חג לאילנות: האדם לא יורד מהעץ
העצים מעשירים את הסביבה בחמצן, קולטים פחמן דו-חמצני וסופחים את הפיח. האדם מנצל את העץ ושוכח לפעמים לגמול לו בחזרה. לרגל ט"ו בשבט, טור מיוחד של שרת החקלאות, אורית נוקד
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
העץ מעניק לאדם את צלו, פרותיו וענפיו. הוא מהווה מרכיב מרכזי בנוף הסובב אותנו ומחבר אותנו לסביבה בה אנו חיים. לעצים תפקיד משמעותי ביותר ותרומה שאין לה תחליף לאיכות החיים של כולנו. העצים מעשירים את הסביבה בחמצן לנשימה, קולטים פחמן דו-חמצני, סופחים את הפיח, מצלים על המדרכה ומביאים את הטבע גם אל העיר.
אך קשר זה אינו יכול להישאר חד צדדי. ביחסים שבין האדם לטבע רק נתינה הדדית יוכלו לקיים קשר הכרחי זה. האדם למד לנצל את העץ לטובתו, אך לעיתים הוא גם פוגע בו שלא לצורך, במזיד או בשגגה. בחוסר תשומת לב, מתוך אינטרס כלכלי, או מכל סיבה אחרת. על מנת למנוע פגיעה זו כשאין בה כל תועלת ציבורית ולהגבילה כאשר יש לאזן את התועלת מול הנזק שנגרם לעצים עלינו לבסס את פעולות ההגנה על העצים על ידי קביעת נורמות התנהגות ברורות שיעוגנו בחקיקה.
לפני כחודש ימים חוקק בכנסת, תיקון לפקודת היערות המנדטורית משנת 1926. התיקון לפקודה הוגש על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר במטרה לקבוע כללים ונהלים ברורים בכל הנוגע להגנה על עצים, המותאמים למציאות במאה ה-21.
בחוק העדכני הוספנו הגדרה מדוייקת ומרחיבה של המונח "כריתה", על מנת שניתן יהיה להרשיע ביתר קלות עבריינים שעד כה ניסו להתחמק מעונש על ידי השארת גזע העץ בלבד; הגדרנו הגדרת מנגנון אחיד לקביעת ערך חלופי של עץ ומתן האפשרות לגביית היטלים ממי שמבקש לכרות עצים; ויצרנו הגדרה כוללת של המונח 'עץ מוגן', אשר תכלול בתוכה את כל העצים
אך חקיקה זו, מקיפה ומתקדמת ככל שתהיה, לא תביא לבדה לשינוי המיוחל. חינוך מגיל צעיר אשר מדגיש את חשיבות קיומם של העצים, תרומתם לחיינו, והערך שבשמירה עליהם הוא צעד הכרחי להעלאת המודעות ובסופו של דבר להשגת ההגנה המתבקשת על ערך חשוב זה.
חג ט"ו בשבט, כשאלפי ילדים יצאו אל השדות לנטוע עץ, מהווה הזדמנות להתחיל שינוי משמעותי זה. אם נצליח בנוסף לשתילת העצים לזרוע זרעים של נדיבות כלפי הסביבה והטבע, ובכלל זה העצים שחיים בנינו, נצא כולנו נשכרים.
הכתובת היא שרת החקלאות