לפזר את העמימות
הזירה הגאופוליטית השתנתה והיא מחייבת בחינה מחודשת של העמימות הישראלית בנושא הגרעין כדי ליצור הרתעה אמיתית מול איראן
מבחינת ישראל, איראן גרעינית היא סכנה קיומית. במשחק סימולציה שנערך לפני שנה במרכז הבינתחומי בהרצליה תחת הכותרת "איראן: היום שאחרי", הוסקו כמה מסקנות, ומן הראוי להזכיר את עיקרן כדי לנסות לקבוע פרדיגמה אחרת. ואלה הקביעות של ה"שחקנים":
1. ישראל חייבת ליזום מהלך מדיני אמיץ מול סוריה שיחליש את איראן ואת הציר הרדיקלי לפני שיהיה מאוחר מדי. 2. יש לדאוג לחיזוק תדמיתה של ישראל כבעלת כושר הרתעה אמין ויכולת מכה שנייה מובטחת. 3. יש להימנע מצעדים משמעותיים ללא תיאום מוקדם עם ארצות הברית לפחות, שכן היא מובילת המהלכים באזור. 4. יש לפעול לקידום שלום כלל מזרח-תיכוני יציב בהובלת ארצות הברית, שמהווה ציר נגד לאיראן.
אף ש"המשחק" שוחק רק לפני שנה תקפותו העכשווית מוטלת בספק. הזירה השתנתה, החל מהתקדמותה של איראן בפרויקט הגרעין וכלה בשינויים העמוקים ביותר בזירה הגאופוליטית.
הפרדיגמה שלפיה על ישראל לפעול רק לאחר "המכה הראשונה" של איראן תמוהה. משתמע שישנה השלמה עם איראן גרעינית. זו מסקנה מוזרה מאוד: לספוג מכה ראשונה ולהגיב.
כותב פרופ' יחזקאל דרור, אחד המשתתפים ב"משחק": "מומלץ שישראל תבהיר לאיראן שכל התקפה גרעינית על ישראל תביא להשמדתה. חשוב להדגיש שבמקרה ההיפותטי ונוגדהציפיות של פגיעה גרעינית בישראל מצד איראן חלות על ישראל הזכות וגם החובה הערכית והמעשית להשמידה, גם אם הדבר אינו משקם את ישראל", ממשיך דרור וטוען: "ההערכה המוצעת בדבר איראן מקנה הסתברות גבוהה למצב שבו הרתעה אולטימטיבית תפעל היטב. אך יש לכך יוצא מן הכלל והוא דחיקת הקבוצה השלטת לפינה שבה היא חוששת לעמוד בפני חיסול.
במקרה זה היא עלולה להעדיף "למות כגיבורי ההיסטוריה המוסלמית עם הישראלים" ולהקריב את עתידה
של איראן למען ניסיון להשמיד את ישראל". כיום , לו הייתה בידי איראן פצצת אטום, ודאי היא הייתה פועלת.
מוצעת כאן הצעה לחשיבה מחודשת על מה שמקובע בתודעה כ"מדיניות העמימות" של ישראל כדי לקדם את פני הסכנה. אם נכונה העובדה שלישראל יכולת גרעינית כפי שניתן ללמוד מהמקורות הגלויים, הרי שמטרתה למנוע את השמדתה. פצצה איראנית היא, אפריורית, סכנה קיומית. אם אכן הטענות שלעיל נכונות, מדוע לא תיעשה רביזיה במדיניות העמימות כדי שלאיראנים יהיה ברור מה עלולות להיות התוצאות? (למותר לציין שהצעתי נסמכת על מה שפורסם בחו"ל. איני יודע דבר על היכולת הגרעינית של ישראל).
הכותב הוא היסטוריון ומתמחה בביטחון לאומי