פיתוח ישראלי: המכשיר שיציל חיי תינוקות?
מכשיר יחיד מסוגו בעולם שפיתחו רופא בכיר בביה"ח כרמל וחוקר בטכניון מנטר הפרעות נשימה בתינוקות ופגים. "פריצת דרך עולמית"

ד''ר דני וייסמן בפגיה בבית החולים כרמל עם מכשיר הפנאומניטור צילום: אלי דדון
כאן נכנס לתמונה מכשיר "הפנאומוניטור" החדש שפותח ע"י ד"ר וייסמן מבית החולים כרמל ופרופ' אמיר לנדסברג מהפקולטה להנדסה ביו רפואית בטכניון.
המכשיר שהינו יחיד מסוגו בעולם מנטר בעיות נשימה בקרב פגים. מדובר במכשיר זעיר, לא פולשני, קל לתפעול המאפשר לזהות התפתחות בעיה נשימתית לפני התפתחות מצוקה, ובכך להקדים טיפול ולמנוע סיבוכים. העיתון המקצועי המוביל בתחום זה, Intensive Care Medicine, כתב במאמר המערכת שלו על המכשיר כי "מניעה בתחום זה טובה מריפוי" ובחר במאמר של חוקרי בית החולים כרמל והטכניון כ"מאמר החודש".
"45 אחוזים מהסיבוכים לא מזוהים"
החוקרים אומרים כי מכשיר ה"פנאומוניטור", הוא מוניטור הבודק כל העת ובצורה סדירה את דינאמיקת נשימת הפגים. הוא נוסה בהצלחה על עכברים, חולדות וארנבות במודלים של מחלות שונות. "דימינו מצבים שכיחים בטיפול נמרץ פגים, ואף חולי אסטמה וחולים הסובלים מהפרעות בדרכי הנשימה, והשווינו את פעולת המכשיר שלנו לפעולתם של מכשירים אחרים", אומרים החוקרים. המכשיר נוסה ונבדק עד היום ב-63 מקרים במרכזים הרפואיים מובילים בהם בית החולים כרמל, באישור משרד הבריאות וועדת הלנסקי והוא מוכן כעת לבדיקת ה-FDA.
"45 אחוזים מהסיבוכים אצל פגים לא מזוהים על ידי המכשירים הקיימים ביחידות הטיפול נמרץ", אלא על ידי אנשי הצוות אומר ד"ר וייסמן. "גם
כאשר המכשירים מזהים בעיה – זה לרוב קורה כבר מאוחר כשיש כבר ירידה בחמצן בדם ואז האירוע דרמטי ומסוכן, ועל הרופא להתחיל לברר מה הסיבה לאירוע".
הטכניון רשם פטנט על המכשיר והקים חברה בשם "פנאומדיקר" הממוקמת ביוקנעם ומנוהלת בידי ד"ר כרמית לוי, שעשתה את הדוקטורט שלה בפקולטה להנדסה ביורפואית בטכניון.
"אחרי 20 שנה בבית החולים כרמל אני מרגיש שאנחנו על סף פריצת דרך עולמית ישראלית" קובע ד"ר וייסמן. עבור עבודתו על מחקר ופיתוח ה" פנאומניטור " זכה ד"ר וייסמן מכרמל ביחד עם פרופ' לנדסברג בפרס הטכניון היוקרתי ע"ש הרשל – ריץ. זהו פרס שנתי הניתן לחוקרים פורצי דרך ומובילים בתחומי המחקר היישומי לטובת הציבור.

מכשיר הפנאומניטור בבית החולים כרמל
צילום: אלי דדון
