החקיקה הפופוליסטית בכנסת חותרת תחת הישגי המשק
הגנה על זכויות העובדים אינה מחייבת פגיעה בזכויות היסוד הלגיטימיות של המעסיקים. מגמה זו עלולה להפוך את ישראל למדינה שיימאס לעשות בה עסקים והיא אף יכולה לבלום את קצב הצמיחה של המגזר העסקי, שהוא בית היוצר העיקרי למקומות עבודה
יש לנו כלכלה יציבה, שיעור אינפלציה נמוך, ריבית נמוכה, גירעון מסחרי קטן, תעשייה מפותחת והנתון שאולי בולט ביותר: התוצר המקומי לנפש, שהגיע ל-31 אלף דולר לאדם בשנה, נושק לתוצר של ארצות מערב אירופה המפותחות.
ואולם, דווקא הישגים אלה מציבים אתגר עצום, מכיוון שהחקיקה הפופוליסטית בכנסת חותרת תחת אותם הישגי מאקרו. ההחלטה לקבע את גיל הפרישה לנשים על 62 הינה בלתי אחראית; עוד נשלם עליה ביוקר והיא תוליד גל נוסף שיזעזע את המערכת הפנסיונית.
בדיוק כמו שיתוק תוכנית ויסקונסין, שהיתה מהחשובות ביותר בשילובם של מובטלים כרונים במעגל העבודה. ייתכן שבתוכנית ויסקונסין היו פגמים, אך לא כאלה שמצדיקים הריסה של אחד המהלכים החשובים ביותר בהרחבת השתתפות האוכלוסייה בכוח העבודה. יתרה מזאת, אתגר הפיכת החרדים לחלק מכוח העבודה רק בראשיתו.
עיוותים אלה יוצרים מצב של עוול חברתי וכלכלי בין אלה העובדים לבין אלה המתחנכים שלא לעבוד. מעבר לכך, אנו עדים למגמה פופוליסטית - שמקורה בהסתדרות העובדים הכללית ובמספר לא מועט של חברי כנסת - אשר מכוונת נגד המגזר העסקי. מגמה זו עלולה להפוך את ישראל למדינה שיימאס לעשות בה עסקים והוא אף יכולה לבלום את קצב הצמיחה של המגזר העסקי, שהוא בית היוצר העיקרי למקומות עבודה.
הגנה על זכויות העובדים אינה מחייבת פגיעה בזכויות היסוד הלגיטימיות של המעסיקים. על זכויות העובדים אכן יש להגן (ושכר המינימום בישראל, 4,100 שקל, עדיין עלוב), אך לא במחיר פגיעה בחופש הניהול העסקי. המגמות המתפתחות כיום מסוכנות למוטיבציה ליזום, לפתח ולעשות עסקים בישראל וטומנות בחובן סיכון של יצירת אבטלה ומחיקת הישגי הצמיחה והיציבות של המשק.
הכותב הוא נשיא איגוד לשכות המסחר
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה של תפוז אנשים-
