חוף הדרך: המבצע להרחקת הרוכבים מהחול
חופי ישראל הפכו לגן עדן לבעלי רכבי 4X4 מטרידים שמסכנים את המתרחצים. השבוע הושק קמפיין נגד הרכיבה. זה יעזור?
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
בשנה שעברה הפך החוף לגן לאומי בחסות רשות הטבע והגנים, והיא חיסלה את התופעה של כניסת הרכבים והשביחה את המקום. המהלך הפך אותו לראוי מאוד, אבל האטרקטיביות המחודשת גורמת לנהירה אדירה אליו, בעיקר בסופי שבוע, ומגדילה את הסיכויים לסיוט לא קטן לשוהים בו.
המצב בפלמחים מלמד על מצוקת המחסור בחופים, שחלקם הלא קטן אינו נגיש עבורנו. המלצה שלנו: הגיעו מוקדם בבוקר בשבתות, 7:30 - 8:00. בלי פקקים, חול נקי, הכי קרוב לחוף ולפני שקרני השמש המסוכנות מכות בעוצמה. כך תוכלו לעזוב את החוף לקראת 10:00 בבוקר, כשכל השבת עוד לפניכם ואתם נוסעים נגד התנועה המשתרכת בנחש פקק אימתני.
השבוע יצאה רשות הטבע והגנים בקמפיין משותף עם עמותת אור ירוק ועם משטרת ישראל. הקמפיין יימשך חודש ויכלול תשדירי רדיו, חשיפה ברשתות החברתיות, שילוט בחופים וחלוקת חומרי הסברה למתרחצים. בסרטון מכמיר לב של 30 שניות נראה צב ים זעיר שרק בקע מהביצה מנסה לשווא לצעוד לעבר המים, אבל כושל בגלל צמיגי ג'יפ שחלף במקום דקה קודם לכן וחרץ בחול שקעים עמוקים.

מהנתונים הקשים שהועלו ברור שנוכחות רכבי 4X4 גורמת נזק לבעלי חיים ולצמחייה החופית, כמו ידיד החולות שמונע נדידת חולות ושומר על הדיונות הטבעיות. כמו כן, ברור שחלק ניכר מאותם בעלי רכבים דואג בעיקר לאינטרס הצר שלו ולנוחותו האישית - ולעזאזל שאר הנופשים.
כמעט 80% מ-200 הקילומטרים של חוף בישראל חשופים במישרין או בעקיפין לנזקים מצד רכבי השטח, האופנועים והטרקטורונים. הכוחנות הזאת בחוף, שמנוגדת לחוק ומהווה עבירה פלילית, תיתקל בהתנגדות כוחנית לא פחות של הרשויות, וזו תגובה באכיפה אגרסיבית ובמתן קנסות של 500־1,000 שקל. האכיפה תסתייע במשטרת ישראל, באגף התנועה, במג"ב (במקרים של הפעלת כוח וסכנת פגיעה באוכפים), בשיטור הימי, במועצות מקומיות, בפקחי המשרד להגנת הסביבה ובמתנדבי אור ירוק.
אלדד פלד, מנהל אגף פיקוח ואכיפה ברשות הטבע והגנים, אומר שהציבור מכיר כבר 15 שנה את החוק האוסר נהיגה בחוף הים, אבל עד לתיקון שנעשה בו לפני שנה הוא בקושי נאכף וכל דאלים גבר.
האלימות בחוף מתבטאת גם בהתנהגויות אינפנטיליות. הפקחים נוכחים לדעת שאחרי כל אירוע אכיפה משמעותי אותם עבריינים עוקרים כנקמה את שלטי האזהרה האוסרים נהיגה בחוף. בשנה שעברו ניתנו
רק עד חודש אפריל השנה נרשמו יותר מ-400 דוחות, מספר שתומך בנתונים שנרשמו בשנה שעברה. האכיפה דרך שימוש בצילומים מן האוויר מתבררת כיעילה: מהנתונים עולה כי מתוך אותם 1,500 בעלי רכבים שנקנסו, בקושי כ-40 הגישו בקשה להישפט ולא לשלם את הקנס. הדבר מעיד שנוכחות מרכזית בשטח והוכחה מוגמרת בדמות דוח וצילום של העבירה עושות את העבודה.
מנכ"ל אור ירוק שמואל אבואב אמר כי מסקרים שביצעה העמותה עולה שכמעט 70% מהציבור סבורים שיש להחיל את חוק החרמת הרכבים גם על הנהיגה בחופי הים. תמונות מזעזעות בכותרות יום ראשון בעיתונים, של ערסים בטרקטורונים שדרסו בסוף השבוע תינוק בן שנה או מתרחץ שהגיע למצוא מעט שלווה בחוף, הפכו לחיזיון נפרץ במקומותינו, ומול הטרור הזה הבינו ברשויות שיש רק תרופה אחת - טרור כלכלי. קנסות, פגיעה כואבת בכיס, והחרמת רכבים. נראה שמבינים פה רק בכוח.