היסטוריה בקליפורניה: סוף לפיטום האווזים
ב-1 ביולי ייכנס לתוקפו בקליפורניה חוק האוסר על פיטום אווזים ומכירת כבד אווז. עד אז מצאו המסעדנים דרך לממן את מאבקם: מפגשים חשאיים על טהרת ה"כבד השמן"
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
חרף הפגנות והצקות של פעילי זכויות בעלי חיים, מסעדנים בקליפורניה מדווחים בשבועות האחרונים על ביקוש גובר ל"פואה גרא". "המחיר הוכפל וקשה למצוא את המעדן משום שהביקוש כל כך גדול", סיפרה טרייסי לי, שחברת ההסעדה שלה בעיר סן חוזה ארגנה כבר 15 "ערבי פואה גרא" סודיים במסעדות שונות. מפגשים אלו נועדו לממן את המאבק באיסור. כל המסעדות, אגב, התמלאו עד אפס מקום באותם ערבים חרף מחיר של קרוב ל-60 דולר לחצי קילוגרם כבד.
◄שתיקת האווז
◄אווזים הם לא חיות?
◄מפטמי האווזים יוצאים לקרב
◄חקלאי הורשע בפיטום אווזים
◄לראשונה בישראל: עונש על פיטום אווזים

"פואה גרא", "כבד שמן" בצרפתית, הוא כבד קצוץ מוקרם שמכינים מאווזים שפוטמו בכוח אך ורק כדי להגדיל להם את הכבד לפי עשרה מגודלו הרגיל. ההאכלה בכפייה פוצעת לעתים את האווזים, וניפוח הכבד מקשה עליהם לנוע ולנשום וגורם להם סבל רב. מעבר לישראל, שלאחר מאבק ממושך הוציאה את המנהג אל מחוץ לחוק בעשור הקודם, גם מדינות רבות באירופה אוסרות אותו - בריטניה, דנמרק, צ'כיה, פינלנד, שווייץ וחלק מהמחוזות באוסטריה.
אבל בשנים האחרונות, על סמך ההצלחה בישראל ובאירופה, פעילי זכויות בעלי החיים בקליפורניה הגבירו את המאבק בפיטום ושמו להם כמטרה לא רק את המגדלים. זה זמן רב הם נוהגים לערוך הפגנות מול מסעדות שמגישות את המעדן, להציק לסועדים ואפילו להזמין שולחנות במסעדות בלי להגיע לסעוד בפועל - רק כדי למנוע מסועדים אחרים להזמין בהן מקום.
"אנשים רבים לא יודעים
בגלל ההפגנות של פורטנוי וחבריה נמנעת המסעדנית טרייסי לי מלפרסם את המסעדות ואת המועדים שבהם החברה שלה עורכת ערבי "פואה גרא", ועושה זאת רק יום לפני הארוחה. עד כה, היא מתגאה, היא הצליחה להערים על הפעילים.

מדינת קליפורניה החליטה לאסור פיטום אווזים כבר ב-2004, אבל נתנה למגדלים ארכה למצוא דרך חלופית ולא אכזרית להפיק את המעדן. בהיעדר פתרון פתחו שורה של מסעדנים בקמפיין נגד האיסור, שאותו הם מממנים בין היתר בעזרת ערבי ה"פואה גרה" במסעדות יוקרה ברחבי קליפורניה.
שף ג'וזיאה סלון ערך באחרונה ארוחה כזו בת שבע מנות במסעדה שלו, "סנט סובי", בעיר סרטוגה שבמרכז קליפורניה. הוא פתח את הסעודה במנת רוקט עם כבד וויניגרט, המשיך במוס כבד עם פטריות כמהין, עבר לכבד צרוב, ולקינוח הגיש מנת כבד עם חמאת בוטנים ושוקולד.
הוא אמנם מודה שיש די מצרכים יוקרתיים בשוק, כך שהמטבח הקליפורני-צרפתי שלו לא יסבול יתר על המידה. אבל לדברי השף, מוטב היה אילו הפעילים היו מתמקדים בחוות התעשייתיות הגדולות בארצות הברית במקום בתעשייה הקטנה של האווזים לפיטום. "כבד האווז היה מטרה קלה", הסביר.
