מיד הכינוי "מתושלח", זאת

משום שגילו היה פי שניים מגילו של מתושלח המקראי. החוקרים ציינו שככל הידוע להם זהו הגלעין העתיק ביותר אי פעם שממנו התפתח נבט שהחזיק מעמד והפך לעץ.  

לאחר שסיימה לטפח אותו העבירה ד"ר סלון את השתיל הרך לידי ד"ר איליין סולויי, מומחית ממכון ערבה ללימודי סביבה בקיבוץ קטורה, כדי שתשלים את התהליך. החוקרים במכון ציינו כי מדובר בזן נדיר שנקרא "תמר מדבר יהודה" ואף מוזכר בתנ"ך ובקוראן. על הזן הזה נאמר בין היתר כי פירותיו מעוררי תשוקה ומשמשים למניעת מחלות שונות וכאבי שיניים.

כעת, כשהוא נטוע באדמת הערבה ובתנאי מדבר, נראה כי זן התמרים העתיק יחדש את ימיו כקדם. החוקרים מתכוונים לבחון בעתיד את האפשרות להשתמש בתכונותיו כמקור למזון ואף לתרופות. בטקס הנטיעה החגיגי בקיבוץ קטורה השתתפו גם הלורד נתן וולפסון מבריטניה ומרסי נתן, נשיאת ארגון נשות הדסה בארצות הברית.  

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים