הישרדות - גרסת הצמחים: התוכנית להצלת הצומח
בעוד הרפורמה בתכנון ובבנייה, שמאיימת על השטחים הפתוחים, או–טו–טו מאושרת, ועדת השרים לתוכניות מורשת מתהדרת בעלה התאנה של שימור צמחים נכחדים
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

מבלי להתכוון לכך, דווקא הפרגון שמביע גולדשטיין כלפי הממשלה על שהיא לכאורה מפגינה רגישות נדירה כלפי צמחי ישראל הנכחדים עקב פיתוח התשתיות - מקפל בתוכו את הדורסנות המופגנת כלפי הטבע ומאיימת לתפוס תאוצה מסחררת עם החלת הרפורמה בתכנון ובבנייה.
לפני חודשים ארוכים קם צוות היגוי משותף לרט"ג, לקק"ל, לגנים הבוטניים בישראל, למשרד החקלאות, למכון הוולקני ולבוטנאים כדי ליצור תוכנית הצלה לצמחים הנכחדים. התוכנית הוצגה לפקידי הממשלה, ואלה הביאו לאישורו המיוחל של התקציב השבוע. "מדובר בתוכנית שאפתנית שמתרגמת את הספר האדום, שתועדו בו כל המינים הנתונים בסכנת הכחדה בישראל, לשפה יישומית", מסביר ד"ר נעם לידר, האקולוג הראשי של רט"ג. "יותר מ-400 מתוך 3,000 מיני צמחים בישראל עומדים להיעלם, חלקם לא רק מנופי ארצנו, אלא מנוף האנושות".
אמנם תהליך שימור הצמחים המצויים בסכנת הכחדה כבר החל, אולם התקציב שאישרה הממשלה - שני מיליון שקל ועוד 2.6 מיליון שקל בהשתתפות עצמית - יאפשר להרחיבו דרמטית. בנק הגנים במכון
אבל בכך אין די: צוות ההיגוי החליט לפעול בכמה מישורים לטובת הצמחים. בשלב הראשון תיערך פעולה להצלת 40 המינים האנדמיים הגדלים בישראל בלבד הנתונים בסכנת הכחדה. כמו כן יוקמו גני מקלט נוספים אשר מחקים אחד לאחד את תנאי בתי הגידול הטבעיים של הצמחים הנכחדים שהועתקו אליהם, ובעקבות התקציב החדש יוכל צוות ההיגוי לפעול להשבתם לשטחים הפתוחים.
"ישנם 40 מינים אנדמיים בעדיפות ראשונה, ובהם אנחנו ממקדים את מאמץ השימור. נקים גרעיני רבייה, נערוך ניסויים בהעתקה ונבצע מחקרים", מסביר ד"ר יובל ספיר, מנהל הגן הבוטני באוניברסיטת תל-אביב וחבר בצוות ההיגוי. "עד עכשיו ערכתי מחקרים על הישרדות הצמחים הללו בטבע ועל השפעת קיטוע התשתיות עליהם, ובזכות התקציב אני מקווה גם לפנות לפן היישומי: איך ניתן להשיב אותם לטבע ולהרבות אותם, מה הפרוטוקול הגנטי שלהם, היכן יש לעשות את ההשבה וכדומה".
הארגונים הסביבתיים התאחדו כבר לפני שנתיים נגד הרפורמה בתכנון ובבנייה, שצפויה לעבור בקרוב בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. אז הם גם העניקו לבנימין נתניהו את הפרס "הגלובוס השחור" המפוקפק בטקס חלוקת פרסי הפעילות הסביבתית ביום כדור הארץ. למרות ההצהרות של ראש הממשלה כי הרפורמה תקצר באופן משמעותי את הליכי הבירוקרטיה בתכנון והבנייה היא כוללת עריכת דיונים של "תוכנית אחת בוועדה אחת" - התנהלות שתצמצם באופן ניכר את הפיקוח הסביבתי על התוכניות המאיימות בלאו הכי על השטחים הפתוחים.
תוכנית שימור המורשת שיזם נתניהו מבורכת, אבל אולי כדאי להימנע מיצירת עלי תאנה לנושאים סביבתיים בדמות תיבות הנוח לצמחים הנכחדים. רגע לפני שמבול הפגיעות בשטחים הפתוחים מגיע כדאי להקשיב להפצרותיהם של "מחבקי העצים".
