דוח

"מאות מקרי הזנחה בקטינים לא טופלו"

מבקר המדינה איתר כשלים חמורים בשירותי הרווחה המטפלים במקרי התעללות והזנחה בקטינים ובקשישים וקבע כי פקידי הסעד קורסים

יובל גורן | 20/12/2011 16:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דוח מבקר המדינה שהתפרסם היום (ג') איתר כשלים חמורים באופן איתור הילדים והקשישים בסיכון ברשויות המקומיות והן ברשויות הרווחה, המשטרה, הבריאות והחינוך, זאת בין כתוצאה מכשלים בהעברת המידע שעלולים להוביל לפגיעה חמורה ואף למוות כתוצאה מהתעללות והזנחה.

"אין די בהקמת הוועדה המשרדית", כותב המבקר צילום ארכיון: עוזי דגני
הדוח, שבדק את התנהלות הרשויות המקומיות וטיפול המדינה במקרים של התעללות או הזנחה כלפי קטינים ובקשישים חסרי ישע, בחן את הטיפול בנושאים בשש עיריות וכן במשרדי הרווחה, הבריאות, החינוך, המשרד לאזרחים ותיקים ובמשטרה וכן בשישה בתי חולים, קופות חולים ותחנות לבריאות המשפחה.

מבדיקת המבקר נובע כי עומס כבד הוטל על כתפיהם של פקידי הסעד (עובדים סוציאלים) לחוק הנוער והקשישים, שנבע מכך שמשרד הרווחה לא קבע מספר מטופלים אופטימלי לכל משרה של פקיד סעד. עוד נמצא כי המלצות לתיקון הוראות שהתקבלו בעקבות מחדלים בביקורות קודומות לא יושמו.

בעוד שוועדה שבחנה את העומס על פקידי הסעד קבעה בעבר כי פקיד סעד לחוק הנוער יטפל בלא יותר מ-35 מקרים במקביל, בפועל מטפל כל אחד מהם בכ-100 עד 120 מקרים בממוצע. מבדיקת המבקר עלה כי בעיריות חולון ורמלה בהן בוצעה בדיקה בשנתיים האחרונות הוקצו 150 ו-100 מקרים של ילדים בסיכון לכל משרה אחת של פקיד סעד.
סחבת בין המשטרה למשרדי הרווחה

עוד מצא המבקר כי על אף שפקודת העיריות קובעת כי כל מועצה מקומית תבחר ועדה לקידום מעמד הילד שתבטיח את זכויות הקטינים ביישוב, ביישובים שנבדקו לא פעלה ועדה זו ולא תרמה להגנה על הקטינים. בעיריות חולון, רמלה וקריית מלאכי לא פורסמו אמצעים שיכולים לסייע במסירת מידע על חשד לפגיעה בקטינים או בקשישים.

המבקר מצא כשלים חמורים בהעברת המידע על חשד להתעללות בקטינים וקשישים בין הרשויות השונות, כך לדוגמא מידע הנוגע ל-20 קטינים מחולון, רמלה וקרית מלאכי שהיה בידי המשטרה לא הועבר לפקידי הסעד לחוק הנוער כנדרש בחוק.

17 מתוך 117 דיווחים שהמשטרה

שלחה בשנתיים האחרונות באותן ערים לא התקבלו כלל ודיווחים רבים הועברו לפקידי הסעד זמן רב לאחר שהמידע על חשד להתעללות בקטין או להזנחתו הגיעו למשטרה.

אם לא די בכך, המבקר מצא כי גם לאחר שהדיווחים התקבלו אצל פקידי הסעד, חלף זמן רב מהרגע בו פקידי הסעד ביקשו לבצע את חקירות הילדים לגבי התעללות או הזנחה, ועד לרגע בו קיבלו את דוחות החקירה שביצעו חוקרי הילדים. זאת לאור העומס האדיר המוטל על יחידת חקירות הילדים, אשר רשימות ההמתנה לחקירת חשד לפגיעה בקטינים עומדת מזה מספר שנים על חודשים ארוכים וכ-1,000 מקרים הממתינים לחקירה שטרם טופלו.

כשלים בהעברת המידע בין גורמי הטיפול

דוח המבקר מתייחס אף לאי יישומו של דוח הוועדה הבין משרדית לאיתור קטינים נפגעי התעללות והגנה עליהם, כפי שפורסם לראשונה ב-nrg מעריב לפני כשנה וחצי. המלצות הוועדה אשר בראשה עמד סמנכ"ל משרד הרווחה מוטי וינטר התמקדו בעיקר בכשלים בהעברת המידע בין רשויות הרווחה, המשטרה, הבריאות והחינוך, התקבלו עוד בפברואר 2010 ואף אומצו על ידי ועדת השרים לענייניי רווחה באפריל באותה שנה.

"כשלים בהעברת מידע בין רשויות הרווחה, המשטרה, הבריאות והחינוך" צילום: פלאש 90
 
אולם, המבקר מצא כי למרות הזמן הרב שחלף מאז, המלצות הוועדה, שהיו עשויות להביא לאיתור ילדים הנמצאים בסיכון ממשי לחייהם, טרם יושמו.

"אין די בהקמת הוועדה המשרדית", כותב המבקר. "הטיפול בהגנה על קטינים ועל זקנים חסרי ישע מחייב איחוד כוחות והעברת מידע בין כל גורמי הטיפול ברשויות המקומיות ובין גורמי האיתור והטיפול במערך החינוך, במערך הרווחה, במערך הבריאות ובמשטרת ישראל".

"מן הראוי שגורמים אלה יישמו לאלתר את ההמלצות שהתקבלו בוועדה הבין-משרדית בדבר השיתוף במידע בין נותני השירותים השונים", הוסיף.

אין פיקוח מספק על טיפול בזקנים

הבדיקה שביצע המבקר בשישה בתי חולים לגבי דיווחים שעליהם להעביר לרשויות הרווחה בעקבות חשד להתעללות או הזנחה עולה כי למעלה משליש מתוך כ-2,000 הדיווחים על קטינים וזקנים שלכאורה נפגעו, לא התקבלו במחלקות הרווחה בערים השונות, וייתכן שהם לא זכו להגנה ולטיפול שאולי נזקקו להם. כ-220 דיווחים התקבלו ברשויות הרווחה זמן רב לאחר שהתקבלו במערכת הבריאות.

עוד עלה כי בנוגע לרווחת הזקנים, אין פיקוח מספק של עובדים סוציאלים. מתוך 6,140 מקבלי גמלת סיעוד בפיקוח מחולון, מקריית מלאכי ומרמלה, בוצעו, על פי הערכה, רק כ-30% מביקורי הבית הנדרשים ברמלה ורק 17% בחולון.

במועד הביקורת שהו במעונות כ-80 זקנים מחולון, מקריית מלאכי ומרמלה. נמצא כי העובדים הסוציאלים של שרותי הרווחה לא קיימו כל פיקוח על הטיפול בזקנים האלה.

עוד עולה כי קופות החולים ובתי החולים דיווחו בתקופת הבדיקה לפקידי הסעד, המטפלים בזקנים בעיריות אור יהודה, בת ים, חולון, קריית מלאכי ורמלה, על 76 זקנים שלכאורה נפגעו. נמצא כי 31 מהדיווחים לא היו מוכרים בשרותי הרווחה.

המועצה לשלום הילד: הדוח חושף חוסר אונים מוחלט

ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, אמר בתגובה לממצאים, כי "מדובר בדוח מזעזע שחייב לגרום לרעידת אדמה, לא פחות. מסתבר כי הילדים בסיכון גבוה בישראל מוכים פעמיים: פעם אחת על ידי מי שמתעלל בהם ופעם שנייה על ידי מי שמתעלם מהם"
 

"קורסים תחת העומס הרב". עובדות סוציאליות צילום: יהודה לחיאני
"דוח מבקר המדינה חושף כשלים חמורים וחוסר אונים מוחלט", מדגיש קדמן, "זהו כתב אשמה חריף שמעיד שאין הגנה על ילדים חסרי ישע: אין מודעות, אין הסברה, אין תקשורת בין ארגונית, אין הדרכה והכשרה, אין תקינה, אין מספיק עובדים, אין רישום מסודר, אין מעקב, אין שיתוף פעולה, אין טיפול ואין מגן ואין מושיע לילדים. אין מנוס מלומר את האמת, מדינת ישראל בוגדת בילדים הכי חסרי ישע שיש".

לדברי קדמן, "המערכת מתגלה במערומיה ויש בה יותר מידי עובדים זנוחים ומובסים שידיהם קשורות מאחורי הגב שאין להם כלים ומשאבים, והם לא יכולים להושיע ילדים זנוחים ומוכים".

"מסתבר גם כי חלוקת האחריות בין המדינה לרשויות המקומיות יוצרת כאוס - כשיש שני אחראים, אין אף אחראי", אומר קדמן. "אסור שהפעם, כפי שקרה בעבר, הדוח יישכח, ייגנז או יעלה אבק וראוי שיוקנו למבקר המדינה גם סמכויות של אכיפה וענישה שאם לא כן, יעברו שוב על הממצאים הנוראיים לסדר היום".

יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ זבולון אורלב, אמר בעקבות פרסום הדוח: "אני רואה בחומרה רבה את הרשלנות וחוסר המעש של שירותי הרווחה במניעת התעללות בילדים ובטיפול בילדים הנפגעים. מדובר בהפקרת ילדים להתעללות עד כדי סיכון חייהם. שר הרווחה חייב לפעול מיידית כדי ליישם את ההמלצות. הוועדה לזכויות הילד לא תעבור לסדר היום ותזמן דיון דחוף כדי להביא ליישום ההמלצות".

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "בשנים האחרונות עודכנו הנהלים לגבי הנחיות לעובדים סוציאליים המטפלים בקטינים וכי משרדי הממשלה השונים הגיעו להסכמה בנוגע ליצירת מסגרת חוקית שתאפשר שיתוף במידע בין אנשי המקצוע השונים המטפלים בילדים בסיכון ובמשפחותיהם". עוד נכתב כי "ההסכמה שהושגה הינה בגדר פריצת דרך משמעותית ביותר שתסייע לכל המערכות לתפקד בצורה טובה יותר וישדרגו בצורה ניכרת את כל תהליך קבלת הדיווחים, רישומם והעברתם לגורם המטפל במהירות האפשרית".

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, התייחס גם הוא לפירסום הדוח. "הדוח מאשש את טענות האיגוד כי אין הגנה על קטינים וחסרי ישע, אין תקינה, אין מספיק עובדים סוציאליים ופקידי סעד לטפל בהם, אין שיתוף פעולה בין כל המערכות ואת המחיר הכבד לכך משלמים הילדים, הזקנים וחסרי הישע". לדברי פרי, "מדינת ישראל מתנערת מאחריות ומפקירה את הנזקקים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים